Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrotomierz do FL-a
Autor Wiadomość
hiob 


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 132
Skąd: Charlotte, NC, USA
Wysłany: 2019-10-06, 11:32   Obrotomierz do FL-a

Jak działa obrotomierz? Jak on mierzy impulsy z kabla na świecę, to jak to działa w silniku, który ma dwa cylindry, ale obie świece dają iskrę przy każdym obrocie wału?

Chcę kupić obrotomierz, najprawdopodobniej na amazon, ale większość z nich jest na 4-6-8 cylindrów. Zmienianie pojemności kondensatora przekracza moje umiejętności. Są jeszcze jakieś obrotomierze do diesli, mierzące obroty prądnicy, ale nie jestem pewien, czy to się da zainstalować w kaszlaczku. Macie jakieś pomysły?

Jak znajdę konkretne namiary na coś, co mógłbym kupić, dodam linki poniżej.
_________________

 
     
zolo 


Wiek: 35
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 1147
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 2019-10-06, 13:08   

Jak nie masz zdolności manualnych by przerobić obrotomierz to szukaj takiego co obsługuje 2 cylindry.

Obrotomierz bierze impulsy z cewki z tego samego konektora co jest podłączony aparat zapłonowy.
_________________
YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo
 
 
     
hiob 


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 132
Skąd: Charlotte, NC, USA
Wysłany: 2019-10-06, 17:04   

No właśnie... wymyśliłem. Po prostu kupiłem obrotomierz do Harleya. Powinien normalnie działać w kaszlaczku, bo to przecież też dwucylindrowy czterosuw.

https://www.amazon.com/gp...0?ie=UTF8&psc=1

We wtorek, 8 X, środę,9 X, może nawet w czwartek 10, X LIVE z garażu, więc zapraszam: http://truck27.com
_________________

Ostatnio zmieniony przez hiob 2019-10-06, 23:10, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
vundo 


Wiek: 25
Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 68
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-10-06, 20:34   

Impulsy są zamieniane proporcjonalnie na prąd stały. Następnie prąd jest mierzony i wskazówka obrotomierza odpowiednio podnosi się lub opada. Dzięki temu, jeśli łożyska są sprawne, wskazówka podnosi się/opada łagodnie i równomiernie, stosownie do sytuacji (obrotomierz nie wariuje).

W epokowym obrotku Lumela wystarczyło przeciąć zworę, żeby obrotomierz prawidłowo działał w maluchu.
 
     
michals 

Wiek: 41
Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 353
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2019-10-07, 22:24   

Tylko nie z przewodu do świecy. Tak zabijesz każdą elektronikę. Impulsy należy wziąć z cewki po stronie pierwotnej, czyli w FL-u po prostu z platynek.

Polecam polskie Mera-Lumel MS-1 (kultowy ale i bardzo drogi) ew. MS-2. W razie czego pomogę w przestrojeniu na 2 cylindry i kalibracji.
 
     
hiob 


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 132
Skąd: Charlotte, NC, USA
Wysłany: 2019-10-07, 23:13   

Obrotomierz do Harleya już dotarł, wygląda, że pięknie działa. 4 kable: zasilanie, światła, masa i "negatywny" terminal cewki. Ale mam pytanie: Jak pociągnąć kabel od komory silnika do wnętrza bez wiercenia dziur? Jest jakiś otwór za oparciem kanapy? A jeśli tak, to jak tę kanapę wyjąć? Jak ciągnę, to się robi "luz", ale dalej trzyma, a nie chcę na siłę.
_________________

 
     
michals 

Wiek: 41
Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 353
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2019-10-07, 23:32   

Pionową część kanapy lekko do góry i potem do siebie. Po zdjęciu kanapy na tylnej ściance jest przepust dla kilku przewodów; jeden więcej powinien się zmieścić. W razie czego można sobie pomóc "zwijką" używaną do wciągania przewodów do instalacji elektrycznej.
 
     
hiob 


Dołączył: 17 Sty 2013
Posty: 132
Skąd: Charlotte, NC, USA
Wysłany: 2019-10-08, 00:46   

michals, dzięki. Zadziałało, tylko teraz nie mogę wsadzić tego oparcia. Jak najpierw zamocuję górne uchwyty, nie mogę wepchnąć w dolne i vice versa. Ale po prostu zamocowałem górę, a dół oparcia trzyma siedzisko kanapy. :D

Obrotomierz zamocowany, może posklejam jeszcze dziś filmik.
_________________

 
     
vundo 


Wiek: 25
Dołączył: 17 Maj 2015
Posty: 68
Skąd: Radom
Wysłany: 2019-10-08, 20:57   

Filmik jest i obrotek wygląda naprawdę ciekawie :>
 
     
nanab 

Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 430
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-10-09, 20:34   

Oparcie musisz docisnąć a potem popchnąć w dół, wszystkie zaczepy musza naraz złapać.
_________________
Powoli do przodu
https://goo.gl/photos/nX7quLxG24iN1sVR7
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14