.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań odnośnie remontu
Autor Wiadomość
drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 16:04   Kilka pytań odnośnie remontu

Witam bardzo serdecznie w ten że piękny i znaczący dzień. : )
Mam takie pytanie, dostałem we wakacje od taty maluszka, nie jest on w stanie idealnym wiec postanowiłem go trochę odratować. Zdjęcia porobię, po świętach.

Mam kilka takich pytań, na początek chodzi mi o farbę, jaki kolor pasuje od niego najbardziej, tzn chodzi mi ogl do malczana jaki kolorek pasuje najbardziej ? I na jaki kolor pomalować silnik ? Myślałem niebieski ew czerwony.

Co muszę mu zmienić abym mógł nim jeździć na prawko b1, ( od 16 lat w lutym akurat mi wybije 16 wiec remont wskazany ; P )

Także mam kilka pytań dotyczące elektryki, Jak ? . Tato ma warsztat wiec nie chodzi mi tu o amatorkę, tylko rozchodzi mi się o prąd, czy do dodatkowej elektryki zamontować drugi akumulator?

Chcę mu założyć elektryczne szyby i pytanie od jakiego samochodu będzie pasować? Czy dużo kabli ??
Tak samo pytanie co do radia, chciałem zamocować jakąś 'tube' myślę żeby wywalić kanapę tylną i to jakoś ładnie obudować.
Oraz elektryczny zamek, czy to się wszystko zmieści ?? Czy trzeba poszerzać coś ? Bo wiem ze uchwyty etc tylko mi chodzi o pojemność, I czy dobry pomysł by był jak by zrobić szybę na cała szerokość drzwi, czy to by zdało egzamin ??

Dostałem maluszka we wakacje nim pojeździłem zapoznałem się go , a teraz od wiosny chce już nim normalnie pojeździć, jako że jest to mój tylko dla mnie chce się na nim czegoś nauczyć, a mam jeszcze 2 duże fiaty tzn mój tato ma. Wiec jednego z nich tez mam zamiar 'odpicować ' bo o syrenkach to mogę zapomnieć :D

Jeśli zacznę remont to oczywiście otworze temacik, i będę się starał robić zdjęcia i wgl relacje na bieżąco.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp.

Nie wygląda tak źle, a najważniejsze ze silniczek klekota jak trzeba . :)

Pozdrawiam i wesołych,

p.s licze na konkretne odpowiedzi, bo w końcu to jest forum

Silent Killer 

Wysłany: 2012-12-24, 16:17   Re: Kilka pytań odnośnie remontu

drekke napisał/a:

Mam kilka takich pytań, na początek chodzi mi o farbę, jaki kolor pasuje od niego najbardziej, tzn chodzi mi ogl do malczana jaki kolorek pasuje najbardziej ? I na jaki kolor pomalować silnik ? Myślałem niebieski ew czerwony.

Kolor to rzecz gustu, jak dla mnie to czerwony, biały, zielony, turkus i pomarańczowy to najlepsze kolory.

drekke napisał/a:

Co muszę mu zmienić abym mógł nim jeździć na prawko b1, ( od 16 lat w lutym akurat mi wybije 16 wiec remont wskazany ; P )

Wywalić fotele z tyłu , skuć konserwacje z środka, wywalić wygłuszenia. Do ważenia jedź bez koła zapasowego, lewarka i ogólnie wszystko co niepotrzebne wywal.

drekke napisał/a:

Także mam kilka pytań dotyczące elektryki, Jak ? . Tato ma warsztat wiec nie chodzi mi tu o amatorkę, tylko rozchodzi mi się o prąd, czy do dodatkowej elektryki zamontować drugi akumulator?

Chcę mu założyć elektryczne szyby i pytanie od jakiego samochodu będzie pasować? Czy dużo kabli ??
Tak samo pytanie co do radia, chciałem zamocować jakąś 'tube' myślę żeby wywalić kanapę tylną i to jakoś ładnie obudować.
Oraz elektryczny zamek, czy to się wszystko zmieści ?? Czy trzeba poszerzać coś ? Bo wiem ze uchwyty etc tylko mi chodzi o pojemność, I czy dobry pomysł by był jak by zrobić szybę na cała szerokość drzwi, czy to by zdało egzamin ??

Jaka dodatkowa elektryka bo tego nie czaje? Szyby elektryczne uniwersalne. chcesz montować elektr szyby, tuby itp a pytasz się czy dużo kabli jest... pierw poczytaj coś w necie albo skoro ojciec ma warsztat to w czym problem.

Elektryczny zamek się nie zmieści musisz kupić przyczepkę i ją tam wozić.

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 16:22   

Cytat:
Elektryczny zamek się nie zmieści musisz kupić przyczepkę i ją tam wozić

Jaką przyczepke? :D Bo nie kminie .

Silent Killer napisał/a:
Jaka dodatkowa elektryka bo tego nie czaje? Szyby elektryczne uniwersalne. chcesz montować elektr szyby, tuby itp a pytasz się czy dużo kabli jest... pierw poczytaj coś w necie albo skoro ojciec ma warsztat to w czym problem.

Tzn z dodatkowa elektryką chodzi mi właśnie o audio, elektryczny zamek, i szyby , puki co nic innego mi do głowy nie przychodzi.

I co z akumulatorem ? Jeden wystarczy ?? .

Silent Killer 

Wysłany: 2012-12-24, 17:11   

jeden wystarczy chyba że robisz db car

Grzechu60 
ziomy rezerwy

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-12-24, 17:44   

Silent Killer napisał/a:
db car

Że co ? :roll: Bo nie rozumiem :(
Ostatnio zmieniony przez Grzechu60 2012-12-24, 18:10, w całości zmieniany 1 raz  

Krzysiek. 
ziomy rezerwy

Wysłany: 2012-12-24, 18:03   

Jedna prośba, wprowadź swój wiek do profilu.
Fiat 126p FL '89 SWAP

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 19:40   

Krzysiek. napisał/a:

Zrobione. W 1 poście napisałem ze za rok będę miał 16 :P

Ruzga 
Znam szybkość czasu!

Wysłany: 2012-12-24, 19:42   

drekke napisał/a:
Krzysiek. napisał/a:

Zrobione. W 1 poście napisałem ze za rok będę miał 16 :P

Macie odpowiedź :facepalm:
Ostatnio zmieniony przez Ruzga 2012-12-24, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 19:49   

Cytat:
Macie odpowiedź :facepalm:

Ale co post wyżej wyżej ma do mojego postu ? .. To ktos inny zadał to pytanie nie ja. Wiec nie rozumiem twojego problemu..

A forum chyba jest dla ludzi i mam takie samo prawo tutaj byc jak inni.. wiec nie rozumiem twojego problemu .

Zadałem konkretne pytania, realizuje plan reanimacji maluszka. I oczekuje tylko ludzkiej pomocy niczego więcej.

A to że nie mam 20 lat to chyba mnie nie skreśla z listy nie wiem ludzkości ? . Wiek tutaj nie ma nic do gadania..

Pozdrawiam

Malina 
Kubański eseista

Wysłany: 2012-12-24, 20:05   

Kolego ochłoń, zapoznaj się z budową fiata 126p tak porządnie.
Tak samo z przerabianiem go na b1. Bo dorzucanie mu el. szyb i centralnego go na pewno nie odchudzi.

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 20:11   

Ale mogę najpierw przecież go odchudzić, zrobić mu ten przegląd warzenie etc, i potem dopiero mu wrzucić te szyby etc. ? , Czy nie mam racji ?

duzy_lolo 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-12-24, 20:13   

drekke napisał/a:
Wiek tutaj nie ma nic do gadania..
oczywiście, że ma. z wiekiem spada ilość idiotycznych pomysłów na minutę.

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 20:18   

duzy_lolo napisał/a:
drekke napisał/a:
Wiek tutaj nie ma nic do gadania..
oczywiście, że ma. z wiekiem spada ilość idiotycznych pomysłów na minutę.

Dobra, ale nie każdy 15 jest takim samym 'gimbusem'. Jaa po prostu pytam, jak to na forum przystało, Na 100 procent będę robić blacharkę , dlatego pytanie o farby było na miejscu pierwszym, a już elektryka jest poboczna. Bo to można zrobić w miedzy czasie. A jak zaczne blacharkę to już muszę robić do końca.

Pozdrawiam

kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-12-24, 20:19   

Nie zabieraj się za to, bo i tak już nie zdążysz. W 2013 (19 stycznia, jeżeli nic się nie zmieniło) roku wychodzą NOWE przepisy odnośnie praw jazdy (w tym B1) i tak naprawdę będzie to całkowite zabicie tego typu prawa jazdy (ewentualnie luksus dla bardzo zamożnych), bo wedle przepisów to sobie pojeździsz chyba już tylko quadem (bądź jak Cię stać, mikrosamochodem typu AIXAM, używka na ich stronie w granicach 25 000zł, a za nówkę w eurach trzeba płacić, ewentualnie szukaj czegoś "bardziej używanego" na allegrach itp.).

Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

No więc co to jest ten czterokołowiec...

Art. 125.
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.13) wprowadza się następujące zmiany:
[…]

d) po pkt 42a dodaje się pkt 42b i 42c w brzmieniu:

„42b) czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,
b) w przypadku przewozu osób 400 kg;

Czyli każdy pojazd, który wyjechał z fabryki jako SAMOCHÓD OSOBOWY, będzie musiał ważyć zaledwie 400kg, ewentualnie może być pojazd, który ma w dowodzie SAMOCHÓD CIĘŻAROWY i wtedy może ważyć 550kg, ale o taki samochód będzie baaaaaaaaaardzo trudno.

Także w praktyce pojeździsz sobie tylko quadem albo jakąś kosiarką ogrodową albo nie wiem, może Melex się jeszcze na to załapie. Dlatego za przerabianie samochodu się w ogóle nie zabieraj, bo w Maluchu do 400kg w życiu nie zejdziesz (a Ty jeszcze chcesz bajery typu audio, czy centralny zamek, jak w takim aucie każdy kilogram ma znaczenie), jako zmiana w dowodzie na ciężarowy też raczej nie przejdzie, więc szkoda roboty. A wpakować x złotych na kurs po to, żeby jeździć tylko kosiarką ogrodową, po czym za dwa lata i tak robić od nowa kat. B to wyrzucenie kasy w błoto.

Także pieniądze, które miałbyś wydać na to prawo jazdy lepiej przeznacz sobie na ten remont, bo na samochód jeszcze trochę sobie poczekasz...

drekke 

Wysłany: 2012-12-24, 20:24   

kaszlak_maniak napisał/a:
Nie zabieraj się za to, bo i tak już nie zdążysz. W 2013 (19 stycznia, jeżeli nic się nie zmieniło) roku wychodzą NOWE przepisy odnośnie praw jazdy (w tym B1) i tak naprawdę będzie to całkowite zabicie tego typu prawa jazdy (ewentualnie luksus dla bardzo zamożnych), bo wedle przepisów to sobie pojeździsz chyba już tylko quadem (bądź jak Cię stać, mikrosamochodem typu AIXAM, używka na ich stronie w granicach 25 000zł, a za nówkę w eurach trzeba płacić, ewentualnie szukaj czegoś "bardziej używanego" na allegrach itp.).

Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:

5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

No więc co to jest ten czterokołowiec...

Art. 125.
W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.13) wprowadza się następujące zmiany:
[…]

d) po pkt 42a dodaje się pkt 42b i 42c w brzmieniu:

„42b) czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,
b) w przypadku przewozu osób 400 kg;

Czyli każdy pojazd, który wyjechał z fabryki jako SAMOCHÓD OSOBOWY, będzie musiał ważyć zaledwie 400kg, ewentualnie może być pojazd, który ma w dowodzie SAMOCHÓD CIĘŻAROWY i wtedy może ważyć 550kg, ale o taki samochód będzie baaaaaaaaaardzo trudno.

Także w praktyce pojeździsz sobie tylko quadem albo jakąś kosiarką ogrodową albo nie wiem, może Melex się jeszcze na to załapie. Dlatego za przerabianie samochodu się w ogóle nie zabieraj, bo w Maluchu do 400kg w życiu nie zejdziesz (a Ty jeszcze chcesz bajery typu audio, czy centralny zamek, jak w takim aucie każdy kilogram ma znaczenie), jako zmiana w dowodzie na ciężarowy też raczej nie przejdzie, więc szkoda roboty. A wpakować x złotych na kurs po to, żeby jeździć tylko kosiarką ogrodową, po czym za dwa lata i tak robić od nowa kat. B to wyrzucenie kasy w błoto.

Także pieniądze, które miałbyś wydać na to prawo jazdy lepiej przeznacz sobie na ten remont, bo na samochód jeszcze trochę sobie poczekasz...

Serio ?, To mnie zgasiłeś teraz ; (.

Czyli teraz robić go tylko na ' pokaz ' ? Ewentualnie jeździć nim 'nielegalnie ' w niedziele do kościoła hehe. bo zrobić i tak go zrobię, bo mi go szkoda, a upiększenie tez sie co nie co przyda.

Odpowiedz do tematu