|
FSM 126p 1983r z Holandii |
| Autor |
Wiadomość |
Wilk1985
Holender w Maluchu

Wiek: 40 Dołączył: 28 Lis 2016 Posty: 69 Skąd: Haga / Szczecin
|
Wysłany: 2016-11-28, 07:56 FSM 126p 1983r z Holandii
|
|
|
Dobry wieczor!
Mam na imie Jos, jestem Holendrem i odwiedzilem Polske pierwsy raz w 2007 rok. W Holandii znam duzo Polakow ktory mi uczyli jezyk i zaprosili mi pierwsy raz do Polski.
Teraz od pare lat mam zone Polski i przyjade do Szczecina 2-3 razy w roku.
Oto introdukcja, teraz idziemy szybko do tematu 126p.
Odkad pamietam lubie samochody zabytkowy, i Maluch tez znam od dawno. Jak przyjechalem pierwsy raz do Polski to jezcze bylo ich duzo.
Ten zdjecie robilem wtedy jak bylem w Pulawach kolo Lublina, Golf z 1986r bylo moj.
Pamietam ze wtedy mi sie naprawde juz podobalo Malucha, i mowilem do kolegow ze kiedys chcem kupic.
Golf musialem w 2013r sprzedac bo potrzebowalem samochod rodzinnie z ktorym do Polski mozemy jechac, i zona chciala jescze miec maly samochod zeby w Holandii jezdzic po miescie. Bardzo ciecko mi bylo sprzedac Golfa bo zostalem bez samochod klasycnie.
Na koniec roku 2015 mialem dosc, i zaczalem szukac Malucha. Ogladalem ich duzo, i w Holandii i w Polsce. Nie bylo prosto znalesc dobrego ekzemplarze, ale w tej weekend mi sie w koncu udalo!
Dumny wam przedstawie mojego nowy odzysk: FSM 126p z 1983 roku.
Samochod bylo wprowadzony z Polski do Holandii w 2011r. Ja nie znam te osoba ktory go z poczatku wprowadzal, i nie mam pojecia z jaki rejona Polski pochodzi. Jestem ciekawy ale nie mam pojecia jak mam sie tego dowiedzic.
Samochod w Holandii mial pary wlascieciele, i to nie dzialal dobry na originalnosc. Robili duzo balagan z elektryki, i ja tez nie wiem czy wszystko co jest na niego jest originalny. Poprosze o pomoc z tym, bo ja chcem zeby ten 126p wroci do fabrycny stan. I na zewnatrz
i w srodku.
Tak wyglada interior, mi sie wydaje ze radio powinno byc ale nie mam pojecia jaki? Licze na Unitra Safari ale nie wiem ktory model. A ten miejsca do chowanie rzeczy pod deska rozdzielce tez nie wyglada zbyt originalny, czy ktos moze potwierdzic czy ma byc czy nie?
Co sadzicie o tapicerke i krzeslach?
Klucz ma opis "FIAT" to zgadzam na to ze tez nie jest originalny?
Szklo ma opis 2 3 i to znaczy Luty 1983 tak? To raczej originalny bo rok budowy powinno byc 1983 wedlug dokumenty.
Tak wyglada silnik, jak widzicie jakis dziwny rzeczy to bardzo chetnie slycze co i jak.
To narazie wszystko co mam do pytanie, jak macie jakis dobry adresy na czesci i porady kolo Szczecina to tez bedzie mile widziane.
Jak macie zdjecie z innych aut tego typo to tez chetnie widze zeby porownac!
Pozdrawiam wsystkich milosnikow! |
| Ostatnio zmieniony przez Wilk1985 2016-11-28, 16:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2016-11-28, 08:06
|
|
|
Półka schowek jest OK
Montowano je nawet na taśmie.
Fotele wydaje mi się że są obszyte na nowo.
Coś jest pokombinowane z wyłącznikami na panelu
Nie doczytałem ale jeżeli silnik to 650 cm to powinieneś tam między gaźnikiem a filtrem powietrza tłumik szmerów ssania.
Podoba mi się |
|
 |
banasiewicz02
ziomy rezerwy Towarzysz Bananov :]

Wiek: 39 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 1626 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 2016-11-28, 08:32
|
|
|
Konsola z przełącznikami na desce rozdzielczej została obcięta w miejscu na radio aby samo radio głębiej weszło,konsolę z przełącznikami trzeba kupić
w silniku między gaźnikiem a filtrem powietrza powinien być tłumik szmerów ssania zamiast rurki od 600tki
fotele we wnętrzu są obszyte materiałem,powinny być skajowe czarne bez zagłówków
 |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
dizzyx

|
Wysłany: 2016-11-28, 09:24
|
|
|
| banasiewicz02 napisał/a: | | Konsola z przełącznikami na desce rozdzielczej została obcięta w miejscu na radio aby samo radio głębiej weszło,konsolę z przełącznikami trzeba kupić |
Dodatkowo w tym panelu ten czerwony guzik jest dorobiony. Przycisk spryskiwacza (ten duży okrągły) też jest nieoryginalny, bo pewnie założony jest worek spryskiwacza z pompką elektryczną albo dołożona jest dodatkowa pompka. W tamtym miejscu powinien być duży okrągły gumowy przycisk, czyli ręczna pompka spryskiwacza. |
_________________ Zapraszam do Garażu Dziadka |
|
|
|
 |
r3mix

Wiek: 28 Dołączył: 04 Lis 2013 Posty: 912 Skąd: Kościerzyna
|
|
|
|
 |
norek

|
Wysłany: 2016-11-28, 11:20
|
|
|
Otwory od wewnętrznej strony drzwi nad tapicerką , też nie fabryczne a ta rurka dolotu powietrza to jakiś plastyk .
Fiacik bardzo ładny . |
|
 |
Wilk1985
Holender w Maluchu

|
Wysłany: 2016-11-28, 16:04
|
|
|
Dziekuje wam za cheply powitanie, komplimentach i ogolnie za porady!
W Holandii tez sa duzo ludzie ktory sie zajmuja 126p, czesci tez mozna tu kupic. Jest sklep kolo mnie ktory ma do oferowanie tego:
I jak dobrze rozumiem to ten pompke dla sprzyskiwacze powinno byc tam gdzie jest okragly dziura tak?
Fotele skajowy bede w Polsce szukac, to nie powinno byc problem.
Slyszalem od specjalista ze to jest silnik 600 cm ktory ma glowice od wersja 650. Ponizej mam 2 zdjec w lepsze jakosc moze ktos umie tak potwierdzic ktory to jest silnik.
No dobra, a jescze jeden dobry pytanie mam, co za radio powinno byc w tego Malucha? Porownalem juz anteny, i antena ktory jest wyglada na originalny Unitra. Czyli jakis radio na pewno bylo. Licze na Unitra Safari ale ktory model/typ?
Ten antena teraz mam:
Bardzo milo ze tyle wiecie o tych samochody, sam tez bede sie duzo uczyc w tej zima u tego forum.
I na przysly lato bedzie czas na zloty! Chetnie chcialbym isc do zloty w Polsce tez |
| Ostatnio zmieniony przez Wilk1985 2016-11-28, 17:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
r3mix

|
|
|
|
 |
dizzyx

|
Wysłany: 2016-11-28, 16:23
|
|
|
| Wilk1985 napisał/a: | I jak dobrze rozumiem to ten pompke dla sprzyskiwacze powinno byc tam gdzie jest okragly dziura tak?
|
Dokładnie, tam "na zatrzask" wchodzi ręczna pompka spryskiwacza
(foto z Internetu, przykładowe)
| Wilk1985 napisał/a: | | Czyli jakis radio na pewno bylo. Licze na Unitra Safari ale ktory model/typ? |
W 126p nie było fabrycznego radia, ale często montowane były radia marki Unitra. Mógł być to model Safari 5, Safari 6, bo te były najpopularniejsze, ale także np. kasetowy Skald, Skald 2, czy starsze Safari, Safari 2. |
_________________ Zapraszam do Garażu Dziadka |
|
|
|
 |
banasiewicz02
ziomy rezerwy Towarzysz Bananov :]

Wiek: 39 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 1626 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 2016-11-28, 17:47
|
|
|
| Jaki masz silnik dowiesz się odczytując numery silnika na bloku. Jeśli masz napisane 126A i dalej numer seryjny to masz 600 jeśli masz napisane 126A1 i dalej numer seryjny to masz 650. Numer nabity masz na bloku po lewej stronie sprężyny zawieszenia silnika zaraz obok pompki paliwa. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
Michu
Moderator
|
Wysłany: 2016-11-28, 18:09
|
|
|
banasiewicz02, o wiele łatwiej zobaczyć na głowicę z góry po lewej stronie od gaźnika |
|
|
|
 |
r3mix

|
|
|
|
 |
650i

|
Wysłany: 2016-11-28, 21:13
|
|
|
Mieszek (ta guma) na lewarku zmiany biegów to na pewno nie 126p.
Co to za dziury w drzwiach od wewnątrz?
Znaczek z tyłu na klapie "polski fiat" to raczej nie z tej strony.
Tłumik patrząc na końcówkę to też raczej coś dorabianego.
Lusterka też nie ten czas. |
|
|
|
 |
Majonez

Wiek: 31 Dołączył: 26 Lip 2014 Posty: 932 Skąd: Wielkopolska (PCT)
|
Wysłany: 2016-11-28, 23:32
|
|
|
| Co do foteli, to może to są tylko pokrowce, a pod spodem jest zwykły oryginalny skaj. |
|
 |
Wilk1985
Holender w Maluchu

|
Wysłany: 2016-11-30, 21:33
|
|
|
Te dziury w drzwiach byly robione zeby montowac jakis wielki klamke?!
Zeby zamknac drzwi ze srodka. Szkoda ze to tak gwaltownie bylo zmontowany ale bedzie lepiej.
Te znaczki tez zauwazylem, bede zmienic w przyslosc!
I dzisiaj prowadzilem badanie krzeslach, wyglada na to ze faktyczny jest originalny skaj pod tego pokrowca. I powinno byc w dobry stanie tez! Bardzo fajnie sprawa, jak znajde kiedys pierwsy wlasciciel to mu wysle tulipany z Holandii
Tylko co to moze byc za kwiatowy wzor pod tego skaj? Czy ktos to kiedys widzial?
To bylo na tylny kanape
Dziekuje jeszcze raz za posytywne wspieranie! Bede szukac Unitra Skald 2 zeby pozniej stawic, i sluchac kasetach |
|
|
|
 |
|
|