.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja zawieszenia zespołu napędowego
Autor Wiadomość
AXEL 

Wysłany: 2018-09-26, 13:37   Regulacja zawieszenia zespołu napędowego

Cześć po dłuższej przerwie.

W moim 126p FL wymienil mi kumpel skrzynie. Niestety nie mam kanału a moja dosyć głośno już pracowała. Po wymianie silnik bardzo przenosi drgania na nadwozie. Przy 60km/h są tak uciążliwe, że głęboki basowy dźwięk wchodzi w uszy, drży całe nadwozie i jest mega głośno.
Zauważyłem, że cały zespół napędowy jest jakby cofnięty do tyłu bo po pierwsze biegi ciężko wchodzą głównie IV i wsteczny a przed wymianą było ok, a po drugie piszczy guma na belce ocierając się o tulejkę dystansową na tylnym zawieszeniu silnika. Do tego poduszki skrzyni są nienaturalnie wygięte, naprężone.
Jest jakiś sposób lub może kolejność wkładania zespołu napędowego, żeby ułożył się na swoim miejscu i żeby nie przenosił drgań ?? A może coś zamieniliśmy np. łapę mocującą skrzynię włożyliśmy odwrotnie (tą do której mocuje się poduszki) ??
Nadmienię, że żadne próby luzowania śrub i pchania na siłę silnika łyżką, podnośnikiem czymkolwiek nie pomagają. I tak wraca.

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2018-09-30, 13:14   

Dziwna sprawa, ta łapa o której piszesz jest symetryczna. Cos musiało źle się ułożyć, pytanie co, bo skrzynia i silnik wiszą tylko na dwóch poduszkach skrzyni i zawieszeniu silnika. Ciężko coś doradzić na odległość, musicie dokładnie obejrzeć dlaczego leży w takim nienaturalnym położeniu, pewnie o coś się zapiera

michals 

Wysłany: 2018-10-02, 20:39   

Ta łapa (pałąk skrzyni) faktycznie jest symetryczny, ale bywały przypadki, ze klient zahaczył tym pałąkiem o korzeń/kamień po czym był on wygięty do tyłu.

Jeśli taki wygięty pałąk założymy "do przodu" wystąpi opisywany tu problem.

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2018-10-03, 15:38   

To prawda :)

Odpowiedz do tematu