.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
600 pali ale nie jedzie
Autor Wiadomość
KamilMielec 

Wysłany: 2019-03-18, 21:30   600 pali ale nie jedzie

Witam, jestem w posiadaniu Malucha od jakichś 10 lat silnik 600 rocznik i przebieg do ustalenia. Wóz był od przepalany raz na pół roku. Stal w garażu. Kiedyś gdy chciałem go odpalić, pierwszy raz mnie zawiózł i próba odpalenia nie wyszła.. Postanowiłem, że zobacze co nie gra, a przy okazji trochę poprawie stan silnika i począwszy od wężyków paliwa przez filtr, pompkę do gaźnika przez świece kable cewkę palec kopółkę i cały aparat zapłonowy, pasek, uszczelka pokrywy zaworów wszytsko wymieniłem i tak.. Pompka pompuje, a po zdjęciu Wężyka bije na metr do góry benzyną czyli gra, gaźnik ma nowe dysze nowe Uszczelki idealnie wyregulowany Pływak i daje paliwo świece są nowe dają iskre jak zle zapłon wyregulowany książkowo, platynki-przerwa gra, Zawory ok, wszystko jest pali, pompka pompuje po zdjęciu Wężyka wbije na metr do góry benzyną gaźnik ma nowe dysze nowe Uszczelki idealnie wyregulowany pływak i daje paliwo świece są nowe dają Iskra zapłon wyregulowany książkowo, platynki-przerwa gra wszystko jest pali na strzała, a na ssaniu zwiększa obroty, gdy dodajesz mu gazu to go muli i gaśnie i taka to zagadka. Znam się na maluchach troche i nie jest to mój pierwszy maluch z reszta, bączek w żadnym nie jest no przecież skomplikowanym samochodem , a moja wiedza znacznie wykracza poza materiał, to no nie tylko dla mnie ale wierzcie mi ze dla wielu mechaniorow jest zagadka bo nie ma opcji ale musi to grać. A co powiecie wy znawcy ? :mrgreen: :mrgreen:

Kubica 
ziomy rezerwy
Carus kierownicy

Wysłany: 2019-03-19, 00:43   

Ale jak na ssaniu samoczynnie zwiększa obroty biegu jałowego to się zdejmuje proporcjonalnie aż do całkowitego wyłączenia tegoż (albo zamyka całkiem po nagrzaniu gdy obroty wzrosną i ma chodzić skurczybyk na wolnych :twisted: ), więc nie bardzo rozumiem co ma być nie tak :) Poza tym wszelkich regulacji należy dokonywać po wyłączeniu ssania na rozgrzanym silniku. Na ssaniu może mulić bo ma dość bogatą mieszankę wówczas. Tak samo zimny silnik nie będzie czasem zbyt posłuszny. Chyba, że po wyłączeniu ssania muli i gaśnie przy dodawaniu gazu to wówczas nie jest wyregulowany "książkowo" i należy powtórzyć regulację, do skutku, o ile w gaźniku nie jest coś skopane. Wolne obroty są prawidłowe i nie falują?
Ostatnio zmieniony przez Kubica 2019-03-19, 00:52, w całości zmieniany 2 razy  

Majonez 

Wysłany: 2019-03-19, 00:44   

Reaguje na regulacje składu mieszanki ?

KamilMielec 

Wysłany: 2019-03-19, 23:49   

Ze ssaniem chodzi o to ze gdy odpali i „dodam mu ssania „ obroty rosną gdy spuszczę spadają wiec jest okej i gdy już się nagrzeje bądź nie chodzi równiutko ale gdy dodam mu gazu na jałowym albo chce po prostu ruszyć to go muli i gaśnie. ( tak wiem ze bączek na ssaniu jak dodam mu gazu ma prawo zmulic

Odnośnie śruby regulacji składu to wykręcona 1,5 ale gdybwykrexe więcej lub mniej bez zmian, zaś gdy zakręcę całkiem gaśnie wiec normalne zjawisko.
Btw mysle ze gdyby był wyregulowany na zimnym nawet i pali na strzała to jakkolwiek ale powinien ruszyć a tu dętka, gaźnik ściągnąłem już 5x i nir ma opcji to nie cudo zeby nie grało .. pływak 7 i 15,3 dysze czyste uszczelki wymienione.

michals 

Wysłany: 2019-03-20, 19:19   

To nadal wygląda na gaźnik. Jakie nominały mają dysze w gaźniku?

Majonez 

Wysłany: 2019-03-20, 20:57   

A bez ssania chodzi ? Na ciepłym jak dodasz gazu w ten sposób to zgaśnie https://www.youtube.com/watch?v=do8ro-PC70w ? Ja tak zawsze reguluję że wkręcam lub wykręcam dyszę składu mieszanki co ćwierć obrotu, aż w końcu przestaje gasnąć i po gwałtownym dodaniu gazu jak na filmie wchodzi na obroty.

michals 

Wysłany: 2019-03-21, 20:11   

Faktem jest, że tylko na rurce emulsyjnej F74 nie "muli" przy tak energicznym wciskaniu gazu.

Napisz jakie tam masz dysze? Częsty błąd to wkręcanie paliwa 130 lub nawet 150 bez korekty reszty gaźnika.

Majonez 

Wysłany: 2019-03-21, 23:40   

Na filmie silnik jest zmodyfikowany, wiadomo że seria trochę się przydławi, ale chodziło o samą metodę. Tak czy inaczej po rozgrzaniu nie ma prawa gasnąć. KamilMielec, może napisz jaki masz typ gaźnika, w 600 były różne konfiguracje, może rzeczywiście jest coś na rzeczy z tymi dyszami.

KamilMielec 

Wysłany: 2019-03-25, 19:14   

Dysze zmieniłem na seryjne które były, wyczyszczone i sprawne i bez zmian panowie.gasnie zawsze kiedy dodam gazu i kręcenie śruba składu mieszanki nic nie daje
Dziękuje za zaangażowanie w temat bo sam wymiękam przy tak prostym samochodzie - nie do uwierzenia

damiancn 
damiancn

Wysłany: 2019-03-25, 20:38   

ja bym sie pokusil o sprawdzenie czy dostaje dosc paliwa,w sensie czy caly uklad wybija paliwo do gaznika,latwo to sprawdzic

Majonez 

Wysłany: 2019-03-25, 23:15   

Może spróbuj załatwić inny gaźnik na podmianę. A próbowałeś wtrysnąć mu coś w dolot np. plak przy dodawaniu gazu, czy zareaguje ?

michals 

Wysłany: 2019-03-25, 23:25   

KamilMielec napisał/a:
Dysze zmieniłem na seryjne które były, wyczyszczone i sprawne i bez zmian panowie.gasnie zawsze kiedy dodam gazu i kręcenie śruba składu mieszanki nic nie daje
Dziękuje za zaangażowanie w temat bo sam wymiękam przy tak prostym samochodzie - nie do uwierzenia

To nadal sugeruje winę gaźnika. Tak się składa, że w Mielcu jestem codziennie (pracuję na strefie) możemy ugadać się w któryś dzień na serwis.

KamilMielec 

Wysłany: 2019-04-09, 17:38   

Panowie odezwę się pod koniec tygodnia bo nie mam czasu do garażu zaglądnąć. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu