.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Tarcze hamulcowe pod koła "cytrynki" ST
Autor Wiadomość
trelemorele 

Wysłany: 2015-08-25, 12:22   Tarcze hamulcowe pod koła "cytrynki" ST

Cześć. Można kupić gotowy kit na przód z Włoch za kupę euro online. Nie będę podawał sklepów żeby nie robić reklamy. Znajdziecie to pod nazwą "KIT COMPLETO MODIFICA FRENI A DISCO ANTERIORI ABARTH ATTACCO ORIGINALE" "Kit freni a disco fiat 500 e 126 anteriore " itd itp.

Chciałbym poruszyć burzę mózgów ażeby taki kit skompletować samemu. Nie jestem dobry z mechaniki więc potrzebuję waszej pomocy. Oglądając zdjęcia owych kitów ja tam widzę Jakąś małą tarczę i zaciski może z CC kto wie. Flanszę jaką stosuje się przy zwykłej przeróbce nowego układu pod tarcze i nowość dla mnie czyli coś w rodzaju redukcji, dystansu czy adaptera jak zwał tak zwał 4x98 na 4x190.

Reasumując potrzebujemy:
-Wiedzieć jaki rodzaj tarcz i zacisków zastowować
-Znaleźć fachowca, który wykona nam taki dystans z odpowiedniego materiału na numeryku czy innej specjalistycznej dokładnej maszynie.
-Znać wymiary dystansu
-dobrać odpowiednie śruby do dystansu
-... wasze sugestie?

Przerabiał ktoś już taki temat? Ktoś zna odpowiedzi na ww pytania. Luźne opinie i sugestie również mile widziane. Zapraszam do dyskusji.

Najdokładniejsze zdjęcia znajdziecie na ebay-u
http://www.ebay.it/sch/si...e+freni+a+disco

Przykładowe zdjęcia:

Grzes 

Wysłany: 2015-08-25, 17:18   

Tak na chłopski rozum, to potrzeba ci zestaw pod tarcze pod 12", czyli zacisk z tico, flansza pod niego, tarcza z cc,sc stoczona do odpowiedniej średnicy(nie pamiętam dokładnie jaka jest). Robisz to pod rozstaw 4x98. Kupujesz to: http://www.ebay.it/itm/FI...=item33a7a3cd06 , lub idziesz do tokarza, zakładu ślusarskiego i niech ci zrobią taki adapter. I chyba tyle.

trelemorele 

Wysłany: 2015-08-25, 18:50   

Szczeże nie słyszałem o takim modzie jeszcze z elementami od tico i toczeniu tarczy. Dobrze mnie naprowadziłeś! Na allegro nawet znalazłem użytkownika, który sprzedaje profi zrobione flansze pod zacisk tico. Zacytuję opis
Cytat:
Przy ich pomocy zamontujesz zaciski i klocki hamulcowe Daewoo Tico. Tarcze hamulcowe mogą pochodzić z Fiata Cinquecento / Seicento, wystarczy tylko zmniejszyć ich średnicę do 214mm. Mocowania są gotowe do montażu i nie wymagają żadnej ingerencji w zwrotnicę. Takie rozwiązanie nie wymaga zmiany rozmiaru felg (pasują 12-to calowe)

Nasuwa się teraz pytanie czy po zmianie bębnów na tarcze w 126p koło bardziej wystaje na zewnątrz? Bo po zamontowaniu redukcji 4x98 na 4x190 na pewno będzie wystawać o grubosć redukcji.

Teraz również widzę, że chyba bez zmiany zwrotnic się nie obejdzie. W ST zwrotnica miała by tylko dwa punkty montażu flanszy a to już nie wygląda zbyt bezpiecznie. Po za tym nie mam pojęcia, czy piasta NT pospasowała by do zwrotnicy ST.

Odpowiedz do tematu