|
Stuki z napędu podczas jazdy :( |
| Autor |
Wiadomość |
Pan_Waclaw

|
Wysłany: 2017-04-28, 00:44 Stuki z napędu podczas jazdy :(
|
|
|
Objawy: stukanie podczas jazdy (nie przy ruszaniu), odgłos to taki głuchy stuk jakby skrzynia waliła w podłogę, podobny jak przy zerwanych poduszkach. Stukaniu towarzyszy (nie zawsze) chwilowy brak napędu. Zaczęło się tak dziać nagle dzisiaj rano i występuje co kilka sekund (nie w równych odstępach). Nie ma znaczenia czy się jedzie szybko czy wolno i na jakim biegu, nie ma też raczej znaczenia obciążenie, bo przy ruszaniu to w ogóle nie występuje - dopiero jak się bujnie tak do 20km/h.
Z zewnątrz to słychać trochę inaczej - stuknięcie jest głośne i wyraźne, tak jakby coś przeskakiwało. Dałem Tacie się przejechać i odjechał na tyle, że ledwo słyszałem silnik, a to stukanie jeszcze było wyraźne.
Co sprawdziłem: przeguby, frezy na półosiach i zabieraki. Jeden przegub był już lichy i go wymieniłem, ale to nie pomogło. Zabieraki są cacy i nie mają luzu na półosiach. Frezy na półosiach średnio mi się podobają, ale raczej tego nie obstawiam. Poduszki pod skrzynią sprawdzone i są dobre.
Macie jakieś pomysły? |
|
 |
norek

|
Wysłany: 2017-04-28, 10:57
|
|
|
| Może to sprzęgło kończy żywot . |
|
 |
Volt
Wiek: 36 Dołączył: 19 Cze 2016 Posty: 67 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2017-04-28, 14:40
|
|
|
| a wałek w skrzyni nie moze przeskakiwać? |
|
|
|
 |
Pan_Waclaw

|
Wysłany: 2017-04-28, 16:07
|
|
|
Skrzynia to dla mnie czarna magia.
Nie wiem jakie objawy daje sprzęgło na wykończeniu, ale myślę, że raczej coś by się działo przy ruszaniu (jakieś szarpanie czy coś w ten deseń), a tutaj są pojedyncze stuki podczas jazdy nawet bardzo spokojnej (lekko wciśnięty gaz, średnie obroty).
Mogę coś jeszcze sprawdzić sam czy zostaje mi tylko zrzucenie silnika i rozbieranie skrzyni ew. sprawdzenie stanu sprzęgła?? |
|
 |
norek

|
Wysłany: 2017-04-28, 16:53
|
|
|
| Jeśli to nie nie sprzęgło to i tak nie obejdzie się bez demontażu skrzyni ,Mogło rozpaść się łożysko przekładni głównej od strony mechanizmu różnicowego, no zęby kół zębatych odsunęły się od siebie.Raczej odradzam jazdę nawet na krótkim dystansie żeby nie narobić większych strat . |
|
 |
|
|