|
Motorynka Romet Pony M3 1985 by Calanthe |
| Autor |
Wiadomość |
calanthe

Wiek: 43 Dołączył: 16 Cze 2013 Posty: 31 Skąd: Swarzędz/Poznań
|
Wysłany: 2015-05-12, 23:49 Motorynka Romet Pony M3 1985 by Calanthe
|
|
|
Kiedys dawno temu jak byłem jeszcze narwanym nastolatkiem posiadałem motorynke,która sprawiała wiele frajdy z jazdy i sentyment pozostał.W zwiazku z tym ok 3 lat temu zrodził sie pomysł oczywiscie z sentymentu,aby odszukac taki egzemplarz i go odrestaurowac.Po długich poszukiwaniach udało mi sie odkupić taki sprzet od pewnego młodzienca,któremu juz sie znudziło ujezdzanie małej pony.Całe szczescie,ze pojawiłem sie w odpowiednim momencie,bo Pony była juz w stanie agonalnym.Silnik był juz niestety nieoryginalny i sporo czasu zajęło mi odszukanie oryginalnej jednostki Predom Dezamet o oznaczeniu 025.Motorynka przeszła gruntowny 100% remont.
Posiadam do niej dokumentację od rzeczoznawcy z PZM-otu iż jest ona pojazdem unikatowym co było niezbedne do powtórnej rejestracji,gdyż Pony została wyrejestrowana w 1995r.Jak wiadomo nie można ponownie zarejestrowac wyrejestrowanego wczesniej pojazdu za wyjatkiem ciagnika rolniczego.Była jeszcze możliwość rejestracji na zółte duze motocyklowe blachy,ale koszty jednak sa dość duze.Także dobra alternatywą bylo załatwienie statusu unikatu co wiazało sie z kosztami ,ale o wiele mniejszymi.
Motorynka zajmuje honorowe miejsce na biurku w garażu i od czasu do czasu ja przepale i zrobie małą rundke.Od niedawna jestem tez posiadaczem FL-a z 1991 r który również wymaga dopieszczenia.Myślę,że niedługo równiez załoze odpowiedni temat o tym.Marzy mi sie zabieranie Pony na wycieczki na bagażniku dachowym moim FL ,ale zobaczymy co z tego wyjdzie...
Motorynka prezentuje sie dzisiaj tak :
I kilka filmików z GoPro:
https://www.youtube.com/watch?v=s6sVyfTuLfo
https://www.youtube.com/watch?v=KOwahYS2v9c
Na rozpoczęcie sezonu motocyklowego w zeszłym roku(gdyz jestem równiez zapalonym motocyklistą) postanowiłem wybrac sie na Pony własnie i mile byłem zaskoczony poniewaz Motorynka cieszyła sie duzym zainteresowaniem
https://www.youtube.com/watch?v=xX927PxeroQ |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2015-05-13, 16:26
|
|
|
Hmmm motorynka na dachu czy ja wiem.
Bo po za tym pozytywnie |
|
 |
Krychoo

|
Wysłany: 2015-05-13, 18:55
|
|
|
M3 z 85r. mój pierwszy pojazd jaki miałem z tym że 023
Teraz mam M2 zachowaną w oryginale te motorki mają swój urok z jazdy
Twój egzemplarz jest bardzo ładny i co najważniejsze nie poprzerabiany W tym roku były jeszcze chromowane osłony wydechu ? i chyba też masz problem ze znalezieniem gum przedniego zawieszenia (tych niskich)
Pakowanie jej na dach malucha może nie być najlepszym pomysłem ale wykonalnym xD najlepiej by siadła na przyczepkę
O tym wozidełku to by można długo mówić jeśli byś potrzebował jakiś części/pomocy to pisz |
|
|
|
 |
Mefju

|
Wysłany: 2015-05-17, 14:59
|
|
|
Prezentuje się super
Ciekaw jestem jazdy tym moplikiem, chyba złapałem zajawke |