|
Problem z rozrusznikiem |
| Autor |
Wiadomość |
Antoine
|
Wysłany: 2019-04-12, 10:56 Problem z rozrusznikiem
|
|
|
Dzień dobry!
Problem jest Panowie taki - przekręcam kluczyk w stacyjce (FL 1991) a z rozrusznika jest tylko "klik" i cisza. Rozrusznik wymieniłem na regenerowany, problem jest nadal ten sam. Po kilku takich przekręceniach i "klikach" rozrusznik wreszcie zaskakuje i odpala silnik.
Wieniec koła zamachowego był przeglądany, zęby nie są w jakiś dziwny sposób zniekształcone żeby był problem że zębatka z rozrusznika nie chce zazębić się z kołem.
Mechanik wysnuł pomysł, że być może rozrusznik dostaje za mało prądu, tj. nie na tyle by miał siłę wbić się zębatkami w zębatki wieńca. To że za którymś razem się udaje to tylko kwestia przypadku zgrania się dobrze zębów, wtedy rozrusznik zakręca silnikiem bez problemów.
Akumulator w pełni sprawny.
W związku z tym sprawdzam przewody, czy mogę prosić o info gdzie fabrycznie ma być podłączona miedziana plecionka? U mnie zamontowana jest pomiędzy alternatorem a jedną ze szpilek tylnej belki, ale być może nie jest to oryginalne i właściwe podłączenie.
Lub ewentualnie sugestie co może być jeszcze nie tak? |
_________________ Skoda S100 '73
FSM Fiat 126p '91 |
|
|
|
 |
Maverin21
|
Wysłany: 2019-04-12, 12:38
|
|
|
| Elektrowlacznik na bank co z tego że regenerowane jak oni zamiast wymienic wszystko tylko stara obudowę zostawic to w stylu a jeszcze dziala zostawimy temu nie wierzę w te regenerację zasrane . Mialem to samo rozrusznik do wyjecia i zamawiaj nowy elektrowlacznik . Masa jest w porządku tak było orginalnie |
|
|
|
 |
Dawdzio

|
Wysłany: 2019-04-12, 13:59
|
|
|
| Niekoniecznie. W Trabancie miałem to samo, poszła sprężynka dociskająca szczotkę. Warto sprawdzić czy po klinknięciu pojawia się napięcie na rozruszniku (za stycznikiem/elektromagnesem). Jeśli jest to szukałbym w rozruszniku. |
|
|
|
 |
|
|