.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepalanie się bezpiecznika wycieraczek
Autor Wiadomość
flaming 

Wysłany: 2010-03-16, 10:26   Przepalanie się bezpiecznika wycieraczek

Witam,

ostatnio ciągle przepala mi się bezpiecznik z wycieraczek, miałem włożoną 15stkę, nie wiem w ogóle jaki ma tam być, włożyłem 20 i też poszedł. Gdzieś pewnie jest jakieś p[rzebicie, podejrzewam, że może na kierunkowskazach przy tej stacyjce całej. Ktoś może mi coś poradzić?
Ostatnio zmieniony przez xemup 2010-06-22, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

flaming 

Wysłany: 2010-03-16, 10:42   

nie wiem, wycieraczki działają elegancko, nie było z nimi problemów, i po uruchomieniu też nie ma, wszystko działa zajebiście i spryskiwacz i wycieraczka, tyle, że nagle przestają działać, nie podczas używania, ale tak, że przetrę szybę, za 2 minuty chcę znów i nie działa...

flaming 

Wysłany: 2010-03-16, 23:09   

przepaliło dzisiaj 30A... myślicie, że to kabel gdzieś przetarty dotyka blachy czy co to może być?

k4rgu1 
ziomy rezerwy
ŁYSY !!!

Wysłany: 2010-03-16, 23:31   

flaming napisał/a:
myślicie, że to kabel gdzieś przetarty dotyka blachy
Głowy sobie nie dam uciąć ale jestem tego prawie pewny.
Identycznie jak u alamosa14 tyle, że jemu wywalało od ogrzewania tylnej szyby... :P
Sprawdź sobie instalację... ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

flaming 

Wysłany: 2010-03-21, 22:25   

może mi ktos poradzić jak sprawdzic taką instalację... ? Plątanina kabli jest olbrzymia.... Jak to zrobić? Trzeba coś rozbierać, w którym miejscu może to się dziać?

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-03-21, 22:30   

A ma to w ogóle jakiś związek z używaniem wycieraczek, czy potrafi paść niezależnie od tego czy ich używasz czy nie? Jaką masz wersję malucha? Bo może przepala coś innego co jest na tym samym bezpieczniku. Ale generalnie innej opcji niż sprawdzanie kabli nie ma - przetarcia, zwarcia, zawilgocenia, a jak nic z tego, to zostaje sam silniczek, albo coś innego pod tym samym bezpiecznikiem.

flaming 

Wysłany: 2010-03-22, 19:37   

elx, rocznik 98. wiem, że np pod tym samym bezp jest pipkacz z ssania bo pipka i nie pipka. W sumie to pada nawet jak się nie uzywa wycieraczek, po prostu po jakimś czasie. Ale np już sprawdzałem, czy to nei cos innego, typu wkładałem bezpiecznik i nie odpalałem po kolei danych rzeczy typu ssanie, kierunki, radio, tylna szyba etc etc etc i dalej przepala...

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-03-22, 19:45   

Ty masz elx, ale pewnie jest podobnie - na jednym bezpieczniku w el są:

10 - kierunkowskazy z kontrolka wlaczenia, silnik wycieraczek, pompka spryskiwaczy, swiatlo STOP, elektrowentylator, czujnik poziomu paliwa z lampka sygnalizacji niskiego stanu, lampka sygnalizacji niskiego poziomu plynu hamulcowego oraz zaciagniecia recznego, lampka sygnalizacji braku cisnienia oleju - 15A

Więc musisz szukać w tych rejonach. Odłącz na przykład całkiem silniczek wycieraczek i zobacz czy będzie dalej przepalał.

flaming 

Wysłany: 2010-03-22, 19:49   

czytałem właśnie schemat elektryczny malczana i jest ponoć tak jak piszesz, ale np na tym przepalonym bezpieczniku nie działa mi pipkacz(dźwiękowy sygnalizator włączonego ssania) wycieraczki i pompka spryskiwacza, ale kierunki, stop, ciśnienie oleju, ręczny działają....

xemup 
Admin
FL

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-03-22, 20:49   

Możliwe, że w elx jest inaczej - najprościej wyjmij ten bezpiecznik zobacz co przestanie działać. Potem sukcesywnie odłączaj po jednej rzeczy (zaczynając od silniczka, bo wydaje się dość prawdopodobny) i zobacz czy się przepala czy nie. Jak nie przestanie się przepalać, to musi być coś z okablowaniem.

alamos14 
1 2 3 4 i Rakieta

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2010-03-23, 17:19   

patent jest tylko jeden masz przetarty kabel. Przejedź wiązkę od kierownicy do silniczka i pompki w miejsca gdzie są luźno kable i gdzie są oparte o jakieś krawędzie i jak ci szumi radio jak włączasz spryskiwacze to masz przedartą izolacje. Bo miałem ostatnio z tym problem bo jak właaczałem spryskiwacze to mi radio szumiało.

Czerwony Chrabąszcz

Odpowiedz do tematu