|
.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI
|
|
Wloski motorowery Piaggio i Gilera |
| Autor |
Wiadomość |
Wilk1985
Holender w Maluchu

Wiek: 40 Dołączył: 28 Lis 2016 Posty: 69 Skąd: Haga / Szczecin
|
Wysłany: 2017-01-08, 21:11 Wloski motorowery Piaggio i Gilera
|
|
|
Dobry wieczor wszysczy!
Dla tych ktory mnie nie znaja mam tutaj linka do temat dotyczacy Malucha, tam jest caly introdukcja i historia o Holender ktory sie wyladowal na Polski forum 126p
http://forum.rezerwa126p.pl/viewtopic.php?t=22034
Wracajac do temat, chcialbym wam dzisiaj pokazac czesc historia motorowerow ktory byli na Holenderski rynek motorowerowy w latach 70-tych, 80tych, 90tych i nawet 1 model bylo jescze sprzedany do 2006r.
Te motorowery byli tutaj bardzo popularny, bylo ich spotkac na kazdy kat ulica i w mojego dziecinstwo tez mieli wazne role.
Kazdy z tych motorowerow ktory tutaj przedstawie mieli gruntownie renowacja, wszystki srubki wymieniony, wyczyscony i na nowo lakierowany proszkowo.
Tak jak na temat o Malucha pokaze wam zdjec, i pod zdjec bedzie krotki opis. No dobra zaczynamy
Ten zdjecie bylo zrobiony 14 lat temu, mialem na ten zdjecie 18 lat. Motorowerem jest z marka Gilera, typ jest ECO. Gilera jest od dawno czlonkiem grupa Piaggio, i grupa Piaggio sprzeda ten model w Holandii pod imie "Citta" czyli wloski slowo dla miasto.
Przyjechalem na tego Citta od Hagi do Venlo, to jest kolo 200 kilometr i mi kosztowal caly dzien. Na taki motower mozna w Holandii jezdzic bez kasku, i to bardzo fajnie ale to tez znaczy ze bylo pograniczony do 30 km/h. Pare razy sie psul w droge, ale i tak mam fajnie wspomnienia.
Tutaj w srodku widzicie tego samego motorowera rok pozniej. Razem z kumplami malowalismy ich w kolorach ktory troche wbija w oku
To jest ten samo motorower, ten zdjecie jest aktualnie. Mial wielki remont, prawie kazdy element bylo znisczone w przebiegly lata ale teraz jest jak nowy. Bardzo sie ciesze ze dalej go mam, planuje go trzymac caly zycie
Jak konczylem renowacji mojego Citta zdecydowalem sie na kupienie drugiego, i ten drugiego, mialem z nim fajnie plany ale na poczatku dzialal jako motorower na zime.
Swietnie wypelnil role dupowoza, ludzie ze Szczecina moze wlepka kojarza
Tutaj jest efekt po przebudowie. Przebudowalem go na model jak bylo pierwsy typ w 1977r.
Czyli felgi z sprzychami, duzo chrom i odpalanie na pedalach. Pozniej sprzedalem bo 1 Citta dla mnie jest wystarczy.
Tutaj przedstawiam wam Piaggio Ciao z 1970. W Holandii bylo sprzedany jako Vespa Ciao, Vespa tez od latach jest czlonkiem grupa Piaggio.
Dziwne jest to ze ten motorower bylo na prawie calego swiata sprzedany ale tylko w Holandii bylo sprzedany pod imiona "Vespa". Moj ekzemplarz bylo w kiepski stanie jak widocznie na zdjeciach.
Tutaj widziecie silnik tego Ciao z 1970. Jak widzicie ma sposob chlodzienie sie podobno do Malucha.
I tak jest zdjecie jak dzisiaj wyglada, nie uzywam go zeby robic zakupy ale twierdze ze ten koszyki daja ladnie efekt. Ten motorower uzywam w lato zeby odwiedzic roznie zloty motorowery zabytkowych, taki zloty sa bardzo popularny w Holandi i ten Ciao mi daje duzo frajda.
Ja robilem tez film o caly remont tego motorowera, zapraszam na Youtubie. Polski napisy sa dostepny.
https://www.youtube.com/w...9U2b7nnYoU&t=1s
Tutaj jest Piaggio typ "Si" z 1993r. Historia podobne do innych, dostal caly przebudowy.
Tak sie teraz prezentuje. Ten motorower jest na zolty blachy i to znaczy ze mam na nim nosic kasku, i maksymalnie legalny predkosc wynosi 45 km/h. Ten ma silnik troche szybsziej, m.i. powiekszony pojemnosc silnika do 63cc zamiast 50cc. Jezdzi kolo 70 km/h, i to jest potrzebne bo organizujemy tutaj zlot na kolach. Jest nas 35 chlopaki i jezdzimy przez caly Holandii na motowerach, i do tego jest potrzebne predkosc .
Na tej zdjecie widzicie kadzy. To jest unikalny zdjecie bo teraz tylko dwa motorowery zostaja. Jak widzicie kazdy jest malowany proszkowy w koloru RAL 3020. Malowany byly w Szczenie u firma Korund, polecam serdecnie!!
Tutaj oby Gilery, lewej jako rok modelowy 1977, drugi ma duzo akcesoria nieoriginalny. Projektowal go jak mi sie najlepiej podoba. I to jest dla mnie dziwnie bo jak zawsze trzymam do original, tak jak u Malucha.
To byl zlot ogolnie dla motorowerow Vespa 2-dniowy w 2015
I znowy zlot ogolnie dla motorowerow Vespa 2-dniowy w 2016
I to jest na zlot dla Vespa zabytkowych
Tez zlot dla Vespa stary typow, wszystkie te zloty ja organizowalem
Filmik tez jest
https://www.youtube.com/watch?v=csg9z3BXtLs
Na ten zdjecie widzicie system rozrzad. Ten pas mozna wczisnac i wylosowac jak sie zuzyje, bardzo fajnie system. Smieznie tez jest to ze te silniki kreca prawej strony.
Tu widzisz drugi wersja transmisja, to jest wersja bardziej Belgiejski ktory ma wariator jak nowoszczesny skuter. W Holandii nie bylo popularnie bo bylo drosze i gory i tak tutaj nie ma prawie.
Transmisja w srodku, gotowy do czyscienia.
Tu widzicie zaplon, jak widac tez sa punty kontaktowy tak jak stary Maluch. Nowoczesniej typy maja silnik z elektronicznie zaplon, tak jak nowsze Maluchy.
Zaplon nowego typ Vespa/Piaggio/Gilera
Przez to idzie mieszanka paliwowa, dziura powiekszylem zeby bylo wieciej moc.
Tak sprawdze czy nie cieknie powietrze u wlotu.
Tu widzicie caly silnik skladany. To bylo bardzo wyjatkowy projekt, caly silnik jest zbudowany z Chinski czesci. Jakosz Chinski czesci jest bardzo, bardzo zle, i ten silnik wymagal wyjatkowy duzo czas i cierpliwosc. Ma pary czesci ktory juz nie mozna kupic na Alibabe, czyli prawdopodobnie to jest pierwsy i ostatni kompletny silnik Chinski na swiecie. I to dobry bo nigdy nie chodzil dobrze i nikogo nie polecam cos takiego robic
Tutaj jest moj miejsca do szlifrowanie cylindri i glowicach. Te cilindry montujesz do silnika z 3 zamiast 4 sruby, i to czesto powodoje krzywy poziom cylinder/glowica.
Robienie czelki w roznie grubosci
I tak jest caly gaznik, bardzo prosty, jest tylko jeden regulator.
Kolekcja walow korbowych.
Jest tez mini wersja Ciao Jak dobrze patzycie to na dole tez jest mini 126p.
Mam nadzieje ze wam sie podobalo historia o motorowerach w Holandii. Wiekszosc te czesci ktory sa widac na zdjeciach juz sprzedalem, motorowery tez zostaly tylko dwie zeby jezdzic.
Ja juz nie chcem tyle czas na motorowerow inwestowac bo bylo czas ze tez co tydzien robilem remont silnika dla klientow. Zona zaczala sie denerwowac bardzo i mialem troche dosc tym
Teraz jest czas na Malucha! |
| Ostatnio zmieniony przez Wilk1985 2017-01-08, 21:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kapsel
Admin cremowa skura

|
Wysłany: 2017-01-08, 21:15
|
|
|
Jak zawsze najabrdziej podoba mi się Twój styl wypowiedzi, w szczególności to, że używasz słowa "dupowóz"
Pomyśleć, że w czasach kiedy u was na porządku dziennym były motorowery grupy Piaggo, u nas polska myśl techniczna budowała motorynki i ogary |
_________________ zomo nie wiadomo '87
pułkownik kwiatkowski '90
mietek dusiciel '85
nyssan '74
lolvo s70 '00
były:
rover lover '94
grigo oslo '90
saab 900ng 2.0i '97
lisek '83
|
|
|
|
 |
romek

|
|
|
|
 |
Wilk1985
Holender w Maluchu

Wiek: 40 Dołączył: 28 Lis 2016 Posty: 69 Skąd: Haga / Szczecin
|
Wysłany: 2017-01-11, 15:26
|
|
|
No tutaj w okolice mozna co weekend wybrac zlot motorowerowego to jest w Holandii bardzo popularny.
W Polsce juz te motorowery nie widac tak czesto. Znam goscia w Polsce ktory posiada WSK i raz widzialem dziadek na Ogara w maly wies.
Jakby ktos chcial zobaczyc wieciej relasy o zlotach itd to zapraszam na:
http://www.vespa-ciao.nl/...hp?m=topics&s=8 |
_________________ Zapraszam do czytania temat o moj 126p 1983 Verde Szalwia:
http://forum.rezerwa126p.pl/viewtopic.php?t=22034 |
|
|
|
 |
ikarusenon
Człowiek simson

Wiek: 27 Dołączył: 10 Mar 2014 Posty: 411 Skąd: Ostrowy nad Okszą
|
Wysłany: 2017-01-11, 15:49
|
|
|
U nas w okolicy mamy grupę motocykli/ motorowerów często się spotykamy by pojeździć w grupie,
sam jeżdżę simsonem, muszę zrobić temat o nim gdyż traktuje go jako projekt- dupowóz (tak przy motocyklu to możliwe ) |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2017-01-11, 16:16
|
|
|