Przesunięty przez: xemup 2011-06-19, 22:08 |
[SWAP]Silnik 1.2 16V centralnie-kilka pytań |
| Autor |
Wiadomość |
ahj
Wiek: 33 Dołączył: 20 Maj 2011 Posty: 9 Skąd: Przytkowice
|
Wysłany: 2011-05-20, 20:30 [SWAP]Silnik 1.2 16V centralnie-kilka pytań
|
|
|
Witam.Otóż niedługo przymierzam się do swapowania malucha, z oryginalnego na 1.2 16V pochodzącego z punta.Silnik będę umieszczał centralnie, czyli zamiast tylnej kanapy
I mam kilka pytań otóż:
-czy wjedzie silnik ze skrzynią z punta czy jakoś dokupywać inną skrzynie ?
-jak przerobić tylne zabieraki/przeguby by wlazły tam półośki od skrzyni punto ?
-i ostatnie czy jest to wykonalne?
Ogólnie maluch jest w bardzo dobrym stanie, rdza znikoma, wiadome zmodyfikuję zawieszenie,hamulce itp, ale co z tym silnikiem? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję |
|
|
|
 |
HarrySWP
O!

|
Wysłany: 2011-05-20, 20:31
|
|
|
| Cytat: | | -i ostatnie czy jest to wykonalne? | i Ty sie chcesz za to brac..? |
_________________ Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz... |
|
|
|
 |
ahj
|
Wysłany: 2011-05-20, 20:41
|
|
|
| HarrySWP napisał/a: | | Cytat: | | -i ostatnie czy jest to wykonalne? | i Ty sie chcesz za to brac..? |
Nie no wiem że trochę to głupio zabrzmiało, wiem że jest wykonalne, tylko myślałem ze dostanę jakiś odpowiedzi pożytecznych a nie to co wyżej I nie spamuj tylko pisz na temat.
Z kolega robiliśmy już swap silnika tylko umieszczaliśmy go na miejsce starego maluchowskiego, ze skrzynia z malucha, 8 zaworowy ale nie podobało mi się, dlatego wolałbym centralnie.Czekam na dalsze odpowiedzi |
|
|
|
 |
HarrySWP
O!

|
Wysłany: 2011-05-20, 20:52
|
|
|
| ahj napisał/a: | | I nie spamuj tylko pisz na temat. | podpatrz inne takie projekty, jest duzo zdjec z budowy takich aut u wujka, wiec to na pewno byloby duza podpowiedzia, kto jak t zrobil, o ile wzorujemy sie na skonczonych i jezdzacych projektach.
co do przegubow byl jakis patent, nawet do kupienia na allegrolecz dosc drogi, ktos na pewno podrzuci, ja nie pamietam jak to lecialo.
tu mamy chyba jeden taki projekt o ile sie nie myle nie skonczony, wiec tez podanych informacji raczej nie bedzie, wiecej teorii |
_________________ Auto, podobnie jak kobieta, jest wizytówką prawdziwego mężczyzny, dlatego dbaj o nie najlepiej jak potrafisz... |
|
|
|
 |
ahj
|
Wysłany: 2011-05-20, 20:57
|
|
|
Ok.. to jak się wezmę za projekt i nie będę czegoś wiedział to napisze. Oczywiście jak skończę to się pochwale.Na razie proszę o nie zamykanie tematu |
|
|
|
 |
Krzysztof0430

Wiek: 30 Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1487 Skąd: Mizerów [SPS]
|
|
|
|
 |
Domage
ziomy rezerwy buh

Wiek: 115 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 3198 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-05-20, 22:34
|
|
|
wystarczy usunąć kilka "/" i mamy adres http://www.motomax.pl/ gdzie można takie cuś zamówić
ahj, jak masz robić druta na trytach i szpachli to lepiej nie rób nic |
|
 |
kaszlak_maniak
ziomy rezerwy warszawiakofob

|
Wysłany: 2011-05-20, 22:54
|
|
|
Gdzieś na forum prawdopodobnie wala się temat sebcyca i jego bisa (a jeśli nie tu, to na pewno jest na terytorium, pewnie na jego stronce budowaswapów też można obejrzeć zdjęcia), gdzie można sobie dokładnie obejrzeć, jak wiele ingerencji w konstrukcję nadwozia i nie tylko wymaga umieszczenie silnika centralnie. Właściwie to tak na prawdę skonstruowanie od nowa tylnej części auta - nadwozia, zawieszenia, mocowań silnika, skrzyni, i wielu wielu innych mniejszych lub większych pierdół. Tylko skorupa z zewnątrz pozostaje taka sama. A o koszcie takiego projektu nawet nie ma co wspominać. |
|
 |
Domage
ziomy rezerwy buh

|
Wysłany: 2011-05-20, 22:59
|
|
|
kaszlak_maniak, ale co ty opowiadasz ? ahj, kolegą mają MIG'a, CO2 i kilometr drutu. Napewno coś polepią. |
|
 |
kaszlak_maniak
ziomy rezerwy warszawiakofob

|
Wysłany: 2011-05-20, 23:06
|
|
|
A nie no, skoro warsztat jest tak profesjonalnie przygotowany, to rzeczywiście nie mam się czym martwić. |
|
 |
ahj
|
Wysłany: 2011-05-21, 09:36
|
|
|
Sorry że wczoraj nie odpisywałem.Więc tak, spawarkę mój tzw "warsztat" ma, oczywiście urządzenia do cięcia też itp itd.Wiem że jest to trochę zbyt ambitny projekt, ale jeżeli ma się duże chęci to się da zrobić Oczywiście z funduszami tez nie ma problemu, bo samochód nie będę robił na szybkiego w jeden miesiąc, tylko powoli ale do przodu Maluszka mam już upatrzonego, ogladniety z nieduża ilością rdzy. Na początek wiadomo ze trzeba blacharkę zrobić, to pójdzie do znajomego,który mi ja ładnie odnowi. Potem myślę nad włożeniem silnika,i jego zamocowanie podłączeniem itp,a na koniec hamulce,zawieszenie i kola.Co do tych przegubów, widzę że fajne rozwiązanie tylko nie wiem czy nie będą za długie półośki ze skrzyni punto ? Co o tym sadzicie ? |
|
|
|
 |
Domage
ziomy rezerwy buh

|
Wysłany: 2011-05-21, 13:46
|
|
|
| Sądze że szkoda naszego czasu na kontunuowanie tych dywagacji. |
|
 |
frank
Weteran

|
Wysłany: 2011-05-21, 18:47
|
|
|
Chcesz się brać za coś, o czym nie masz pojęcia - to niebezpieczne, bardzo.
PS - jeśli wsadzisz silnik z punto wraz ze skrzynią, nie będziesz miał czasem 5 biegów w tył i 1 w przód? |
_________________ "Wiem jedno, uczę się wciąż" |
|
|
|
 |
Mariuszz

|
Wysłany: 2011-05-21, 18:53
|
|
|
| Cytat: | nie będziesz miał czasem 5 biegów w tył i 1 w przód?
_________________ |
jeśli to ma być central, to nie |
_________________ wet pussy.jpg |
|
|
|
 |
frank
Weteran

|
Wysłany: 2011-05-21, 18:53
|