.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Audi 100 c3 86r - cygaretka.
Autor Wiadomość
nurek3 

Wysłany: 2015-07-19, 21:09   Audi 100 c3 86r - cygaretka.

Witam po długiej przerwie :)

Wyszedłem ze szpitala, moja noga kosztowała tyle co prawie nowe miejskie auto ale jakoś się udało :)

Polonez pojechał do kolegi, ja szukałem jednak ciutkę mniejszego. Wybór padł na CCS-a ale jak to bywa, zawsze w moim przypadku znajdę coś porąbanego, innego i całkiem odbiegającego od szukanej rzeczy.

I znowu to człowiek ma pod górkę, po co jeździć, robić wycieczki i się "denerwować" bo sztrucel jak znowu kupiłem auto praktycznie pod domem? Kilka ulic dalej stała prawie pięciometrowa limuzyna.

Czysty przypadek. Audi wisiało na allegro od marca, nikt nie chciał gdyż silnik to... 1.8 ABS (DS). W dodatku bez niczego, nawet WSPOMAGANIA nie ma. Fabrycznie, jest tak ubogi że aż chce się go naprawiać młotkiem i przecinakiem a miejca pod maską jest tyle że mógłbym wsadzić jeszcze dwie 650-tki. Zdjęcia prosto z ogłoszenia - z jednej strony odpychają, z drugiej mówią że jest równy i jednak trzeba się interesować.

Powiedziałem trudno, CCS poczeka, dzwonię, umawiam się ze starym dziadem, po chwili jestem na miejscu. Widząc go pierwszy raz mówię po cichu - wielkie jak e32. Historia auta w skrócie - rok 86, kupuje go grzyb jako 3 miesięcznego w Austrii i do 93 jeżdżą po Wrocławiu. Wyjeżdżają do Austrii na stałe, 2005 rok wracają do Polski, auto jako mienie przesiedleńcze. W 2012 montaż LPG dla córki, córka wyśmiała ojca i stał praktycznie 3 lata robiąc kółka po osiedlu aby się nie zastał. Tak wyglądał kiedy wrócił do Wrocławia :

Przebieg znikomy, 120 tysięcy co dziwne prawdziwy bo są kwity z Austrii z badań kiedy w 2004 roku miał 72 tysiące .

Jazda próbna, jeździ ok, dogaduję się z ceną i tak oto kupiłem wóz. Wielki, niedynamiczny za to nierdzewiejący, bezwypadkowy (!) z fajną historią.

Mam go od maja, niestety parę rzeczy wyszło i zrobiłem :
-przednie i tylne hamulce komplet
-przegląd zawieszenie
-wymiana oryginalnych opon(!) na alu borbet A z nowymi oponami dayton
-wymiana wszystkich uszczelnień silnika
-rozrządy, oleje, pierdoły
-wymiana kilku plastików we wnętrzu (słońce je dobiło i popękały)
-porobienie zaprawek
-wymiana przedniej szyby i halogena przedniego, dostałem mega kamieniem w szybę od tira

i inne mniejsze czy większe rzeczy. Dołożone szparunki, blenda USA z małą tablicą rejestracyjną, wymiana znaczków z tyłu, ogrzewanie przedniego fotela. Ogólnie auto doprowadzam na tyle aby mnie bezpiecznie woziło. Może żółte blachy będą, pomyślę :)

Tutaj po wstępnym autodetailingu:

Zdjęcia ze szparunkami i borbetach wkrótce :)

Rocky 

Wysłany: 2015-07-19, 21:29   

Zawsze podobały mi się Cygara,zwłaszcza w Avancie,i wersje USA(swoją drogą,nie pogardziłbym wersją USA w Avancie). Czekam na efekt końcowy :)

Polski Fiat 126p '79 "kundel"
ZRR Komar 2330 '71
Fiat 126el'96 "Elefant"
FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI 16v'97
Toyota Corolla E12 1.8 T-Sport '02 "Karolina"

Były:
Fiat Uno 1.4'92 "Funiak" vel. "Łunolot"
VW Passat B3 Variant 1.8'89 R.I.P.

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta

ajvan 
ajvan

Wysłany: 2015-07-19, 23:48   

dobra fura 120 kkm to dopiero sie dotarla :P

Delmut 
ziomy rezerwy
Mr Żółte tablice

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-20, 07:20   

Nie wiem czemu, ale poza 126 uwielbiam niektóre modele Audi, Seata i Mercedesa.

Takie Cygaro, S4 C4, V8, RS2, RS4, RS6, pierwsza Ibiza, Malaga, pierwsze Toledo 2.0 16V, W124, W126, W129, W140...

Twoje Cygaro wygląda nieźle. Kilka zabiegów i będzie jak nowe 8)
Oficjalnie zazdraszczam :)

metalworks 

Wysłany: 2015-07-20, 07:42   

Świetne niezniszczalne auto, z chęcią też bym takie przygarnął :)

Delmut 
ziomy rezerwy
Mr Żółte tablice

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-20, 07:55   

metalworks napisał/a:
Świetne niezniszczalne auto, z chęcią też bym takie przygarnął :)

Nie wiem jak Audi to robi, ale ich samochody, jeżeli nie przechodziły badziewnych napraw blacharskich najlepiej na świecie opierają się korozji nadwozia. Ani BMW, ani Mercedes tak nie potrafią :(

Rocky 

Wysłany: 2015-07-20, 14:00   

Delmut, Jest tajemnica tego-ocynkowana blacha ;) Babcia mi mówiła,że syn jej sąsiadki(bodaj) ma 80 B4. Niedługo będzie się z nią żegnał,ale mówił,że szkoda,bo mimo że auto ma ponad 20 lat,to nie ma na sobie grama korozji.

Polski Fiat 126p '79 "kundel"
ZRR Komar 2330 '71
Fiat 126el'96 "Elefant"
FSO Polonez Caro Plus 1.4 GTI 16v'97
Toyota Corolla E12 1.8 T-Sport '02 "Karolina"

Były:
Fiat Uno 1.4'92 "Funiak" vel. "Łunolot"
VW Passat B3 Variant 1.8'89 R.I.P.

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta

Delmut 
ziomy rezerwy
Mr Żółte tablice

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2015-07-20, 16:00   

Rocky napisał/a:
Delmut, Jest tajemnica tego-ocynkowana blacha ;) Babcia mi mówiła,że syn jej sąsiadki(bodaj) ma 80 B4. Niedługo będzie się z nią żegnał,ale mówił,że szkoda,bo mimo że auto ma ponad 20 lat,to nie ma na sobie grama korozji.

Kilku producentów cynkuje blachy, ale Audi robi to najlepiej ;)

Depsu95 
nowy :D

Wysłany: 2015-07-20, 18:29   

ładna sztuka, podobają mi się stare limuzyny, mimo zerowego wyposażenia fajne auto, zapodaj jakieś fotki ze środka
http://rezerwa126p.pl/for...p=416866#416866

Mazda :
http://rezerwa126p.pl/for...p=421680#421680

Mercedes :
http://rezerwa126p.pl/for...der=asc&start=0

CZESIO1958 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2015-07-20, 21:23   

Hmm cygaro . .
Coś piknego

LOBUZ88 
ziomy rezerwy
OlewamLubieTeRobote

Wysłany: 2015-07-20, 22:24   

ostatnio takie zważyłem - w podobnym stanie - ciemny granat tyle że w klekocie - ani kropki rdzy , ładny lakierek, nie poobijany - stary dziad się uparł że chce kwit na wyrejestrowanie a nie umowę K-S bo "ja nim już nie dam rady jeździć , wymieniłem tyle rzeczy że szkoda żeby ktoś skorzystał" - stary chuj, pies ogrodnika - z gęby typowy stary ormo'wiec :roll:

Adi. 

Wysłany: 2015-07-20, 22:28   

LOBUZ88 napisał/a:
ja nim już nie dam rady jeździć , wymieniłem tyle rzeczy że szkoda żeby ktoś skorzystał

O kurde, tego to jeszcze nie słyszałem :E Nie chciał nawet sprzedać po cenie trochę wyższej od tej co na wadze?

nurek3 

Wysłany: 2015-07-22, 15:59   

Awaria numer jeden - w trasie straciłem biegi. A ponoć Audi takie niezawodne :lol2:

Zdziwiłem się, kiedy dojeżdżając do miejscowości lewarkiem mogłem machać prawo-lewo a biegów nic a nic. Zatrzymałem się, podniosłem auto (swoją drogą oryginalne podnośniki audi są niesamowite, lekkie, małe i spokojnie unoszą wysoko auto przy okazji nie bujając się na boki) i jest winowajca - mała tulejka. Doraźnie związałem drutem i spokojnie dojechałem do domu :

Szukając tej tulejki miałem niesamowity problem - nie pomógł VW Classic, salon Audi (brak ETKI dla aut >90r). Okoliczne sklepy też nic. Dopiero salon Porsche bez problemu załatwił mi ową tulejkę. Oni jakoś etkę dla starych audi mieli, wpisali, znaleźli. Jest taka sama jak od 944 :) Zapłaciłem 18zł+32zł za ori klamkę i mam spokój na kolejne 30 lat ;)

metalworks 

Wysłany: 2015-07-22, 16:17   

nurek3 napisał/a:
VW Classic

To tutaj? http://www.volkswagenclassicparts.pl/pl/c/Audi/278

Nie ma tu za wiele części do audi. Daj namiary gdzie ori klamka tak tanio, może do mojego dupowoza też coś będzie.

nurek3 

Wysłany: 2015-07-22, 17:27   

Na stronie nic nie mają, osobiście mają nawet listwy chrom do zderzaków za jedyne 1700zł na stronę.

VW i Audi dało ciała po całości. Mieszali C3 z C4, na siłę wciskali mi tulejki z wersji 5 cyl, kończąc na tym że ten drążek to jedna wielka całość i zamawiamy cały, czekamy miesiąc i 340zł .

Chcąc nie chcąc pojechałem do salonu Skody, tam chłopacy byli rozgarnięci (jeden jeździ starą rapidką i wiedział o co mi chodzi), poszukał, poszperał, przedzwonił - Panie, jedź do salonu Porsche, na 99/9% pasuje tulejka od 944, dzwonię do chłopaków. Podjechałem pod porsche, porównaliśmy etki audi i porsche - w audi nie występują części zamienne drążka, w porsche mogę byle śrubkę i pierdołę zamówić do wybieraka. I ceny nie są kosmiczne 8) Trochę latania i się udało :)

Klamkę kupiłem natomiast w okolicznym sklepie, stare zapasy. Topran robi idealne klamki do setek :) I nie pasuję od pasków i golfów II - mają inne mocowanie bolca.

Odpowiedz do tematu