.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana przewodów hamulcowych (tył)
Autor Wiadomość
Hawaj 

Wysłany: 2012-09-06, 15:47   wymiana przewodów hamulcowych (tył)

Witam wszystkich,
W końcu ruszyłem z pracami przy moim 126p, i trafiłem na pierwszą zagwozdkę: jak wymienić przewód metalowy pomiędzy wahaczem lewego tylnego koła, a trójnikiem? Wygląda na to, że do tej operacji konieczne jest wyciągnięcie baku paliwa - czy rzeczywiście?
Nadmieniam, że mam w swoim garażu kanał i nie ma problemu z dostępem do auta od spodu.

Proszę Szanownych Forumowiczów o wyrozumiałość - to mój pierwszy samochód za którego odbudowę wziąłem się własnymi łapami :E Do tej pory turlałem się doopowozami przy których kwestie napraw załatwiał mechanik.
W niedługim czasie chciałbym zamieścić wątek warsztatowy wraz ze zdjęciami mojej pomarańczowej rakiety i w nim dzielić się z Wami postępami w pracach oraz prosić o rady.

Pozdrawiam wszystkich
Hawaj

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2012-09-06, 15:58   

Z tego co pamiętam, to niestety trzeba wyjąc bak, ale to wcale nie jest taka straszna operacja jak się wydaje ;) Trzyma się do nadwozia na 3 szpilkach, ale zanim je odkręcisz musisz zdjąć podłokietnik przy tylnej kanapie i odczepić gumową rurę wlewu paliwa i odpowietrzenie.

Tasok 

Wysłany: 2012-09-06, 22:50   

Ja ma całość teraz rozebraną, to jutro zobaczę czy da się to obejść jakoś.

Kacper_et 

Wysłany: 2015-06-11, 08:30   

Witaj,
Pewnie już daaaawno udało Ci się rozwiązać ten problem ale chciałem nadmienić że baku nie trzeba demontować. Jest to wykonalne jak go nie demontujesz natomiast jest to strasznie uciążliwe bo jest dużo dłubania :) Poza tym tam są dwa przewody stalowe :) jeden idzie od przewodu elastycznego zaraz przy baku do cylinderka a drugi idzie właśnie za bakiem od przewodu elastycznego do trójnika i ten drugi jest najgorszy do wymiany :)

darkyeti 

Wysłany: 2015-08-17, 22:57   

Chcę wymienić większość elementów tylnego układy hamulcowego i zastanawiam się jak najlepiej podejść do tematu.

Głównym tematem jest wspomniany wyżej przewód hamulcowy idący od trójnika pod zbiornikiem paliwa.

Który z podanych sposób jest lepszy?

Kacper_et napisał/a:
Witaj,
Pewnie już daaaawno udało Ci się rozwiązać ten problem ale chciałem nadmienić że baku nie trzeba demontować. Jest to wykonalne jak go nie demontujesz natomiast jest to strasznie uciążliwe bo jest dużo dłubania :) Poza tym tam są dwa przewody stalowe :) jeden idzie od przewodu elastycznego zaraz przy baku do cylinderka a drugi idzie właśnie za bakiem od przewodu elastycznego do trójnika i ten drugi jest najgorszy do wymiany :)

Po lewej stronie jest bardzo ciasno, ale może od prawej strony pojazdu da się wyjąć stary i manewrując włożyć nowy?

xemup napisał/a:
Z tego co pamiętam, to niestety trzeba wyjąc bak, ale to wcale nie jest taka straszna operacja jak się wydaje ;) Trzyma się do nadwozia na 3 szpilkach, ale zanim je odkręcisz musisz zdjąć podłokietnik przy tylnej kanapie i odczepić gumową rurę wlewu paliwa i odpowietrzenie.

Czy trzeba przy tym wypompować paliwo z baku? Nie mam kanału i trochę ciężkie mi się to wydaje leżąc pod samochodem w garażu.

Kacper_et 

Wysłany: 2015-08-18, 09:00   

Tak czy siak, będziesz musiał odkręcić przewód stalowy idący za bakiem od przewodu elastycznego. Ewentualnie możesz odkręcić przewód elastyczny od przewodu stalowego idącego od cylinderka i tak jak piszesz wyciągnąć to wszystko od strony trójnika.

Danz 

Wysłany: 2015-08-19, 00:24   

Odcinasz stary przewód od trójnika. Końcówkę wykręcasz. To samo przy przewodzie elastycznym. Wywalasz starego stalucha. Pociągniesz i wyjdzie.Bierzesz prawy,przedni przewód hamulcowy z miedzi i przepychasz go za zbiornikiem. Końcówkę owiń jakąś taśmą, by syfu nie nawłaziło.Lekko go podegnij. Z resztą jak podejdziesz do tematu, to wyczujesz klimat. Skręcić do kupy, odpowietrzyć i zapomnieć o sprawie.Sprawdzona metoda X razy... 8)

Odpowiedz do tematu