.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Demontaż rozpieraków tylnych szczęk oraz śruby przegubu.
Autor Wiadomość
Kacper_et 

Wysłany: 2015-05-18, 10:33   Demontaż rozpieraków tylnych szczęk oraz śruby przegubu.

Witam wszystkich,
Mam następujący problem: Zdemontowałem bęben cylinderek oraz szczęki z mojego fiacika (nowy zakup) do czyszczenia. Chciałem jeszcze zdemontować rozpieraki natomiast nie wiem jak to zrobić ? Czy one są nitowane ze sobą czy przykręcane ? Prawdopodobnie właściciel poprzedni nie wymieniał ich od nowości ... Roczni 97`.. Czy ktoś jest mi w stanie doradzić jak mogę zdemontować te stare rozpieraki żeby założyć nowe ?

Dodatkowo chce jeszcze zdjąć pół ośkę prawą z tym że mam problem ze śrubą 30. Tą którą jest przykręcony przegub. Nie mogę jej odkręcić a nie chce kupować całej krótkiej ośki po jej odcięciu. Czy macie jakieś sposoby na odkręcenie tego bydlęcia ? :)

Gregortech 

Wysłany: 2015-05-19, 17:22   

Kacper_et, Rozpierak szczek wyciągasz po odłączeniu linki hamulca ręcznego. Nakrętka przegubu odkręcasz kluczem nasadowym 30. Ja mam dorobiona blachę z otworami takimi jak otwory w feldze, na środku przyspawany jest metrowy profil 30x30, przykręcam do do piasty, jednym końcem zapiera się o posadzkę w garażu i wtedy śmiało odkręcam nakrętkę przegubu. Chyba ze przykręcisz koło, jedna osoba będzie je trzymała a druga osoba zajmie sie odkręcaniem nakrętki. Ja robię wszystko sam wiec u mnie ten patent nie przejdzie. ;)

Kacper_et 

Wysłany: 2015-05-19, 17:55   

Hmm z tym że po odkręceniu linki ręcznego od strony wewnętrznej również jest zgrubienie które uniemożliwia wyjęcie rozpieraków :(

Gregortech 

Wysłany: 2015-05-20, 19:48   

Kacper_et, Hmm to chyba rozbierasz inne auto a nie malucha hehe. W 126p wygląda to tak:

Kacper_et 

Wysłany: 2015-05-20, 23:29   

Okej.. Nie inne tylko chyba tak zardzewiało że nie da sie tego rozłączyć a w miejscu w którym blokuje bolec, który trzyma rozpierak nie ma nic :)

Kacper_et 

Wysłany: 2015-05-25, 17:59   

Problem rozwiązany
Cytat:
Gregortech
dziękuje za pomoc :) okazało się że przy rozpieraku w jednym kole po prostu zawleczki na tyle zardzewiały że po prostu odpadły. Temat do zamknięcia.

Odpowiedz do tematu