.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozłączanie napędu w czasie jazdy
Autor Wiadomość
Pan_Waclaw 

Wysłany: 2017-07-11, 16:49   Rozłączanie napędu w czasie jazdy

Cześć, mam dość nietypowy problem z moim 126p.

Wszystko działało git i pewnego dnia rano, jadąc do pracy coś walnęło i na chwilę auto przestało ciągnąć - trwało to może sekundę (silnik normalnie pracował). Uznałem, że może coś się na moment przytkało, ale zaraz to się powtórzyło i po którymś razie stwierdziłem, że nie ma co kontynuować jazdy i wróciłem się do domu tempem awaryjnym :)

Pierwsza diagnoza to był przegub-zabierak (no bo to przenosi napęd na koła) i faktycznie -
jeden był już na wykończeniu i miał luz. Jednak po wymianie przegubu problem nie ustał. Zabieraki są w porządku.

Czyli tak - auto traci na moment napęd i towarzyszy temu głośny stuk. Czasem (jak jedzie się powoli) jest to tylko stuk bez rozłączenia napędu. Nie występuje to przy ruszaniu!! Tylko podczas normalnej jazdy, może pod większym obciążeniem częściej. I nie jest to cykliczne zjawisko, raz jebnie, a raz nie.

Czy ktoś z Was ma koncepcję co mogło się popsuć? Ja się skłaniam ku skrzyni biegów, albo sprzęgle. I na tym etapie moich rozważań nie wiem czy wyjmować cały zespół napędowy czy sam silnik. Ale może szukam przyczyny w złym miejscu, dlatego wolę podpytać bardziej doświadczonych ode mnie.

Grzes 

Wysłany: 2017-07-11, 17:47   

Dzieje się to na każdym biegu, czy tylko którymś konkretnie? Bez wyciągania skrzyni i zaglądnięcia do środka ciężko będzie chyba ocenić.

Rampula 
Weteran

Wysłany: 2017-07-11, 18:31   

Identyczne objawy miałem jak mi spadł ten pierścionek z polosi co blokuje zabierak. Polos uciekala w stronę skrzyni i bylo slychac podczas jazdy takie jakby szumienie a auto nie jechało, a za chwile znów bylo ok i jechał normalnie.

CZESIO1958 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2017-07-11, 18:57   

Jeszcze kwestia tej tulejki mocującej wałek sprzęgła.
Może się kończy, pękła albo co

banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]

Wysłany: 2017-07-11, 23:00   

tulejka wałka sprzęgłowego może mieć wieloklin obrobiony.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Pan_Waclaw 

Wysłany: 2017-07-12, 10:23   

Okej, no więc tak. Zrobiłem sobie znaki na półosiach i zabierakach, przejechałem się kawałek, stuknęło kilka razy i zaglądam pod auto - półoś prawej strony ewidentnie przekręciła się w zabieraku.

Wyciągnąłem zabierak, przy okazji zauważając, że pierścionek na półosi był luźny. Zabierak nie wyglądał źle, ale profilaktycznie założyłem nowy. Niestety wieloklin na półosiach jest już mocno zużyty :(

Teraz muszę pojeździć i zobaczyć czy problem powróci. Wczorajsza jazda próbna po naprawie bez zastrzeżeń. Ale teraz nie wiem czy to było przez ten pierścień czy wyrobiony wieloklin... :E

MajkelMoto 

Wysłany: 2017-07-12, 13:57   

Półosie mimo pozorów są mega bardziej wytrzymałe niż zabierak więc z mojego skromnego doświadczenia rzadko się półoś "ściera". Pamiętaj o tym żeby była dobra, niezużyta sprężynka wsadzona miedzy przegub a półoś długą. Zabezpieczenie jest również bardzo ważne. Pamietaj też o obfitym nawalenia smaru (najlepiej do przegubów) do zabieraków jak i w sam wieloklin.

Produdi 

Wysłany: 2017-07-12, 14:59   

Kiedyś tak miałem. Starł mi się wieloklin na półosi i zabierak się obracał tak jak u ciebie . Do momentu aż na półosi brakło wieloklinu i stanąłem w miejscu :mrgreen:

Pan_Waclaw 

Wysłany: 2017-07-12, 15:39   

MajkelMoto napisał/a:
Półosie mimo pozorów są mega bardziej wytrzymałe niż zabierak więc z mojego skromnego doświadczenia rzadko się półoś "ściera"

To ja wiem, ale wieloklin na mojej półosi wygląda mniej-więcej tak (widoczne jest, że im bliżej koła tym bardziej starte zęby):

Więc trochę zabieraków już pewnie przeżyły :)

Produdi, no właśnie i dlatego mam dylemat czy jechać malczanem na Węgry. To jednak około 1500km. Dziś jeździłem i wszystko jest ok, do końca tygodnia muszę podjąć decyzję...

Karol 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2017-07-12, 19:43   

Pan_Waclaw, wyciągnij silnik, wywal dzwon skrzyni, wymień półoś i jazda :D
- Romet Ogar 205 87'
- Romet Chart 210 Elektronik 89'

Pan_Waclaw 

Wysłany: 2017-07-12, 20:10   

Karol, ja takie rzeczy muszę robić na spokojnie. Jak teraz zacznę rozbierać to na pewno nie pojadę ;)

Karol 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2017-07-12, 20:20   

Pan_Waclaw, jak tego nie zrobisz to możesz nie objechać, to wolałbym to zrobić :D
- Romet Ogar 205 87'
- Romet Chart 210 Elektronik 89'

romek 

Wysłany: 2017-07-12, 20:56   

Jak nie chcesz rozbierać to kup na gwałt drugą skrzynię - problemu z tym nie ma, wymiana dziecinna igraszka i koszt nieduży a przynajmniej objedziesz... Bo wiesz... myślę że wracać z Węgier na lince to nie fajnie :D

'86 Polski Fiat 126p ZFA Bleu Lord (2003-2010)
'99 Fiat 126 ELX Maluch Town SX 90's Style (2016-2019)

Jest:
'93 Polski Fiat 126p FL-2 454 Szmaragd (2023- )

Odpowiedz do tematu