|
Sposób na tuleje w wahaczach |
| Autor |
Wiadomość |
Alex
ziomy rezerwy

|
Wysłany: 2012-09-02, 21:48 Sposób na tuleje w wahaczach
|
|
|
Siema, jest jakiś sposób na wywalenie starych tulei z wahacza tylnego oprocz prasy?
Drugie pytanie, jak rozłączyc wahacz przedni, wyjąłem go z auta, mam teraz taki trójkat, wahacz i to coś z dziurkami do zamocowania do budy, po bokach sa 2 śruby na nakretki 22mm. Wystarczy je odkrecic i można rozłączyć całość na 2 cześci? Chce tamte tuleje wymienić również. |
|
|
|
 |
kaszel666
|
Wysłany: 2012-09-02, 22:38
|
|
|
| Co to wahacza to imadło dobry pobijak i młot, inaczej nie widzę, wcześniej napuścić jakim odrdzewiaczem. Jak będziesz nowe nabijał to gniazda wyczyść, a tuleje z zewnątrz nasmaruj smarem, co ułatwi wbicie i przyszłościowy demontaż bo nie zapiecze się, co do wahaczy przednich nie wiem bo nie rozbierałem. |
|
|
|
 |
7marek6
|
Wysłany: 2012-09-02, 23:07
|
|
|
| nie wiem czy nie trzeba wybić tych gum na wahaczu i dopiero wyciągnąć to mocowanie. A co do tulei to może wziąć wąski brzeszczot i przeciąć tuleje w środku wzdłuż wtedy się zrobi luz i po lekkim uderzeniu młotka powinna wylecieć |
|
|
|
 |
kaszel666
|
Wysłany: 2012-09-02, 23:36
|
|
|
| Wymieniałem ostatnio tuleje w resorze w transicie gdzie środek wyszedł sam bo była już tak wyrobiona, a guma dookoła wraz z tą blachą została w środku, bez solidnego przecinaka i młoda się nie obeszło. |
|
|
|
 |
Tasok

Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2012 Posty: 2887 Skąd: Głowienka
|
Wysłany: 2012-09-02, 23:49
|
|
|
Na tuleje w tylnych wahaczach jest prosty sposób. Kup o jedną sztukę więcej, zapal ognisko i wytop gumę, potem zrób z długiej śruby coś na wzór ściągacza. Na końcu przykładasz wypaloną tuleje do tej w resorze, dajesz podkładkę od strony tej wytopionej tak aby opierała się o tą tuleje, przewlekasz śrubę. Po drugiej stronie dajesz nieco większą tulejkę, kawałek rur,y aby ta tuleja miała jak wyjść z wahacza. Na tą większa tuleje/rurkę dajesz podkładkę i zaczynasz skręcać. Ja tak robiłem przy resorze i wszytko poszło ładnie i gładko. Ewentualnie rura i młot. |
|
|
|
 |
Alex
ziomy rezerwy

|
Wysłany: 2012-09-03, 09:57
|
|
|
Dzięki za rady zaraz będe próbował |