.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Szum z silnika oraz problem ze skrzynią
Autor Wiadomość
ziomekrezerwy 
126p rządzi

Wysłany: 2019-07-28, 17:47   Szum z silnika oraz problem ze skrzynią

Witam mam jeszcze takie pytanko o silnik w swoim 126p ponieważ coś szumi jakby właśnie łożyska alternatora ale to jest taki bardziej głuchy szum dochodzący gdzieś centralnie ze środka silnika dodam że pasek był już ściągany i to nie przez alternator ani przez rozrząd (łańcuch bez luzu) , szum trochę narasta jak się silnik rozgrzeje. Natomiast skrzynia biegów zgrzyta przy włączaniu dwójki tak co 2 , 3 włączenie oraz dość mocno wyje (aż buczy) mechanizm różnicowy tak od 70km/h do 90km/h , Nie wiem czy szukać skrzyni czy wymieniać łożyska w tej ale mnie to już trochę denerwuję i boję się żeby się gdzieś nie rozleciała na trasie . Może ktoś przeszedł te problemy i pomógłby rozwiązać lub doradzić coś?

ziomekrezerwy 
126p rządzi

Wysłany: 2019-07-29, 16:31   

nikt nic nie podpowie?

michals 

Wysłany: 2019-07-29, 21:20   

Szum, czy takie głuche chrobotanie ew. świst?

Co do skrzyni wycie wynika z ustawienia wałka atakującego. Usunięcie/zmniejszenie uciążliwości to dosyć skomplikowana sprawa. Można próbować regulacji naciągu łożysk przy półosiach, ale to nie zawsze pomaga. Za to polecam zalać silnik dobrym olejem 75W90 np. Valvoline.

ziomekrezerwy 
126p rządzi

Wysłany: 2019-07-30, 22:22   

właśnie taki typowy szum w całym zakresie obrotów dodam że jak się mocno nagrzeje to musi trochę dłużej pokręcic żeby zapalic tak z 7-10 obrotów wału (normalnie to tak ze 2) i w dodatku na nagrzanym bardzo szybko kręci nie wiem czy to przez dobre ładowanie i roczny akumulator czy przez spadającą kompresję na garach

ziomekrezerwy 
126p rządzi

Wysłany: 2019-07-30, 22:26   

Co do skrzyni była ładnie wypłukana i zalana olejem elf tranself 80w90 api gl-5 co do regulacji mechanizmu różnicowego na łożyskach próbowałem zmniejszać luz międzyzębny ale miałem wrażenie że jest jeszcze głośniej przy większych prędkościach a więc powróciłem do ustawień fabrycznych (zaznaczyłem sobie)

Odpowiedz do tematu