.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Czerwony jak cegła (renowacja Verde Brillante)
Autor Wiadomość
dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 20:58   Czerwony jak cegła (renowacja Verde Brillante)

Witam wszystkich dziś przedstawie Wam mojego czerwonego maluszka. Szukałem długo malucha z roku 1983 ponieważ miałem takiego był moim pierwszym samochodem szuałem koloru pomaranczowego ale znalazłem czerwony. Mój stary maluch był w wersji eksportowej miał jasną tapicerke i podgrzewaną tylną szybe i uchylne szyby z tyłu tyle historii. Jak pojechałem na oględziny to wydawało się mi że wszystko wiem o tym samochodzie ale się myliłem i to bardzo. Zauważyłem ze kolor czerwony nie jest orginalny i ku memu zdziwieniu jego kolor był pomarańczowy przed malowaniem, zauważyłem że pod kierownicą nie malowali. Palony oczywiście na linke alternator i dowiedziałem się że to wersja exportowa, Środek miał wymieniony wstawił ktoś z eleganta jaki i zderzaki i lampy. Oczywiście założyłem takie jak powinny byc. Teraz staram sie zdobyc jak najwiecej informacji o jego stanie fabrycznym. Myśle że to nie powinno byc problemem bo przez 30 lat miał jednego własciciela a przez ostani rok 2 ale nikt go nie przerejestrowywał i nie robił przeglądu. Stan licznika 20000 tysięcy kilometrów podobno. Zrobiłem kilka zdjęc ale są z garazu ponieważ biore sie od razu za odbudowe, wyspawanie i przemalowanie na oryginał.
Ostatnio zmieniony przez dziany27 2015-05-31, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 21:07   

GPS 

Wysłany: 2014-04-02, 21:16   

Całkiem niezła baza ale niestety ktoś bawił się w unowocześnianie- na szczęście dużo nie zniszczy ;)

dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 21:18   

Mam do Was pytanie na szybach są oznaczenia na bocznych w drzwiach 3 9 i 4 9 szyby bespo na przedniej jest opis 6 6 tez bespo i tył tez szyba bespo al nie pamietam opisu. Są to szybki z około roku 1983??
Bo tylne uchylne sa z eleganta z 99

dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 21:22   

Nie jest zle wymieniłem juz zderzaki na st . boczki drzwi tylne boczki, siedzenia przód i tył kanapy na st. lampy tez sa z st. Mam juz zderzaki chrom.
Dzisiaj skuwałem od strony pasażera wyciszenie i jestem pozytywnie zaskoczony,jutro dodam zdjecia. Troche bardziej zgnite jest przy zaślepkach metalowych. Powieccie mi idzie kupic takie zaslepki nowe i czy nie lepiej byłoby wsadzic plastikowe?

Bonus 
Junior Admin
Malina Driver

Wysłany: 2014-04-02, 21:23   

Używaj opcji edytuj, a nie pisz posta pod postem.

McGyver 

Wysłany: 2014-04-02, 22:18   

Szyby nie są oryginalne, takie oznaczenia to z nowszych egzemplarzy.Fajnie, że taki maluszek się pojawił w Katowicach.Jaka dzielnica?

dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 22:20   

W Piotrowicach tylko to troche potrwa mam nadzieje ze sie nie poddam w połowie

McGyver 

Wysłany: 2014-04-02, 22:40   

O to widzę blisko,bo ja jestem z Ligoty , maluch 1984, i też vin z początkiem z ZFA

dziany27 

Wysłany: 2014-04-02, 22:48   

To może sie kiedyś spotkamy bo mam kilka pytań.

dziany27 

Wysłany: 2014-06-23, 22:58   

Witajcie ponownie... . No i się zaczeło na poważnie... . Początek renowacji mojej jeszcze czerwonej cegły. Początki jak zawsze są trudne i trzeba było podjąc decyzje jak robic tak sobie czy na cacy. Mam nadzieje że staram się robic na cacy. Na początku zdobyłem okazyjnie kilka bach między innymi pas przedni, błotniki przód,podłoga pod akumulator,przednie nadkole wewnętrzne prawe,tylne błotniki prawy i lewy klapa tylna (tylko dlatego że moja miała znaczki powyżej łamania a powinna miec poniżej) udało mi sie ja zdobyc nową, jeszczek kilka rzeczy tylny narożnik prawy i blacha pod lampe ( wszystko trwało około 2 miesięcy czuwania na tablicy blachy starałem sie kupowac ze starych zapasów). Jak wiecie z forum albo nie na początku skułem wygłuszenie z podłogi i pod tylnych siedzeń. Chciałem wkleic zdjecie ale nie mam zdje z podłogi. Rozpocząłem od rozebrania całego samochodu łącznie z rozebraniem zawieszenia,instalacji,zostało jedynie tylne wachacze i tylne koła. Na początek wyciołem przednie błotniki i pas przedni ponieważ lewy błotnik i pas przedni był trafiony przez słupek ale nie za mocno, na prawym błotniku było lekkie wgniecenie ale stwierdziłem ze mam to wymienie i to był strzał w 10. Po sciągnięciu błotnika okazało sie ze trzeba wymienic z prawej strony nadkole wewnętrzne nie ma jeszcze dziur ale po piaskowaniu napewno by były. Po ściągnięciu pasa przedniego okazało sie ze dół podłogi jest przegnity łącznie z podstawą akumulatora. Na tym z przodu staneło. Zabrałem sie za tył i tu poszło lepiej widziałem dziury po lewej stronie na błotniku z tyłu więc dobraliśmy sie do błotnika a tu okazało sie ze pod spodem tez jest ruda ale udało sie to ogarnąc.

Nie ma teraz zdjecia jak wygląda po zamknięciu błotnik ale postaram sie dołączyc. Przeszliśmy na drugą strone znów z zewnątrz nic nie było widac poza tym że nie było widac łączenia na łącznikach lampy. Po oklupaniu okazało sie ze jakis partacz naprawiał po stłuczce prawy tył w sumie samym kitem i skonczyło sie naciągnięciu boczka i wyklepaniu na wymianie obydwóch łączników lampy wyspawa wewnętrznego nadkola i wymianie błotnika. Dodam ze wszystkie łaty są robione na styk czyli po wyszlifowaniu raczej nie widoczne,wszystkie elementy nowe od środka są malowane podkładem reaktywnym i na mokro epoksydem.

Narazie tyle acha dziś lakiernik zrobił mi dwie próbkie lakieru kolor oryginalny 294 Giallo Oriente ten kolor był na samochodzie przed pomalowaniem na czerwono i kolor który mi sie podoba i najważniejsze moje żonie kolor groszkowy (nr 374 verde brilliante) Chyba bedzie groszkowy bo chromy bedą sie lepiej prezetowac no i kołpaki słoneczka. Szkod że zdjecia nie oddają tego koloru groszkowego i pomarańczowego. Co myślicie o tych kolorach.

Do zobaczenia za jakiś czas...

Kamil252 
technik alkoholik

Wysłany: 2014-06-23, 23:45   

a wyglądał tak dobrze jak go osobiście oglądałem :P używałeś podkładów novola że robiłeś reaktywny&epoks na mokro ? Mi bardziej widzi się groszkowy ale to jeszcze trochę roboty i czasu do namysłu :)

dziany27 

Wysłany: 2014-06-24, 07:52   

Wiem ale jestem już przy wyborze koloru bo klapa przód ,tył, belka tylna i kilka rzeczy idzie do piaskowania a po piasku podkłady. Ale malowanie raczej całości na jeden raz. Musze zone oswoic z kolorem chociaż sama wskazała zielony groszkowy. Tak podkłady Novola. Na zewnątrz zawsze wygląda dobrze. Po użyciu młoteczka blacharskiego i wyczyszczeniu już nie jest tak kolorowo.

hacki 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2014-06-24, 09:00   

czemu tak ujowo błotnik spawałeś?

dziany27 

Wysłany: 2014-06-24, 11:17   

Wydaje mi sie sie nie ujowo. Po pierwsze nie pasowała wneka okna musialbym dać 2 mm kitu. Po drugie chcialem orginalne zgrzewy w drzwiach, poza tym blotnik jest stary ale chyba rzemioslo. Mam kilka fotek jak to wygląda teraz ta ujowa robota.Po piaskowaniu nie bedzie ani śladu.

Odpowiedz do tematu