|
Szum z silnika oraz problem ze skrzynią |
| Autor |
Wiadomość |
ziomekrezerwy
126p rządzi
|
Wysłany: 2019-07-28, 17:47 Szum z silnika oraz problem ze skrzynią
|
|
|
| Witam mam jeszcze takie pytanko o silnik w swoim 126p ponieważ coś szumi jakby właśnie łożyska alternatora ale to jest taki bardziej głuchy szum dochodzący gdzieś centralnie ze środka silnika dodam że pasek był już ściągany i to nie przez alternator ani przez rozrząd (łańcuch bez luzu) , szum trochę narasta jak się silnik rozgrzeje. Natomiast skrzynia biegów zgrzyta przy włączaniu dwójki tak co 2 , 3 włączenie oraz dość mocno wyje (aż buczy) mechanizm różnicowy tak od 70km/h do 90km/h , Nie wiem czy szukać skrzyni czy wymieniać łożyska w tej ale mnie to już trochę denerwuję i boję się żeby się gdzieś nie rozleciała na trasie . Może ktoś przeszedł te problemy i pomógłby rozwiązać lub doradzić coś? |
|
|
|
 |
ziomekrezerwy
126p rządzi
|
Wysłany: 2019-07-29, 16:31
|
|
|
| nikt nic nie podpowie? |
|
|
|
 |
michals
|
Wysłany: 2019-07-29, 21:20
|
|
|
Szum, czy takie głuche chrobotanie ew. świst?
Co do skrzyni wycie wynika z ustawienia wałka atakującego. Usunięcie/zmniejszenie uciążliwości to dosyć skomplikowana sprawa. Można próbować regulacji naciągu łożysk przy półosiach, ale to nie zawsze pomaga. Za to polecam zalać silnik dobrym olejem 75W90 np. Valvoline. |
|
|
|
 |
ziomekrezerwy
126p rządzi
|
Wysłany: 2019-07-30, 22:22
|
|
|
| właśnie taki typowy szum w całym zakresie obrotów dodam że jak się mocno nagrzeje to musi trochę dłużej pokręcic żeby zapalic tak z 7-10 obrotów wału (normalnie to tak ze 2) i w dodatku na nagrzanym bardzo szybko kręci nie wiem czy to przez dobre ładowanie i roczny akumulator czy przez spadającą kompresję na garach |
|
|
|
 |
ziomekrezerwy
126p rządzi
|
Wysłany: 2019-07-30, 22:26
|
|
|
| Co do skrzyni była ładnie wypłukana i zalana olejem elf tranself 80w90 api gl-5 co do regulacji mechanizmu różnicowego na łożyskach próbowałem zmniejszać luz międzyzębny ale miałem wrażenie że jest jeszcze głośniej przy większych prędkościach a więc powróciłem do ustawień fabrycznych (zaznaczyłem sobie) |
|
|
|
 |
|
|