|
Ciśnienie oleju po raz kolejny |
| Autor |
Wiadomość |
qba235
Wiek: 31 Dołączył: 30 Mar 2014 Posty: 7 Skąd: gasdgdsasfa
|
Wysłany: 2019-08-07, 14:32 Ciśnienie oleju po raz kolejny
|
|
|
| Witam, przeszukałem już chyba cały internet łącznie z tym forum, a problem dalej nie jest rozwiązany. Po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna świecić mi się kontrolka oleju na wolnych obrotach, a później to już cały czas się świeci. Myślałem że to wina bloku silnika bo było małe pęknięcie pod tylną panewką więc zmieniłem blok silnika i od razu dałem wstawić tulejkę w miejscu łożyskowania wałka rozrządu bo było czuć palcem że jest trochę wyrobione. Silnik złożyłem i problem dalej ten sam. Wyciągnąłem wał korbowy bo zauważyłem że ma luz wzdłużny (nie wiem jak tego mogłem nie zauważyć), wziąłem inny wał nominalny, zawiozłem do szlifu, kupiłem panewki na pierwszy szlif (główne + korbowodowe), poskładałem silnik i dalej to samo. Zmieniałem pompę oleju, nie pomogło, rozebrałem ją jeszcze raz, sprężyna pompy była już trochę ściśnięta i nie miała takich wymiarów jak w książce, więc dorobiłem podkładkę pod sprężynę żeby bardziej dociskała zawór do wałka rozrządu ale dalej to samo. Zaślepki wału nie wyglądają na uchylone ale profilaktycznie doklepałem je młotkiem, oring smoka zmieniony na nowy, czujnik ciśnienia był zmieniany, ciśnienie mierzyłem też zewnętrznym manometrem, na zimnym 2,5 bara po nagrzaniu spadało poniżej 0,5 bara. Olej to shell 10w40. Podpowiedzcie coś bo już nie mam pomysłów. |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2019-08-07, 16:09
|
|
|
Na panewce pod rozrządem jest pierścień hmm metalowy na krawędzi ma coś ale pierścień tłokowy.
Może on przepuszcza ciśnienie gdy olej jest ciepły. |
|
 |
Piter7391

|
Wysłany: 2019-08-07, 16:55
|
|
|
Może być wina tego pierścienia, uszczelki między smokiem a blokiem silnika lub cała ta podkładka z pierścieniem jest odwrócona.
Jest jeszcze taka opcja ze przy klawiaturze jet coś nie tak, np ta rurka która doprowadza olej do glowicy może być nie włożona w klawiature lub jest przyłana gdzieś. |
|
|
|
 |
michals
|
Wysłany: 2019-08-07, 20:15
|
|
|
| Czujnik ciśnienia jest prawie na samym końcu układu smarowania. Warto sprawdzić ciśnienie zaraz za pompą. Można to zrobić wykręcając zaślepkę z bloku (tą którą wykręca się przy dokładaniu chłodnicy oleju). |
|
|
|
 |
zolo

|
|
|
|
 |
qba235
|
Wysłany: 2019-08-08, 08:14
|
|
|
| Dzięki wszystkim za odpowiedzi, zrobiłem tak jak podpowiedział michals, zmierzyłem ciśnienie za pompą i już tam na wolnych jest niskie. Jeśli się mylę to mnie poprawcie ale chyba wychodzi na to, że elementy znajdujące się za pompą w układzie smarowania można wykluczyć, a przyczyny trzeba szukać gdzieś na początku układu. |
|
|
|
 |
Piter7391

|
Wysłany: 2019-08-08, 10:04
|
|
|
| A jeszcze taka sprawa czy walek rozrzadu ma plaska powieżchnię do której przylega ten tależyk dociskowy pompy oleju czy jest już wyjechany? Innymi słowy jak zdejmiesz duże koło rozrządu to powierzchnia przylegania powinna być wszędzie równa bez okrągłego wżeru po środku. |
|
|
|
 |
zolo

|
Wysłany: 2019-08-08, 11:53
|
|
|
| Układu za pompa nie można wykluczyć bo tam też może być nieszczelnosc i ciśnienie tam spierdziela. Żeby to sprawdzić musiałbyś zaslepic dopływ oleju na przednią panewke. Zresztą po co kombinować. Coś musiałeś spartolic przy skladaniu silnika albo założony uszczelniacz na przedniej panewce odwrotnie albo co innego albo zle luzy |
_________________ YouTube
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo |
| Ostatnio zmieniony przez zolo 2019-08-08, 13:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
qba235
|
Wysłany: 2019-08-08, 12:10
|
|
|
| Wałek rozrządu ma wyraźnie wydarty okrąg w miejscu gdzie łączy się z zaworem pompy, tak jak to Piter7391 napisał, trza zmieniać wałek na inny czy można to wyrównać i też będzie działać? |
|
|
|
 |
zolo

|
Wysłany: 2019-08-08, 13:46
|
|
|
Pokaz zdjecie. Wytarty moze byc ale bez głębokich wżerów.
Cisnienie zazwyczaj ucieka przez łożyskowanie walka rozrzadu, zle zalozony pierscien / uszczelniacz na panewce przedniej, zle zaloconą rurkę klawiatury lub w ostatecznosci luzy na panewkach. |
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo |
|
|
|
 |
qba235
|
Wysłany: 2019-08-08, 14:19
|
|
|
Zdjęcie wałka, czuć nierówne pod paznokciem:
A tu zdjęcie łożyskowania:
Kurde tego nawet nie brałem pod uwagę bo dawałem to tulejować a widzę, że jest wytarte ale tylko z dołu a u góry jest płaskie, więc albo zakład gdzie mi to robili odwalił jakąś fuszere, zły materiał albo luzy albo coś jeszcze, bo jestem pewny że przy składaniu silnika wszystkie powierzchnie były płaskie. Czyli już mam przyczynę. Dziękuję wszystkim za chęci, już wiem co mam dalej robić. Pozdrawiam.
A to że w miejscu łożyskowania wyrobione jest tylko z dołu to może świadczyć o tym że tulejowanie zrobione było źle i otwory nie są współosiowe? |
|
|
|
 |
zolo

|
Wysłany: 2019-08-08, 18:30
|
|
|
Wytarte jest u dołu bo zawory/laski/szklanki cisną na wałek, dodatkowo dochodzi napęd łańcucha który ciągnie wałek do walu. Materiałem na panewkę powinien być fosforobrąz, chociaż ja mam wkładki stalowe (na takie wyglądają) w dwóch silnikach i jakoś to całkiem fajnie działa.
Edit:
Wałek rozrządu tez do śmieci. |
Fiat 126p Biała Padaka
Nowe białe szaleństwo |
|
|
|
 |
qba235
|
Wysłany: 2019-08-08, 18:53
|
|
|
| Dzięki zolo, dobrze posłuchać kogoś obeznanego w temacie. Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
|
|