pawelor
|
Wysłany: 2019-06-23, 07:35 Lekkie przydławianie się silnika przy dodawaniu gazu
|
|
|
Witajcie,
Ostatnio sporo pracy włożyłem w poprawne ustawienie silnika i skutek oceniam na bardzo dobry.
Aparat zapłonowy poustawiany, zapłon również. Gaźnik z pływakiem wyregulowany. Zawory ustawione i sprawdzone. Auto pali bardzo ładnie i na zimno i na ciepło. Do 115 km/h pójdzie (600 ccm)
Ostatnio w trasie Wawa - Chełm - Wawa spalił średnio 5,3 litra (prędkość pomiędzy 90 a 100 km/h).
Natomiast posiada jedną śmieszną cechę, która mi nie przeszkadza, ale skąd się bierze to nie wiem. Otóż czasami po dodaniu gazu na wolnych obrotach obroty rosną, po chwili lekko spadają, jakby się przydławiał i po dosłownie chwilce idą dalej w górę. Szczególnie widać to jak na wolnych obrotach chwilę pochodzi. Jak po spadku obrotów na wolne od razu dodaję gazu, efekt nie występuje.
W ogóle mi to nie przeszkadza, jak pisałem wyżej autko chodzi jak w zegarku, ale ciekawy jestem, może ktoś miał taki objaw i wie z czego to wynika?
Spróbowałem nagrać ten efekt i możecie obejrzeć krótki filmik tutaj: https://streamable.com/jxth4
Jeżeli ktoś wie co jest powodem, to chętnie usunę przyczynę, ale jeżeli mam znów rozbierać i czyścić gaźnik, aparat zapłonowy, zawory itp. aby drogą eliminacji dojść do przyczyny, to chyba mi się nie chce
Pozdrawiam
Paweł |