|
.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI
|
|
PN#2 Czerwona Przejściówka '91 Bonifacego |
| Autor |
Wiadomość |
Bonifacy [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-11-26, 22:53 PN#2 Czerwona Przejściówka '91 Bonifacego
|
|
|
Welcome everybody
Nadejszła wielkopomna chwila, czas pochwalić się swoim Polonezem, następcą Wąskiego '92. Poldek wyprodukowany został w ostatnim roczniku czterookich Polonezów - '91, silnik 1.6CB, kolor czerwony, stan całkiem ładny Garażowany cały czas, do niedawna w rękach pierwszego właściciela, który był z zawodu oblatywaczem helikopterów w PZL Świdnik. A oto zdjęcie z dnia zakupu (mgła była niesamowita!)
Zaraz po zakupie wybrałem się Poldkiem do Puław (Daniel - wielkie dzięki za gościnę!!!), gdzie udrożniliśmy termostat, a nazajutrz wraz z Szymonem wybraliśmy się na zlot pod FSO
Pamiątkowa fotka pod bramą oczywiście też musi być
Po powrocie do domu zmieniłem od razu mikser z rurkowego na palnikowy o zgodnych z gardzielami gaźnika średnicach przelotu
Poldek jest też zaopatrzony w pięknie gwiżdżący wydech, ostatni tłumik wykonany jest najprawdopodobniej z nierdzewki
Poza tym z dotychczasowych działań, to zmieniłem jeszcze 2 opony oraz szybę przednią, ale rzecz jasna to czubek góry lodowej - jeszcze duuużo przede mną Ale czterookiego warto robić, nie tak jak Carówę
A teraz plany na przyszłość (bliższą i dalszą)
- zmiana olejów w skrzyni i moście (75W90, 75W140)
- porządna konserwacja (okrętówka Sigma Coat + Raptor, a do profili Mike Sanders)
- remont generalny OHVki (tłoki już mam, bardzo porządnie wykonane - fabryczne wyważenie do 0,1g!)
- LPG II generacji (Stag XL)
- małe poprawki blacharskie (głównie doły drzwi), a podłużnice, progi, dach ze słupkami są we wzorowym stanie
A to tak na koniec, miłość do Poloneza trwa u mnie nie od dziś, także jakby mnie wkurzył i bym coś złego napisał na ten temat, to proszę nie brać tego na poważnie
Zatem... Poloneza czas zacząć! |
|
|
|
 |
Daniel22
Moderator

|
Wysłany: 2018-11-27, 01:00
|
|
|
Pierwszy! Na drugim forum moderator wywalił w kosmos moją wypowiedź, to przekleję...
Moją opinię znasz ale i tutaj napiszę, trafiłeś fajne auto, wymagające poprawek, ale jak już wszystko się dopracuje, będzie jednym z fajniejszych polonezów, a nie lśniących lakierem technicznych trupów, albo z wypluwaczem uszczelek pod maską <spoko> Sam jestem ciekaw, jak się będzie odpychał poprawiony silnik na gaźniku z aparatem elektronicznym, na mikserze palnikowym ze sterowaniem mieszanką. Będziemy mieli porównanie do mojego abimexa.
Do staga XL domyślam się będzie zamontowana sonda lambda z podgrzewaniem Elegancko, będzie sterowanie mieszanką, a nie chamska śruba.
Swoją drogą... auto gwiazdą filmu, znanego reżysera, na popularnym kanale youtube, zaledwie dzień po kupnie - no no, to już na imcdb zaraz trafi Myłośnicy, tfu! |
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2018-11-27, 08:51
|
|
|
Czyli Poloneza czas zacząć 😈
Rób bo warto i tyle
Fajną sztukę trafiłeś 😅
Powodzenia |
|
 |
Bonifacy [Usunięty]
|
Wysłany: 2018-12-15, 20:14
|
|
|
Polonez robi karierę Trafił do aktualnego numeru Auto Świata Classic i... Zgodnie z artykułem, zimuje w garażu
 |
|
|
|
 |
Jareg
Admin Sherlock Holmes

Wiek: 28 Dołączył: 21 Lis 2013 Posty: 1182 Skąd: Kraków/Krzeszowice
|
Wysłany: 2018-12-20, 16:47
|
|