Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: xemup
2010-06-22, 23:06
Brak ładowania - kontrolka się nie świeci
Autor Wiadomość
xemup 
Admin
FL


Wiek: 29
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 6214
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-19, 17:31   Brak ładowania - kontrolka się nie świeci

Wsiadam sobie dzisiaj rano do malca i po przekręceniu kluczyka na zapłon świeci się kontrolka akumulatora, więc jest ok. Przejechałem ze 100 metrów do sklepu, zapalam znowu żeby jechać dalej i po włączeniu zapłonu nie świeci się kontrolka. Olałem sprawę i pojechałem na uczelnie. Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to to że nie dość że dojechałem, to jeszcze wróciłem i dalej kręci rozrusznikiem - ale to chyba tylko zasługa dobrego akumulatora.
Zrobiłem test ze zdejmowaniem klemy (chociaż potem się dowiedziałem że przy alternatorze nie powinno się zdejmowac klemy na chodzącym silniku) - dwa razy zgasł, za trzecim jak był utrzymywany na naprawdę wysokich obrotach to nie zgasł.
Ostatnio zmieniałem rozrusznik i przy okazji poczyściłem oba kable i podpiąłem je pod jedną śrubę - tak musi być chyba? Myślałem, że zjebał się przez to kabel, ale sprawdziłem go przy altku żarówką (musze kupić multimetr) i prąd dochodzi.
Co jeszcze sprawdzić i jak?

A - nowy regulator napiecia podlaczylem i nic sie nie zmienilo.

Banas pewnie bedzie mial ochote napisac ze pisal o tym 1000 razy ale nie tym razem, bo tu nie bylo :mrgreen:
 
     
kulik 

Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 4
Skąd: rybnik
Wysłany: 2009-11-19, 19:28   

sprawdz czy alternator ładuje
jesli by nie ładował moze poszła dioda prostownicza
tez mi sie tak robilo i po wymianie diody wszystko wrocilo do normy
 
     
xemup 
Admin
FL


Wiek: 29
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 6214
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-19, 21:45   

Jutro sprawdzę multimetrem, ale skoro zgasł po zdjęciu klemy to chyba nie ładuje?
Ostatnio zmieniony przez xemup 2009-11-19, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
xemup 
Admin
FL


Wiek: 29
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 6214
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-20, 17:29   

Dobra, wymieniłem póki co szczotki i ładowanie jest, ale słabe - max 13V. Wymienię jeszcze za jakiś czas kabel do rozrucha bo wyglada srednio.
Stare szczotki wyglądają tak:

Jedna jest zjechana calkiem, a druga prawie w ogóle. To normalne?
Ostatnio zmieniony przez xemup 2009-11-20, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]


Wiek: 32
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1558
Skąd: Goleniów
Wysłany: 2009-11-21, 22:56   

Ładowanie na styku B+ w generatore masz mieć 14.4 volta na wyższych obrotach,jeśli jest to masz spadki na kablach i masach silnika oraz akumulatora :mrgreen:
_________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
 
 
     
xemup 
Admin
FL


Wiek: 29
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 6214
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-22, 19:59   

Jest 14,3 na altku
czyli trzeba kable wymienić ;/
 
     
kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob


Wiek: 30
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 3004
Skąd: sdópy
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-08-31, 00:41   

Trochę odkopię temat, bo mam jakiś problem z ładowaniem. W czwartek po całym dniu jeżdżenia musiałem pchać samochód i dzisiaj zabrałem się za małe sprawdzenie. Zmierzyłem sobie napięcia. Najpierw na aku było 12,6V i nie chciał kręcić. Wziąłem prostownik, podłączyłem, wróciłem za pół godziny. Krótko bo chciałem tylko żeby zakręcił i zapalił. Przed odpaleniem sprawdziłem napięcie na aku i było 13,3V. Uruchomiłem auto i se chodziło na ssaniu. Zacząłem mierzyć napięcia - na aku i na altku były właściwie takie same (różnica nawet nie 0,05V), konkretniej na aku było 14,18V (14,22V na altku), przy zapalonych światłach mijania na aku 13,94 (13,97 na altku), jak włączyłem jeszcze radio, to napięcie na aku skakało między 13,71V-13,87V. Czy napięcia są dobre, czy jednak za niskie?
_________________
 
     
banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]


Wiek: 32
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1558
Skąd: Goleniów
Wysłany: 2010-08-31, 08:22   

mieszczą się w normie,ładowanie jest,może akumulator umiera.
_________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
 
 
     
kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob


Wiek: 30
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 3004
Skąd: sdópy
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-08-31, 15:20   

Już? :shock: On jeszcze roku nawet nie ma... :( Rozumiem, że robią szmelc teraz, ale żeby aż taki? :shock:
_________________
 
     
Tomash85 
Kabooom!!!


Wiek: 33
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 2558
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: 2010-08-31, 16:51   

kaszlak_maniak napisał/a:
Już? :shock: On jeszcze roku nawet nie ma... :( Rozumiem, że robią szmelc teraz, ale żeby aż taki? :shock:
Może mieć defekt fabryczny.Przy Mamy Viki był właśnie taki akumulator...ze jakaś płytka w środku nie stykała za każdym razem i nie dawał znaku życia.
 
     
banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]


Wiek: 32
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1558
Skąd: Goleniów
Wysłany: 2010-08-31, 19:25   

nowy akumulator jak postoi rok na sklepie jest do wyrzucenia,więc ja nowym bym nie ufał,dlatego sobie regeneruję i wiem co mam :E
_________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
 
 
     
wojtekk_17 
Wojtuś


Wiek: 29
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 54
Skąd: Dębica
Wysłany: 2010-08-31, 23:16   

Sprawdź może stan elektrolitu?
 
     
kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob


Wiek: 30
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 3004
Skąd: sdópy
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-08-31, 23:56   

Sprawdziłem, nigdzie nie brakuje. ;)
_________________
 
     
k4rgu1 
ziomy rezerwy
ŁYSY !!!


Wiek: 28
Dołączył: 30 Gru 2009
Posty: 1568
Skąd: wziąć piniądze ?
Wysłany: 2010-08-31, 23:58   

A jaka firma aku? Jakaś nieznana firma "krzak" czy coś dobrego?
_________________
SZAJN BRAJT LAJK E DAJMONTS

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
     
alamos14 
1 2 3 4 i Rakieta


Wiek: 28
Dołączył: 03 Mar 2010
Posty: 178
Skąd: żywiec
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2010-09-01, 16:14   

Elekrolid spoko ale za dużo to niezdrowo dolej wody destylowanej
_________________
WD-40 Przyjaciel maluszka

Czerwony Chrabąszcz
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15