|
Inwalidzka gałka kierownicy |
| Autor |
Wiadomość |
iRobert
|
Wysłany: 2025-08-03, 18:25 Inwalidzka gałka kierownicy
|
|
|
Witam.
Jestem posiadaczem 126p wersji inwalidzkiej z 1992 roku. Kierownica nie posiada gałki do tej wersji. Czy ktoś z Forumowiczow mógłby wrzucić na forum zdjęcie sworznia do gałki inwalidzkiej? Chciałbym dorobić tę gałke ale nie wiem jak taki sworzeń wygląda w całości. W internecie znalazłem kilka zdjęć ale nie widać na nich dokładnie sworznia. Czy dobrze rozumiem, że podczas skręcania kierownicą z użyciem gałki, gałka nie obraca się w dłoni? Z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
fillipp
|
Wysłany: 2026-03-20, 11:45
|
|
|
| W takich Fiat 126p stosuje się tzw. "spinner knob" gałkę na kierownicy z trzpieniem montażowym. Sam trzpień to metalowa śruba lub bolec z gwintem, który mocuje się do obręczy kierownicy za pomocą obejmy, a na nim znajduje się obracająca się gałka na łożysku . Ma Pan rację: podczas skręcania kierownicy gałka pozostaje nieruchoma w dłoni, a obraca się wokół trzpienia. |
| Ostatnio zmieniony przez fillipp 2026-03-26, 10:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
norek

|
Wysłany: 2026-03-22, 12:17
|
|
|
| W moim maluchu z 1993r kierownica miała wywiercony otwór, w otworze dopasowana śruba z kulką .Moim zdaniem było to fabryczne rozwiązanie. |
|
|
 |
|
|