|
Demontaż rozpieraków tylnych szczęk oraz śruby przegubu. |
| Autor |
Wiadomość |
Kacper_et
|
Wysłany: 2015-05-18, 10:33 Demontaż rozpieraków tylnych szczęk oraz śruby przegubu.
|
|
|
Witam wszystkich,
Mam następujący problem: Zdemontowałem bęben cylinderek oraz szczęki z mojego fiacika (nowy zakup) do czyszczenia. Chciałem jeszcze zdemontować rozpieraki natomiast nie wiem jak to zrobić ? Czy one są nitowane ze sobą czy przykręcane ? Prawdopodobnie właściciel poprzedni nie wymieniał ich od nowości ... Roczni 97`.. Czy ktoś jest mi w stanie doradzić jak mogę zdemontować te stare rozpieraki żeby założyć nowe ?
Dodatkowo chce jeszcze zdjąć pół ośkę prawą z tym że mam problem ze śrubą 30. Tą którą jest przykręcony przegub. Nie mogę jej odkręcić a nie chce kupować całej krótkiej ośki po jej odcięciu. Czy macie jakieś sposoby na odkręcenie tego bydlęcia ? |
|
|
|
 |
Gregortech
|
Wysłany: 2015-05-19, 17:22
|
|
|
Kacper_et, Rozpierak szczek wyciągasz po odłączeniu linki hamulca ręcznego. Nakrętka przegubu odkręcasz kluczem nasadowym 30. Ja mam dorobiona blachę z otworami takimi jak otwory w feldze, na środku przyspawany jest metrowy profil 30x30, przykręcam do do piasty, jednym końcem zapiera się o posadzkę w garażu i wtedy śmiało odkręcam nakrętkę przegubu. Chyba ze przykręcisz koło, jedna osoba będzie je trzymała a druga osoba zajmie sie odkręcaniem nakrętki. Ja robię wszystko sam wiec u mnie ten patent nie przejdzie. |
|
|
|
 |
Kacper_et
|
Wysłany: 2015-05-19, 17:55
|
|
|
Hmm z tym że po odkręceniu linki ręcznego od strony wewnętrznej również jest zgrubienie które uniemożliwia wyjęcie rozpieraków |
|
|
|
 |
Gregortech
|
Wysłany: 2015-05-20, 19:48
|
|
|
Kacper_et, Hmm to chyba rozbierasz inne auto a nie malucha hehe. W 126p wygląda to tak:
 |
|
|
|
 |
Kacper_et
|
Wysłany: 2015-05-20, 23:29
|
|
|
Okej.. Nie inne tylko chyba tak zardzewiało że nie da sie tego rozłączyć a w miejscu w którym blokuje bolec, który trzyma rozpierak nie ma nic |
|
|
|
 |
Kacper_et
|
Wysłany: 2015-05-25, 17:59
|
|
|
Problem rozwiązany dziękuje za pomoc okazało się że przy rozpieraku w jednym kole po prostu zawleczki na tyle zardzewiały że po prostu odpadły. Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
|
|