.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: FreddieM
2013-09-06, 23:45
Obniżanie pojazdu i ustawienie zawieszenia
Autor Wiadomość
jacekplacek 

Wysłany: 2009-12-02, 17:22   Obniżanie pojazdu i ustawienie zawieszenia

Witam ponownie.

W sieci mnóstwo stron o 126p i porad, ale nigdzie nie ma konkretnie napisane co jak zrobić i jaki tego będzie efekt.

Najpierw tylna oś:
1. Wszędzie piszą ile zwojów obciąć, ale ja pytam ile cm siądzie samochód, sprężyna sprężynie nie równa ?
Obciąłem za radą Zerkopolowców 3/4 zwoja i palnikiem nagiąłem sprężynę, w sumie tak wygląda jak po obcięciu jednego zwoja bez gięcia. Ile cm samochód będzie niżej ? Wg pomiarów mojego mechanika sprężyna jest krótsza o 3cm, a samochód obniżył się o 2.5cm, czy Wam też tak wychodziło ?
2. Czy to prawda, że po skróceniu sprężyny i założeniu Bilsteinów samochód się podnosi, że niby Bilstein go podnosi ? Jeśli tak, to czy olejowiec też tak działa ?

3. Czy przy Bilsteinach i sprężynie skróconej o zwój potrzebne są haltpasy ?

Przednia oś:
1. Mój mechanik twierdzi, że zamiast klepać resor, lepiej jest na jego środku coś podłożyć. Nie jest to głupie, ale nie czytałem, żeby ktoś coś takiego stosował. Czy dlatego, że nikt na to jeszcze nie wpadł ? Czy może dlatego, że się coś sypie po takiej przeróbce w KJS z amortyzatorem tylnym na przodzie. Wydaje mi się, że wtedy są większe stałe obciążenia na szpilkach trzymających resor w budzie.
2. Czy szpilki trzymające resor w budzie trzeba wzmacniać ? Jeżeli tak to jak ?
3. Amortyzator tylny seryjny jest krótszy w maksymalnym rozciągnięciu o 6.5 cm od przedniego. Czy to nie jest za nisko ?

Jeżeli macie jakieś swoje sugestie odnośnie obniżania i utwardzania zawiasu to się proszę podzielcie.

kitogsm2 
Blue Devil 126p

Ostrzeżeń:
 888/3/6
Wysłany: 2009-12-07, 11:43   

trochę napisze: jedni klepia resory na 13 czy tez 11 lub 8 cm itp . mój kumpel wsadził amory z bravy al-ko na przód nadaja sie idealnie bo są twarde ale na tył są znów za miekkie i trzeba je utwardzać co do reszty nie wiem ale podobno nie trzeba rzezbića efekt jest i sobie to chwali! tyle ode mnie :-P

Quick07 
ziomy rezerwy
jestę dymurę

Wysłany: 2009-12-11, 18:33   

CO do podkładania 'czegoś' pod resor to kumpel miał podłożony jakiś gumowy klocek podobno można to kupić w motoryzacyjnym specjalnie przeznaczony do 126p :shock:
Ale osobiście tego nie polecam wygląda to z deka jak z dupy , nie spełnia swojej roli zbytnio , a co do naprężeń na szpilkach osobiście wydaje mi się , że będą większe [ale to tylko moje sugestie i domysły]
Zdecydowanie polecałbym klepanie resorka , a to ile siądzie buda to ciężko powiedzieć bo zależy wszystko od budy , chyba nie pozostaje nic innego jak sprawdzić to metodo prób i błędów ;-)
Jeżeli obniżysz przód to tylne amorki nie będą za krótkie i wystarcza seryjne.
Z tyłu pasowało by utwardzić amorki przez wymianę oleju i dołożyć gumy usztywniające w sprężyny.
No i oczywiście poskładać wszystko na nowych częściach :-)
No to tyle z mojej strony i polecam wysłuchać jeszcze opinii innych którzy maja z tym większe doświadczenie :mrgreen:

Domage 
ziomy rezerwy
buh

Wysłany: 2009-12-17, 00:37   

panowie a jak wyglada sprawa z przegladami ?? bo druga osoba juz mi mowila ze bedzie problem na przeglądzie bo mam uśmiechnięty resor.
Druga sprawa:
Krzywo stoi, wydaje mi się że podkładki pod resorem są równo, a auto jednym bokiem niżej stoi, (teraz bez silnika) może to być spowodowane obciążeniem benzyny z lewej strony ??
Zawsze wydawało mi się że krzywo stoi, ale dopiero dziś się temu z bliska przyjrzałem.

siwyZ 
Weteran
SMG

Wysłany: 2009-12-17, 01:31   

Domage niemiałem problemów z przegladem jesli idzie o usmiechniety resor a przeglad przechodze na legalu zeby niebyło :)

Zink87 

Wysłany: 2010-04-11, 15:57   

siema ja tam odwrociłem przedostatnie piuro odwrotnie i jest gitez uciołem jeszcze odboje o jakies 2 lub 3 cm :D

k4rgu1 
ziomy rezerwy
ŁYSY !!!

Wysłany: 2010-04-11, 16:24   

I jaki masz efekt Zink?

Jak to wygląda? Jakieś foto? :P

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu