.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
nie odpala, rozrząd?
Autor Wiadomość
bananowyludzik 

Wysłany: 2014-06-23, 14:42   nie odpala, rozrząd?

Sytuacja wygląda tak ze maluch po 20km powrocie z Gliwic i bezproblemowym zajechaniu na parking "agory" po powrocie z małych zakupów odpalił bez problemów ale po chwili obroty zaczęły spadać i zgasł. Na ssaniu na chwile odpalał i od razu gasł :/
Sprawdziłem komorę pływakową gaźnika (czy pływak się nie blokuje) i wszystko wydaje się być w porządku. Wymieniłem łańcuch rozrządu bo dzwonił ale zwlekałem z wymianą bo od jakiegoś czasu już nie dzwonił (czy to możliwe?). Stary łańcuch oczywiście był rozciągnięty tak że był dłuższy od nówki sztuki o około 1cm.

Przy wymianie zaniepokoiło mnie to że znaki na kołach zębatych były przestawione (nie naprzeciw siebie) na kole zębatym od wału znak był na godzinie 2:30 a na większym kole na około 2 godzinie. Książka "naprawiam 126p" (tytuł mniej wiecej taki, wydawnictwa WKŁ) zaleca ustawienie znaków na przeciw siebie ale uznałem, że skoro łańcuch nie jest zerwany to na takim ustawieniu jeździł więc nie ma potrzeby ustawiania inaczej.
MOJE PYTANIE czy łańcuch mógł "przeskoczyć" parę zębów żeby się ustawić inaczej niż zaleca książka?
MOJE 2 PYTANIE i tu potrzebuje ino potwierdzenia, te znaki możliwe że są dobrze ustawione ale w związku z innymi prędkościami na obwodzie kół zębatych zbiegają się raz na parę obrotów?

zolo 

Wysłany: 2014-06-23, 18:28   

Jesli byly zeby na kolach zebatych to nie ma mowy zeby lancuch sam przeskoczyl.
Znaki na kolach musza byc za kazdym razem na przeciw siebie. Jesli nie to zle zlozyles.

bananowyludzik 

Wysłany: 2014-06-23, 20:24   

Koła są w dobrym stanie, nie mają ubytków.
Założyłem dokładnie tak jak zdjąłem, nie kręciłem ani wałem ani rozrządem.
Ktoś potwierdzi o tych znakach na kołach? Bo nie potrawie sobie wyobrazić jak to byłoby możliwe żeby za każdym obrotem kół znaki spotykały się w tym samym miejscu skoro oba koła mają różną ilość zębów?

Emilienko126p 
Będzie git!

Wysłany: 2014-06-23, 20:51   

bananowyludzik, źle po prostu ustawiłeś. Ja zawsze przy wymianie rozrządu ustawiam koła na znaki, zdejmuję zestaw, zakładam nowy aby wszystko się zgadzało i nigdy nie miałem kłopotów z tym. :shock:

zolo 

Wysłany: 2014-06-23, 21:08   

bananowyludzik ty chyba nie czaisz jak to dziala albo ja cie nie czaje.
Kolo zebate male jest 2x mniejsze od duzego i chyba logiczne jest ze znaki nie pokryja sie po jednym obrocie malego kola (walu) tylko po dwoch.
Podczas montazu znaki maja byc na przeciw siebie i tyle w tym temacie. Skladasz to gradobicie do kupy i zapominasz o tym az do nastepnej wymiany.

bananowyludzik 

Wysłany: 2014-06-23, 22:37   

Emilienko126p, ustawiłbym "na znaki" ale skoro było inaczej i działało (bo nie wierzyłem w przeskok łańcucha o parę zębów) to założyłem tak jak było
zolo, "Bo nie potrawie sobie wyobrazić jak to byłoby możliwe żeby za każdym obrotem kół znaki spotykały się w tym samym miejscu skoro oba koła mają różną ilość zębów?" chodziło mi o to co tobie wiec luz

i jeszcze jedno gwoli ścisłości
czy ma znaczenie czy założę koła
ze znakami tak:
http://zapodaj.net/6f019502e9d80.jpg.html
czy tak:
http://zapodaj.net/adf24fdcaaadb.jpg.html
Ostatnio zmieniony przez bananowyludzik 2014-06-23, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

Danz 

Wysłany: 2014-06-24, 07:44   

No bez dyskusyjnie ! Rozrząd ustawiasz znakami do wewnątrz. Ja rozumiem, że Forum jest od tego by pogadać, zapytać o sprawy niejasne. Ale na tym Forum jest także dużo literatury i warto by zajrzeć do niej z samej ciekawości.

bombel126 

Wysłany: 2014-06-24, 17:39   

znaki maja byc idealnie naprzeciwko siebie, jak poskladasz zrob recznie 2 obroty walem i zobacz czy znaki pokryly sie z powrotem, koniec cala filozofia...

Odpowiedz do tematu