|
Fiat - 126p EL 1998 - Mechaniczna pomarańczka - Nowik |
| Autor |
Wiadomość |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-18, 12:17 Fiat - 126p EL 1998 - Mechaniczna pomarańczka - Nowik
|
|
|
Cześć!
Chciałem Wam przedstawić mojego pierwszego maluszka. Historia pewnie tutaj powtarzana nie raz - od dawna chodził mi po głowie ten samochód, oglądałem kilka sztuk w ciągu pół roku i w końcu udało mi się kupić sensowny egzemplarz - więc standard Mam ogromny sentyment do tego modelu samochodu, jeździli takim moi rodzice, nawet w takim samym kolorze go mieli, masa znajomych, rodziny także nim podróżowała bliżej i dalej.
Na co dzień poruszam się czymś "trochę" szybszym, a mianowicie Hondą Civic TypeR - model EP3 - ale nie o niej...
Fiata kupiłem w ostatni dzień poprzedniego roku, wyszukany na pewnym portalu z ogłoszeniami, szybki telefon do właściciela i wycieczka 130 km, oględziny, decyzja...i jest!
Plany określone są jasno i czytelnie - doprowadzić go do stanu jak najlepszego wizualnego i mechanicznego. Wszystko powoli, swoimi rękoma i siłami. Z czasem chciałbym aby pojawiało się coraz to więcej dodatków i smaczków które będą pasowały do samochodu z tamtych lat.
Jest kilka niedociągnięć poprzednich właścicieli, ale chcę je szybko wyprostować i zapomnieć i cieszyć się weekendową jazdą.
Rejestrując się tutaj i zakładając temat liczę, że swoimi doświadczeniami, wiedzą i życzliwością pomożecie mi o ten samochód zadbać w taki sposób, aby sprawował się on jak najlepiej,najdłużej i najmniej awaryjnie.
Foto z dnia zakupu, jeśli będzie cieplej to na pewno zrobię coś świeżego:
To tyle na początek, jeśli moderator uzna, że coś jest nie tak z tematem to proszę o poprawienie lub zwrócenie uwagi - poprawię to. |
|
|
|
 |
Tomash85
Kabooom!!!

Wiek: 40 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 2575 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 2017-01-18, 12:22
|
|
|
Wygląda na całkiem fajną sztukę. Oczka chyba do wymiany |
|
|
|
 |
Trefl

Wiek: 27 Dołączył: 15 Maj 2016 Posty: 330 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2017-01-18, 12:24
|
|
|
| Bardzo ładny. Kolor rzadki. Ta walizka to na stałe? Chyba reflektory wypada wymienić. |
|
|
|
 |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-18, 12:32
|
|
|
@Tomash85
Jest zdrowy, podłoga zdrowa i zabezpieczona - ale na karoserii jest kilka mankamentów, które to pierwszy właściciel zamalował sobie pędzelkiem - takim samym kolorem farby, ale położył to niechlujnie i każdy to dostrzeże. To trzeba zrobić.
Światła przejrzę, ale może to kwestia zdjęć wykonanych młotkiem
@Trefl
Lakier oryginalny na każdym elemencie. Walizki dorzucone przez poprzedniego właściciela, na razie zostają razem z bagażnikiem. Żona musi się przekonać do niego, jak już to zrobi to mnie z domu nie wyrzuci więc je zdejmę
Dziękuję za komentarze te dobre i złe, na pewno wszystko przyjmę na klatę |
|
|
|
 |
CZESIO1958
ziomy rezerwy

Wiek: 68 Dołączył: 27 Sty 2010 Posty: 2731 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2017-01-18, 12:53
|
|
|
Kolorem się nie jeździ ale.....
Ładny kolor podnosi ciśnienie 😈
A walizka zawsze się przyda |
|
 |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-18, 13:10
|
|
|
| CZESIO1958 napisał/a: | Kolorem się nie jeździ ale.....
Ładny kolor podnosi ciśnienie 😈
A walizka zawsze się przyda |
Komu kolor ciśnienie podnosi? Bo na pewno nie mi
Mam jeszcze jedno zdjęcie - z jego obecnego garażu,aby zbytnio nie padało na niego altanka grillowa okazała się idealna do tego zabiegu!
 |
|
|
|
 |
Mateusz9510
EL

Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2012 Posty: 627 Skąd: Bystrzyca Kłodzka
|
Wysłany: 2017-01-18, 16:28
|
|
|
Bardzo ładny, jaki ma przebieg? |
_________________ Mały, ale Wariat |
|
|
|
 |
norek

|
Wysłany: 2017-01-18, 18:34
|
|
|
| Ładny maluszek , taki kolor Rezerwy 126p , |
|
 |
dizzyx

|
Wysłany: 2017-01-18, 19:04
|
|
|
| Nowik napisał/a: | | Światła przejrzę, ale może to kwestia zdjęć wykonanych młotkiem |
Nie no, ewidentnie lewy (od strony kierowcy ) reflektor wypalony w diabły zresztą, w Maluchu warto światła wymienić, nowe WESEMy nie są drogie, a różnica jest ogromna |
_________________ Zapraszam do Garażu Dziadka |
|
|
|
 |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-19, 13:16
|
|
|
| norek napisał/a: | | Ładny maluszek , taki kolor Rezerwy 126p , |
| Mateusz9510 napisał/a: | Bardzo ładny, jaki ma przebieg? |
Dzięki koledzy! Przebiegu nie pamiętam, sprawdzę dzisiaj i wpiszę go tutaj
| dizzyx napisał/a: |
Nie no, ewidentnie lewy (od strony kierowcy ) reflektor wypalony w diabły zresztą, w Maluchu warto światła wymienić, nowe WESEMy nie są drogie, a różnica jest ogromna |
No i już jest kolejna rzecz w nim do zrobienia Na tą chwilę do ogarnięcia jest:
1. Zakupić i wymienić akumulator, gdyż ten co jest nadaje się do śmieci.
2. Zakupić i wymienić reflektory z przodu.
3. Zakupić i wymienić nowe ramki pod tablice rejestracyjne.
Rozumiem, że reflektory firmy WESEM to oryginały które były montowane w 126p? |
|
|
|
 |
Volt
Wiek: 36 Dołączył: 19 Cze 2016 Posty: 67 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2017-01-19, 14:50
|
|
|
| Nowik napisał/a: | Rozumiem, że reflektory firmy WESEM to oryginały które były montowane w 126p?
| Tak do tego zakup żółte bańki i bedzie kozak ryjek w kaszlaczku :-) |
|
|
|
 |
Kubica
ziomy rezerwy Carus kierownicy

Wiek: 32 Dołączył: 01 Wrz 2014 Posty: 566 Skąd: Puławy/Wrocław
|
Wysłany: 2017-01-19, 15:21
|
|
|
Nie no z czym do ELa... Normalne wesemy H4 (ok. 30zł sztuka) + porządne, homologowane żarówy i w nocy będziesz miał jasno jak w dzień, a nie ma nic gorszego niż delikwent z turbofikuśnymi, barwionymi żarówkami o zwiększonej niby mocy, jadący za tobą w nocy i świecący wszystkimi barwami tęczy w lusterka. Ksenony-Zenony to jeszcze całkiem oddzielny temat, ja tu nie o tym. Osobiście żółte bańki + pomarańczowy maluch zupełnie mi się nie komponują ze sobą, do tego dyskusyjna kwestia legalności takiego rozwiązania, nawet mimo natychmiastowej możliwości demontażu ich. |
_________________ Nie musi być szybko, najważniejsze żeby było niewygodnie.
Był: Z(Ł)OMO `88
Jest:Waldemar Wielki `88, Skoda Favorit `91 Marmolada |
|
|
|
 |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-19, 15:49
|
|
|
Żółte żarówki, to nie moja bajka Przynajmniej w kaszlu ich nie widzę.
Znalazłem pierwsze, lepsze tu:
http://allegro.pl/reflekt...4988296508.html
No chyba, że ktoś z forumowiczów posiada takie nowe lampy i mu zalegają bo np. sprzedał sprzęt i chciałby je odsprzedać, to chętnie je przygarnę. |
|
|
|
 |
krzychoo

|
Wysłany: 2017-01-20, 03:22
|
|
|
Super jest! Giallo Ambra to moim zdaniem jeden z najfajniejszych kolorów eleganta. W szkole średniej kumpel któregoś dnia przyjechał kaszlakiem dokładnie w tym kolorze, wóz prosto z salonu. Boże, jaki to był wtedy (1998 rok) wypas! |
_________________ jest 126p '93 Rosso Corsa
był 126 '98 Rosso Ercolano
http://www.forzaitalia.pl |
|
|
|
 |
Nowik
|
Wysłany: 2017-01-20, 10:34
|
|
|
| krzychoo napisał/a: | | Super jest! Giallo Ambra to moim zdaniem jeden z najfajniejszych kolorów eleganta |
Dzięki! Teraz przynajmniej wiem jaką nazwę nosi kolor mojego kaszla
Co do przebiegu, jest na poziomie 123 tyś. km.
Sprawdziłem wczoraj lampy i powiem Wam mieliście rację - jak ta od pasażera jest jeszcze w miarę i coś tam się w niej odbija, tak od kierowcy zaglądając w nią widzę czerwoną\wiśniową,matową farbę podkładową i żadnego "chromu" odbijającego światło Więc zanim wyjadę nim na ulicę, to muszę koniecznie te lampy zmienić na nowe. |
|
|
|
 |
|
|