.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki kąt zapłonu? Gażnik Weber 40 DCOE , silnik 40kM
Autor Wiadomość
Wojciech H. 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-12-20, 12:51   Jaki kąt zapłonu? Gażnik Weber 40 DCOE , silnik 40kM

Witam chciałbym ustawić jak najlepszy kąt wyp. zapłonu . Silnik głowica obrobiona na zaworach 36/31, wałek sportowy na ulice itp. miałem nanoplex niebieski i czerwony na zmasowanym kablu od map . Na nanoplexie na 1 biegu przerywał i strzelał w gaźnik, na 4 biegu nie rozpędzał się powyżej około 80km/h ( przełożenie z Bisa ), stwierdziłem że kąt zły zapłonu i zamontowałem aparat żeby była możliwość regulacji. Zapłon daje się wyregulować jednak nie wiem w jakim zakresie ustawić , czy tak żeby obroty były jak najwyzsze czy mniejsze? poradzi ktoś?

Dodam że lampa odpada z racji tego że mam nasadkę na wyjście do chłodnicy oleju która zasłania znaki na pokrywie...

buczek21 

Wysłany: 2019-12-20, 13:14   

Wojciech H.,

A nie mogłeś rozwiercić śrubek z mocowania czujnika położenia wału, i przez przesuwanie płytką ustawić sobie zapłon na nanoplexie...To umożliwia zmianę ustawien kąta zapłonu...

Jak lampy nie wsadzisz to jedynie na "oko" na znaki i tyle.. Ostatni znak to z tego co pamietam to 10 stopni,powyżej z 2-3mm(za ostatni znak) wypada to 13 stopni...w "dół" opóźniasz.
No i aparat muszi byc w idealnym stanie bez totalnie luzu na ośce bo to i tak kpina a nie ustawianie..

Wojciech H. 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-12-20, 13:26   

no mogłem ale nie chciałem niszczyć a aparat bardziej z epoki rozwiązanie, aparat napewno dobry , problem ustawić kąt nie jest. Problem jest jaki kąt ustawić czy przyśpieszony czy opóźniony.

zolo 

Wysłany: 2019-12-20, 21:06   

Zapłon na 10-13 stopni, na słuch tego dokładnie nie ustawisz. Jak ci ta przystawka zasłania znaki to niestety musisz zdjąć belkę i wtedy ustawić czy to na lampę czy żarówkę czy to słuchając przeskoku iskry na aparacie (jeśli masz mechaniczny przerywacz).

Ps. własnie dlatego ja nie zamontowałem takiej przystawi tylko kolanko które tak nie zasłania tych znaków.

Wojciech H. 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2019-12-21, 08:47   

oki dzięki zolo. Na nanoplexie jest 10 stopni i troche mu brakowało, tera zna aparacie przyspieszyłem odrobione i jest lepiej.

michals 

Wysłany: 2019-12-26, 23:03   

Statyczne czyli początkowe wyprzedzenie zapłonu to nie wszystko. W zasadzie dobre będzie każde na którym Maluch będzie palił. Cała sztuka polega na takim dobraniu wygięcia charakterystyki aby rozpędzał się żwawo i kręcił wysoko.

Po poważnych przeróbkach dolotu często okazuje się, że każde z istniejących na rynku rozwiązań ma charakterystykę daleką od potrzebnej.

Odpowiedz do tematu