|
Bis - słabe i mocne strony |
| Autor |
Wiadomość |
mexykanin500

Wiek: 35 Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 71 Skąd: Gliwice / Chrzanów
|
Wysłany: 2010-09-20, 22:03 Bis - słabe i mocne strony
|
|
|
| Od dłuższego czasu marzę o BISie...jest tu ktoś, kto użytkował bądź użytkuje BISa? Jakie są jego słabe i mocne strony, jak wygląda sprawa z częściami i jak to jeździ? |
| Ostatnio zmieniony przez xemup 2012-11-10, 18:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-20, 23:38
|
|
|
| Jest kilku posiadaczy obecnych BIS-a na forum... wystarczy poczytać. |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak
ziomy rezerwy warszawiakofob

|
Wysłany: 2010-09-20, 23:44
|
|
|
Najlepiej porozmawiaj sobie z fifim. Fifi jeździ swoim bisem na co dzień.
Jako nie posiadający bisa mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że samochód generalnie bardzo podobny do FLa, największe różnice są w układzie kierowniczym (chociaż są też FLe z listwą i wtedy nie ma pewnie żadnych ) no i sam silnik. Do silnika generalnie większość rzeczy pasuje od CC700 (ale nie wszystkie z racji tego że silnik CC kręci się w drugą stronę i ma inaczej rozwiązany układ smarowania - po szczegóły udaj się do bardziej obeznanych ). Najciężej może być z częściami typowymi dla bisa, takie jak np. tylna klapa, jej zamek, czy belka tylna... Ale to już pytaj bisowców, gdzie się zaopatrują w części. |
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:04
|
|
|
kaszlak_maniak, z klapami jest ok, zawsze jakaś wisi na allegro podobnie jak z silnikowymi, natomiast wyposażenie wnętrza... bisy miały inny rozmiar opon i felg (R13).
Do tego dochodzi pięciobiegowa skrzynia oraz wloty powietrza na przednim podszybiu. |
|
|
|
 |
Tomash85
Kabooom!!!

Wiek: 40 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 2575 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:07
|
|
|
"Mechanicy" różnej maści będą Ci odradzać BISa.Bo nie którzy nie potrafią naprawić BISika i zamiast w siebie szukać "niedouczania" to wmówili większości Polakom ze silniki w nich są "dupiatę" |
|
|
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:08
|
|
|
Tomash85, dokładnie. Tak samo z wszelkimi Boxerami jest, żaden wioskowy mechanik się nie podejmie |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak

|
Wysłany: 2010-09-21, 00:09
|
|
|
Kto Ci naopowiadał takich głupot że bis miał 5 biegów? Ma taką samą skrzynię jak maluchowska, tyle że ma inne przełożenie główne.
Z silnikiem już pisałem - nie ma problemu, bo dużo (ale nie wszystko) rzeczy pasuje z CC 700.
A felgi i opony co mają do tego? Przecież można sobie założyć jakie się chce a felga 13 żadnym larytasem nie jest, tak samo jak i opony. Tyś kiedy bisa na oczy widział?
Wlot na podszybiu ma jeden (do nagrzewnicy?) a drugi to ozdobna zaślepka, żeby było symetrycznie.
Pytaj kogoś kto ma i zna się na bisie, a nie słuchaj bajkopisarza garbatego. |
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:12
|
|
|
kaszlak_maniak, dobra dobra, mój błąd przyznaje się Ale synchronizowaną 1 ma czy nie? |
|
|
|
 |
xemup
Admin FL

|
Wysłany: 2010-09-21, 00:13
|
|
|
| Nie |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak

|
Wysłany: 2010-09-21, 00:14
|
|
|
NIE MA! SKRZYNIA JEST TAKA SAMA JAK W ZWYKŁEJ 650-tce!! Różni się tylko przełożeniem głównym i ma inny dzwon (bo blok silnika bisa ma inny kształt i nie przykręcisz do niego skrzyni z dzwonem maluchowskim). |
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:16
|
|
|
kaszlak_maniak, spokojnie pytałem tylko... to już nie wiem skąd mi się to kołatało we łbie
Co nie zmienia faktu, że BIS-y są zajebiste |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak

|
Wysłany: 2010-09-21, 00:19
|
|
|
To jak się nie znasz, to nie [censored] głupot na lewo i prawo dobre?
I nie pytałeś tylko, tylko stwierdziłeś nieprawdziwy fakt, który wacek wie skąd się wziął w tej Twojej mózgownicy.
Bis jak bis, taki troszkę szybszy maluch z dodatkowym bagażnikiem i mniej awaryjnym ogrzewaniem.
Trzeba by spytać kogoś, kto ma i czy tak jest faktycznie, ale ponoć seryjny bis pali mniej niż seryjna 650tka. |
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:22
|
|
|
kaszlak_maniak, i możliwe że był składany przez moją Mamę A jak bym wiedział że nie miał piątki, to bym nie pisał logiczne chyba |
|
|
|
 |
kaszlak_maniak

|
Wysłany: 2010-09-21, 00:31
|
|
|
Jak by bis miał piątkę, to już 3/4 maluchów by jeździło na skrzyni piątce...
Jeszcze co do słabych stron bisa - z racji tego, że to silnik prawie (powtarzam PRAWIE a o różnicach już pisałem wyżej) identyczny jak cieniasowski, to pewnie taką typową usterką która będzie go nękać, to stosunkowo dosyć często padają uszczelki pod głowicą. |
|
 |
Kubson [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-09-21, 00:33
|
|
|
kaszlak_maniak, I gaźniki, z gaźnikami bywa krucho podobno...
Inna wada bis-a to że silnik jest cięższy, oraz niżej zawieszony... co wymiernie glebienie utrudnia. |
|
|
|
 |
|
|