.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa pompa hamulcowa i nie działa
Autor Wiadomość
focker 
Retro-rowerzysta

Wysłany: 2024-05-20, 12:42   

W nowszych hamulcach tak jest. W cytrynkach sprężyny są takie same na górze i na dole.

michals 

Wysłany: 2024-05-20, 13:28   

To tak "ma latać" luz na sworzniach odprowadza szczęki po każdym hamowaniu a samoregulatory przybliżają szczęki w miarę zużywania się takowych.

Tutaj ewidentnie szczeki "zjeżdżają" do środka, albo pompa ma upływ przez tłoczki.

Można zrobić test i zdjąć na chwilę górną sprężynę. Krótka jazda z kilkoma hamowaniami odpowie na wiele pytań.

focker 
Retro-rowerzysta

Wysłany: 2024-05-20, 16:32   

Tak - luz musi być. Tylko musi być dokładnie taki jak przewidział producent. Za mały i okładziny będą ocierać o bęben. Za duży i tłoczki nie będą w stanie przesunąć samoregulatora. Pompy zmieniałem trzy - na każdej to samo. Cylinderki nowe, zero cieknącego płynu. Przewody nowe. Czytałem o tych szczękach Kampol i nie mają dobrej opinii właśnie przez samoregulatory. Zobaczymy jak przyjdą szczęki z innej firmy. Trzpienie na tarczy kotwicznej podejrzewałbym ostatnie.

wojt 
wojt

Wysłany: 2024-05-23, 18:35   

A czy zwróciłeś uwagę na średnice wewnętrzne samoregulatorów? W "cytrynkach" powinny być mniejsze niż we wzmocnionych, tzn. w nowym typie sworznie na samoregulatory mają większą średnicę niż w starym. Wartości nie znam.
Ale sam, za młodych lat się na tym przejechałem jak zamontowałem samoregulatory nowego typu na tarcze kotwiczne starego typu. Luz był na tyle duży, że hamowało dopiero pod koniec skoku pedału.

focker 
Retro-rowerzysta

Wysłany: 2024-05-27, 11:28   

Wojt - przyczyna okazała się dokładnie taka jak piszesz. Mi też wychodziło, że albo średnica w samoregualtorze jest za duża albo trzpień wytarty (mało prawdopodobne). Okazało się, że średnica w szczękach Kampola była o ponad milimetr większa niż w szczękach ze starych zapasów. Luz był za duży i samoregulatory nie miały się jak zaprzeć żeby się przestawić. W szczękach Brembo oraz Samko jakie kupiłem "na wszelki wypadek" też średnica mniejsza (prawidłowa).
Dzięki wszystkim za pomoc.
Swoją drogą to skandal, że ktoś sprzedaje coś takiego. Szczęki dedykowane pod cytrynki a samoregulatory od nowego typu.

Odpowiedz do tematu