Przesunięty przez: xemup 2012-11-10, 18:57 |
GDZIE W POLSCE OBEJRZĘ... |
| Autor |
Wiadomość |
JustRalf
|
Wysłany: 2011-09-06, 13:20 GDZIE W POLSCE OBEJRZĘ...
|
|
|
Co powiecie na taki temat?
Dzielmy się informacjami o Muzeach i innych miejscach w Polsce, gdzie można zobaczyć ciekawe Fiaty 126p
Ja zaczynam od swoich wypraw z żonką:
1) Instytut Badań i Rozwoju Motoryzacji BOSMAL Bielsko-Biała
2) Muzeum Miejskie w Tychach
3) Muzeum Motoryzacji Automobilklubu Wielkopolski w Poznaniu
4) Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie zwane inaczej Zajezdnią Sztuki
5) Muzeum Techniki w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie
6) Muzeum Motoryzacji i Techniki w Otrębusach
BONUS W Łodzi stoi taki "garaż" z laminatu. Pochodzi z Niewiadowa
Podzielcie się innymi ciekawymi miejscami |
|
|
|
 |
kapsel
Admin cremowa skura

|
Wysłany: 2011-09-06, 13:27
|
|
|
Świetny temat, znakomity do dyskusji
Co do 'garażu' w Łodzi to jeszcze ostatnio był, natomiast temat od paru lat jest nie do ruszenia, mnóstwo osób oferowało różne kwoty, ale właściciel nadal pozostaje przy słowie 'nie'.
Srebrny w Otrębusach - masakra, zresztą jak całe muzeum, które jest wg mnie stworzone całkowicie nie od tej strony i nie powinno nosić nazwy muzeum. Auto, które zachowało się w nawet nie wiadomo ilu egzemplarzach (na pewno można policzyć na palcach jednej ręki), jest w stanie wręcz agonalnym jak na taki okaz.
Muszę poszukać swoich zdjęć z Norblina, jak znajdę to oczywiście wrzucę |
_________________ zomo nie wiadomo '87
pułkownik kwiatkowski '90
mietek dusiciel '85
nyssan '74
lolvo s70 '00
były:
rover lover '94
grigo oslo '90
saab 900ng 2.0i '97
lisek '83
|
|
|
|
 |
Groszek
Weteran Proszek

Wiek: 37 Dołączył: 29 Sty 2010 Posty: 535 Skąd: Ciechanów/Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-06, 13:35
|
|
|
W tym miesiącu wybieram się wreszcie na Filtrową do Warszawy. Po powrocie machnę jakąś relację
W Norbinie też byłem. W ostatnich dniach istnienia tam muzeum, jak jeszcze nie było wiadomo co tak naprawdę ze wszystkimi eksponatami się stanie
Jak znajdę jakieś fotki to również wrzucę |
_________________ FSM Polski Fiat 126p 650E 1991' Czerwony Rosso F-113
 |
|
|
|
 |
JustRalf
|
Wysłany: 2011-09-06, 13:36
|
|
|
kapsel,
- Co do garażu, mam numer do gościa, rozmawiałem z nim kiedyś przez telefon i był nawet miły... do momentu, kiedy zapytałem o garaż. Powiedział, że może sprzedać Malucha, który w nim stoi ale garażu nie
- Co do Otrębusów, syf i malaria Najgorsze miejsce, jakie widziałem a widziałem sporo. Ten "Long" był kilka lat temu na Allegro za 2000zł, szkoda że go nikt wtedy nie kupił. Może by dostał nowe życie a tak zgnije w "muzeum"
Groszek, Mieszkam w Warszawie a jakoś do tej pory na Filtrową nie było mi po drodze Też się wybieram.
Ale tam chyba 126p nie ma?
PS: co to jest ten Norbin/Norblin, bo pierwsze słyszę... |
|
|
|
 |
kapsel
Admin cremowa skura

|
Wysłany: 2011-09-06, 13:44
|
|
|
JustRalf, dokładnie, temat garażu jest poruszany od 5 lat, jak nie więcej i nadal nic.
Ja w Norblinie byłem też jakoś, jak już była wydana decyzja o likwidacji. Pamiętam jak, jakiś przewodnik widząc, że się tym interesuję zabrał mnie do 'stodoły' i pokazał podobno auto Piłsudskiego (którym to jechał podczas zamachu na niego we Lwowie).
Norblin to były fabryki w Warszawie (ale nie wiem czego), na których terenie później powstało muzeum bodajże techniki. Pamiętam, że mieściło się to na ul. Żelaznej, eksponatów było sporo i były na prawdę w świetnym stanie - z tematów maluchowskich pamiętam Happy Enda z numerem 001 albo 998 (też już nie pamiętam dokładnie, albo pierwszy albo ostatni w Polsce), sporo modeli Bombla i innych prototypów. |
mietek dusiciel '85
nyssan '74
lolvo s70 '00
były:
rover lover '94
grigo oslo '90
saab 900ng 2.0i '97
lisek '83
|
|
|
|
 |
JustRalf
|
Wysłany: 2011-09-06, 13:56
|
|
|
| kapsel napisał/a: | | JustRalf, Norblin to były fabryki w Warszawie (ale nie wiem czego), na których terenie później powstało muzeum bodajże techniki. Pamiętam, że mieściło się to na ul. Żelaznej, eksponatów było sporo i były na prawdę w świetnym stanie - z tematów maluchowskich pamiętam Happy Enda z numerem 001 albo 998 (też już nie pamiętam dokładnie, albo pierwszy albo ostatni w Polsce), sporo modeli Bombla i innych prototypów. |
O
Ale było, znaczy że już nie ma? |
|
|
|
 |
KlasycznyWojtek
ziomy rezerwy
Wiek: 37 Dołączył: 24 Paź 2010 Posty: 807 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-09-06, 14:42
|
|
|
| Czy na prawdę ani jeden bombel nie widnieje w muzeum? Na FPM ktoś wrzucał zdjęcie bombla zrobione na ulicy 4, 5 lat temu... Na archiwalnych zdjęciach z rajdów widać kilka tych samochodów, służyły do przewozu opon. |
|
 |
kapsel
Admin cremowa skura

|
Wysłany: 2011-09-06, 14:47
|
|
|
| JustRalf napisał/a: | | Ale było, znaczy że już nie ma? |
Pamiętam, że jak ja tam byłem (coś ok 3-4 lat temu) to było już podpisane, że muzeum ma być zamknięte. Była też inicjatywa od bodajże pracowników i innych fanów muzeum z podpisywaniem petycji, żeby muzeum zostało przeniesione albo w ogóle pozostało nadal otwarte. Co z tego wynikło - nie wiem. Najlepiej będzie jak tam ktoś podjedzie i się zorientuje A widzę, że JustRalf jesteś z Warszafki |
mietek dusiciel '85
nyssan '74
lolvo s70 '00
były:
rover lover '94
grigo oslo '90
saab 900ng 2.0i '97
lisek '83
|
|
|
|
 |
Mateusz23maw
Ziomy rezerwy

Wiek: 35 Dołączył: 27 Gru 2009 Posty: 3102 Skąd: Zamość [LZ 10846]
|
Wysłany: 2011-09-06, 14:47
|
|
|
Kurde wybrałby się kiedyś do takiego muzeum. Wiem jednno, nie będą to na bank Otrebusy...
Ten przedłużany srebrny to jakiś trup, zderzak co ma z przodu to chyba tylny |
|
 |
JustRalf
|
Wysłany: 2011-09-06, 14:48
|
|
|
| KlasycznyWojtek napisał/a: | | Czy na prawdę ani jeden bombel nie widnieje w muzeum? Na FPM ktoś wrzucał zdjęcie bombla zrobione na ulicy 4, 5 lat temu... Na archiwalnych zdjęciach z rajdów widać kilka tych samochodów, służyły do przewozu opon. |
Od dawna szukam BOMBLA i nic
W Bielsku-Białej stoi pokaźna makieta, ale na nic więcej nie trafiłem.
| kapsel napisał/a: | | A widzę, że JustRalf jesteś z Warszafki |
Daj mi namiary, to postaram się coś dowiedzieć |
|
|
|
 |
Tomash85
Kabooom!!!

Wiek: 40 Dołączył: 10 Lis 2009 Posty: 2575 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 2011-09-06, 16:08
|
|
|
| JustRalf napisał/a: | | 6) Muzeum Motoryzacji i Techniki w Otrębusach | Można coś więcej o tym maluchu wiedzieć? Bo pierwszy raz widzę malucha z takim słupkiem. |
|
|
|
 |
Groszek
Weteran Proszek

Wiek: 37 Dołączył: 29 Sty 2010 Posty: 535 Skąd: Ciechanów/Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-06, 17:19
|
|
|
| JustRalf napisał/a: | O
Ale było, znaczy że już nie ma? |
Teren fabryki i wszystkie zabytkowe budynki zostały (jak to w Polsce) sprzedane tak po prostu bo właściciel podobno nie mógł być ich właścicielem czyli ktoś dobrze komuś zapłacił żeby zyskać było, nie było, idealne działki w centrum Warszawy.
http://warszawa.naszemias...rblin,id,t.html
Trochę info.
W ogóle to była mocna obrona znajdujących się tam eksponatów bo groziło przejęcie ich również przez nabywcę. Nawet już petycje, manifestacje i okupacja nie pomagały... I w ostatniej chwili Muzeum Techniki znalazło nowy lokal - na ulicy Filtrowej właśnie dzięki temu można dalej oglądać Poloneza Analoga, Warsa, Stratosa i wiele, wiele innych
Nie dużo brakowało a wszystko pojechałoby.... do huty.
Welcome to Poland. |
_________________ FSM Polski Fiat 126p 650E 1991' Czerwony Rosso F-113
 |
|
|
|
 |
Piotrek1990
Fiat 126p Town '98

|
Wysłany: 2011-09-06, 17:22
|
|
|
http://www.google.pl/imgr...=1t:429,r:1,s:0 bombel |
_________________ Budowa silników (weryfikacja części, pomiary, toczenie, szlifowanie, honowanie, obróbka)
Obróbka CNC + wyważenie koła zamachowego
Modyfikacje głowic, tłoków, rozrządu - odelżanie elementów
Rozwierty fabrycznych cylindrów na pojemność 700 cm na nowych tulejach- do sportu
Obróbka skrawaniem CNC
Regeneracja głowic (planowanie, wymiana prowadnic, szlifowanie gniazd, frezowanie gniazd, szlif zaworów, docieranie, obróbka)
 |
|
|
|
 |
KlasycznyWojtek
ziomy rezerwy
Wiek: 37 Dołączył: 24 Paź 2010 Posty: 807 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-09-06, 17:40
|
|
|
O tym mówiłem
 |
|
 |
JustRalf
|
Wysłany: 2011-09-06, 18:48
|
|
|
Piotrek1990, KlasycznyWojtek, Zdjęcie to zdjęcie... pytanie gdzie stoi albo stał
| Tomash85 napisał/a: | | JustRalf napisał/a: | | 6) Muzeum Motoryzacji i Techniki w Otrębusach | Można coś więcej o tym maluchu wiedzieć? Bo pierwszy raz widzę malucha z takim słupkiem. |
|
|
|
|
 |
|
|