.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Motorynka Romet Pony M3 1985 by Calanthe
Autor Wiadomość
calanthe 

Wysłany: 2015-05-12, 23:49   Motorynka Romet Pony M3 1985 by Calanthe

Kiedys dawno temu jak byłem jeszcze narwanym nastolatkiem posiadałem motorynke,która sprawiała wiele frajdy z jazdy i sentyment pozostał.W zwiazku z tym ok 3 lat temu zrodził sie pomysł oczywiscie z sentymentu,aby odszukac taki egzemplarz i go odrestaurowac.Po długich poszukiwaniach udało mi sie odkupić taki sprzet od pewnego młodzienca,któremu juz sie znudziło ujezdzanie małej pony.Całe szczescie,ze pojawiłem sie w odpowiednim momencie,bo Pony była juz w stanie agonalnym.Silnik był juz niestety nieoryginalny i sporo czasu zajęło mi odszukanie oryginalnej jednostki Predom Dezamet o oznaczeniu 025.Motorynka przeszła gruntowny 100% remont.
Posiadam do niej dokumentację od rzeczoznawcy z PZM-otu iż jest ona pojazdem unikatowym co było niezbedne do powtórnej rejestracji,gdyż Pony została wyrejestrowana w 1995r.Jak wiadomo nie można ponownie zarejestrowac wyrejestrowanego wczesniej pojazdu za wyjatkiem ciagnika rolniczego.Była jeszcze możliwość rejestracji na zółte duze motocyklowe blachy,ale koszty jednak sa dość duze.Także dobra alternatywą bylo załatwienie statusu unikatu co wiazało sie z kosztami ,ale o wiele mniejszymi.
Motorynka zajmuje honorowe miejsce na biurku w garażu i od czasu do czasu ja przepale i zrobie małą rundke.Od niedawna jestem tez posiadaczem FL-a z 1991 r który również wymaga dopieszczenia.Myślę,że niedługo równiez załoze odpowiedni temat o tym.Marzy mi sie zabieranie Pony na wycieczki na bagażniku dachowym moim FL :D ,ale zobaczymy co z tego wyjdzie...

Motorynka prezentuje sie dzisiaj tak :

I kilka filmików z GoPro:

https://www.youtube.com/watch?v=s6sVyfTuLfo

https://www.youtube.com/watch?v=KOwahYS2v9c

Na rozpoczęcie sezonu motocyklowego w zeszłym roku(gdyz jestem równiez zapalonym motocyklistą) postanowiłem wybrac sie na Pony własnie i mile byłem zaskoczony poniewaz Motorynka cieszyła sie duzym zainteresowaniem :)

https://www.youtube.com/watch?v=xX927PxeroQ

CZESIO1958 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2015-05-13, 16:26   

Hmmm motorynka na dachu czy ja wiem.
Bo po za tym pozytywnie :D

Krychoo 

Wysłany: 2015-05-13, 18:55   

M3 z 85r. mój pierwszy pojazd jaki miałem :) z tym że 023 ;)
Teraz mam M2 zachowaną w oryginale :) te motorki mają swój urok z jazdy :D
Twój egzemplarz jest bardzo ładny i co najważniejsze nie poprzerabiany :) W tym roku były jeszcze chromowane osłony wydechu ? i chyba też masz problem ze znalezieniem gum przedniego zawieszenia (tych niskich)
Pakowanie jej na dach malucha może nie być najlepszym pomysłem ale wykonalnym xD najlepiej by siadła na przyczepkę :)
O tym wozidełku to by można długo mówić :) jeśli byś potrzebował jakiś części/pomocy to pisz :)

Mefju 

Wysłany: 2015-05-17, 14:59   

Prezentuje się super :D
Ciekaw jestem jazdy tym moplikiem, chyba złapałem zajawke :D

CZESIO1958 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2015-05-17, 20:43   

Jazda jest specyficzna.
Musisz sam zobaczyć co i jak :luj:
Gorzej było na starszych modelach z wysoką kierownicą :D

r3mix 

Wysłany: 2015-07-02, 09:38   

Ale ładna :D Skąd dorwałeś takie ładne siedzenie, bo szukam takie do mojej motorynki i nigdzie nie mogę znaleźć :/

Odpowiedz do tematu