.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie malucha do rejestracji na B1
Autor Wiadomość
wilam 

Wysłany: 2012-12-08, 22:44   Przygotowanie malucha do rejestracji na B1

Witam! A więc tak, ostatnio zainteresował mnie temat rejestracji malucha na B1. Pojechałem na stację diagnostyczną w celu zebrania informacji.
Dowiedziałem się, że szyby muszą być homologowane(czyli poliwęglan odpada), w aucie nie musimy posiadać koła zapasowego i lewarka, osłona silnika także może zostać wyrzucona. Kanapa musi zostać, ponieważ NIE MOŻNA PRZEREJESTROWAĆ AUTA Z 4 OSOBOWEGO NA 2 OSOBOWE (Tak powiedział mi diagnosta z wojewódzkiej stacji diagnostycznej. Na forach jednak ludzie piszą, że można, ale warto byłoby znaleźć odpowiedni paragraf określający te parametry, żeby można było się czymś podeprzeć na przeglądzie.).
Można odchudzić koło zamachowe, zmienić klapy na laminatowe( koszt to około 300-500 zł kpl przód i tył z zapinkami rajdowymi), drzwi również mogą być z laminatu, ale jest jeden warunek- szyby muszą się opuszczać.( nie znam kosztów wykonania). Jeśli chodzi o wnętrze to przednie i tylne boczki muszą zostać(nie może być nieosłoniętych ostrych krawędzie), ale można pozbyć się wygłuszeń filcowych pod dywanikami i skuć konserwacje bitgumiczną ( konserwacja waży koło 15 kg, a wygłuszenia ze 4 kg). Nie wiem czy posiadanie wykładziny jest obowiązkowe - jak nie, to 5 kg mniej.
Na klapach można sporo zaoszczędzić, ale nie wiem dokładnie ile...
W drzwiach pod boczkami można wyciąć część wzmocnień( tylko trzeba zachować rozsądek, aby szyby mogły się otwierać, postaram się zrobić zdjęcie, na którym będzie widać ile tej blachy można wyciąć).
Z tyłu w komorze silnika można pozbyć się blaszanych półek, tylko trzeba pomalować komorę silnika, aby diagnosta się nie przyczepił do tego, ponieważ te elementy stanowią konstrukcję nadwozia.( zdjęcie poniżej)

Słyszałem również, że zderzaki chromowane są lżejsze od plastikowych, czy to prawda? Jeśli tak to o ile? I zastanawia mnie czy uchylne tylne szyby są lżejsze od normalnych?
Można też pomyśleć o lżejszych fotelach, ale one również muszą być homologowane.

Jeśli chodzi o przerejestrowanie auta na B1, to zaczynamy od zważenia go po przeróbkach.
Auto przy ważeniu musi mieć pełen bak paliwa. No i jeśli ktoś chce próbować podbić kwit od wagowego za "flache" to odradzam tą opcję, w przypadku jakiejkolwiek stłuczki auto będzie ważone na bank i jak okaże się, żę waży ponad 550 kg, to mamy wielki problem.. Co za tym idzie, jeśli odchudzimy auto do tej masy, musimy pamiętać o tym, aby montując dodatkowe rzeczy nie przekroczyć tej wagi..
Na stronie było napisane jak zmienić dane w dowodzie rejestracyjnym, ale nie zaszkodzi jak tu napiszę, więc należy udać się do Wydziału Komunikacji i zgarnąć "Wniosek o zmiane danych pojazdu zawartych w dowodzie rejestracyjnym" wtedy jedziemy na wagę- dostajemy kwit od wagowego i udajemy się na przegląd. Jeśli auto przejdzie przegląd i masa będzie się zgadzać, znów udajemy się do Wydziału Komunikacji i dostajemy tymczasowy dowód i czekamy ok. 2 tyg. na nowy

Jak posiadamy B1 to przy przejściu na B, prawko jest tańszę o ok.200-400 zł(zależy od ośrodka), mamy mniej godzin do wyjeżdżenia i zdajemy tylko państwowy egzamin praktyczny.
Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział Jeśli nie proszę o przeniesienie. :oops:
Jeśli ktokolwiek przerabiał ten temat, to proszę o inne propozycje ;)
Myślę, że dobrze będzie jak zbierzemy dokładne info i umieścimy w pierwszym poście, żeby wszystko było jak na dłoni. Wiele osób na pewno jest zainteresowanych tym tematem, więc wydaję mi sie to dobry pomysł :D
Pozdrawiam Wilam
PS: Jeśli kogoś interesują klapy z laminatu, to mam namiary na 2 osoby, które je wykonują. :luj:

Groszek 
Weteran
Proszek

Wysłany: 2012-12-09, 08:58   

wilam napisał/a:
Kanapa musi zostać, ponieważ NIE MOŻNA PRZEREJESTROWAĆ AUTA Z 4 OSOBOWEGO NA 2 OSOBOWE (Tak powiedział mi diagnosta z wojewódzkiej stacji diagnostycznej. Na forach jednak ludzie piszą, że można, ale warto byłoby znaleźć odpowiedni paragraf określający te parametry, żeby można było się czymś podeprzeć na przeglądzie.).

Nie prawda. Poszukaj tematu o Halinie użytkownika Wojtas08. On ma malucha na kat B1 i nie ma tylnej kanapy oraz ma auto zarejestrowane na 2 osoby ;)
Blach też żadnych nie wycinał i nie ma żadnego elementu z laminatu.
Czyli da się zejść do 550kg znacznie tańszym i mniej pracochłonnym sposobem ;)

Wykładzina waży aż 5kg? :P

Lipa 
Nie ma lipy!

Wysłany: 2012-12-09, 09:11   

Podsufitka też swoje waży a potrzebna właściwie nie jest, dmuchawa też 0.5 kg do przodu, radio i głośniki dodatkowo 1kg. Niektórzy mówili też żeby założyć mniejszy aku na czas wycieczki na wage(jakiś od motocykla czy coś) ale właściwie też dużo to nie da.
Właściwie najbardziej zastanawia mnie niemożliwość rejestracji na dwie osoby, bo w takim razie na czym zrzucimy wagę jak już nie ma co wyrzucić? :E
Pozdrawiam :)

wilam 

Wysłany: 2012-12-10, 17:33   

Temat można zamknąć, nie ma już możliwości odchudzenia jakiegokolwiek auta i zarejestrowania go na B1 :/ Zgodnie z nowymi przepisami na kat. B1 można jeździć autami, które fabrycznie mają mase własną poniżej 550 kg. Osoby które przerobiły malucha na B1 przed dniem 19 stycznia 2013 mogą spokojnie nimi jeździć posiadając kat. B1.

Odpowiedz do tematu