.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny hałas i brak ładowania akumulatora.
Autor Wiadomość
Koras 

Wysłany: 2020-12-19, 23:19   Dziwny hałas i brak ładowania akumulatora.

Witam serdecznie
Miesiąc temu podczas odpalania malucha (elegant 97.) nastąpił dziwny hałas ze strony silnika, auto zgasło ponownie odpaliłem i pracował ale z silnika zaczął wydobywać się dziwny głośny dźwięk, jakby wrzucić kamyczki do puszki po piwie i telepać puszka. Mimo to auto pracowało poprawnie, normalnie dojechałem do domu. Auto nie traci nic oleju, pracuje tak samo jak wcześnie, ma dużą kompresję, jest żywe, nie dymi, jest git.

Następnego dnia zauważyłem że lampka braku ładownia aku nie gaśnie tak jak wcześniej tylko bardzo powoli przygasa. ( jak auto jest juz na swoich obrotach albo jedzie - to się nie świeci ). Sprawdziłem ładownie aku i jest mizerne ledwo 12,6 i to na wyłączonych światłach, przy mocy gazowaniu wzrost do okolic 13 ( i to na wyłączonych wszystkich odbiornikach ).

Dźwięk towarzyszy cały czas i dobiega jakby z okolicy tej czarnej obudowy na wysokości alternatora ( ale nie z niego ).

Auto w takim stanie użytkuje juz miesiąc, po prostu ładuje aku w domu i jeżdżę bez świateł. Brak czasu po prostu. Auto działa poprawnie.
Czy ktoś miał podobny problem i może nakierować ?

zeflo 

Wysłany: 2020-12-20, 06:54   

Sprawdź czy wentylator jest w całości.

zolwik 

Wysłany: 2020-12-20, 09:11   

Zdemontuj pasek klinowy i zakręć ręka alternator , możesz tez uruchomić silnik (dowiesz się czy dziwne dźwięki są )
http://forum.rezerwa126p....c0c3213f#503396

Trefl 

Wysłany: 2020-12-20, 22:23   

Sprawdź wentylator, ale jak widzę alternator też umiera i nim też wypadałoby się zająć. 12v to za mało żeby akumulator był prawidłowo ładowany.

Koras 

Wysłany: 2020-12-21, 19:33   

zolwik napisał/a:
Zdemontuj pasek klinowy i zakręć ręka alternator , możesz tez uruchomić silnik (dowiesz się czy dziwne dźwięki są )

Bardzo dobry pomysł, że też na niego nie wpadłem :D , Jak znajdę chwile na grzebanie to to sprawdzę.

Nie było wcześniej problemów ze strony akumulatora, ładownia jego. Więc to się stało tego dnia którego opisałem.

Odpowiedz do tematu