|
Kontrolka ssania w liczniku FL |
| Autor |
Wiadomość |
Bingo
Wiek: 54 Dołączył: 13 Maj 2014 Posty: 193 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2020-03-27, 23:45 Kontrolka ssania w liczniku FL
|
|
|
Witam wszystkich.
posiadam starszy licznik w FL bez kontrolki ssania. Jeżeli założyłbym licznik ze wskaźnikiem to jak podłączyć sygnał ssania? |
|
|
|
 |
OLOnez
|
Wysłany: 2020-03-30, 12:25
|
|
|
| Musisz kupić kpl. linkę ssania z czujnikiem. |
|
|
|
 |
Pan_Waclaw

|
Wysłany: 2020-03-30, 14:36
|
|
|
Czy ktoś spotkał FL-a z fabrycznie podłączoną kontrolką ssania? U mnie licznik był z kontrolką, ale miałem tylko pociągnięty kabelek pod fotelem kierowcy - krańcówkę pod dźwigienką ssania zamontowałem już sam.
Linka z czujnikiem występowała w elegantach z katalizatorem - tam kontrolka ssania była fabrycznie podłączona i towarzyszył jej sygnał dźwiękowy - chodziło o to aby nie uszkodzić katalizatora jazdą na zbyt bogatej mieszance.
Bingo, najlepiej zrobić tak jak pisze OLOnez, czyli zastosować linkę ssania z czujnikiem + pociągnąć kabel do licznika. |
|
 |
Bingo
Wiek: 54 Dołączył: 13 Maj 2014 Posty: 193 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2020-04-01, 17:25
|
|
|
| Czyli muszę kupić kpl. linkę ssania z czujnikiem od eleganta? A jak się wpiąć w licznik? I tak na marginesie. Po co była w liczniku FL kontrolka ssania, ale jej nie podłączali? |
|
|
|
 |
MacFly
Młody user
|
Wysłany: 2020-04-01, 22:04
|
|
|
| Bingo napisał/a: | | Czyli muszę kupić kpl. linkę ssania z czujnikiem od eleganta? A jak się wpiąć w licznik? I tak na marginesie. Po co była w liczniku FL kontrolka ssania, ale jej nie podłączali? |
Po co ta kontrolka ? Zacytuje instrukcje z Poloneza gdzie było dowalonych różnych dodatkowych kontrolek typu nie zapięte pasy , zbyt niski poziom oleju itd . "Kontrolki do przyszłościowej wersji" Czyli miało być ale koszta ścięte a bez tego i tak będzie jeździć . A dlaczego trafił się taki licznik z kontrolką i czujnikiem ? Pewnie jak w przypadku 125p na początku dali a potem stwierdzili a po co to i tak ludzie bez tego kupią co jest i montowali co było na magazynie do wyczerpania stąd może ci się trafić licznik z instalacją elektryczną ale bez czujnika i pewnie w późniejszych wersjach FLa nawet kabla nie ma znając naszych polskich konstruktorów . Dobrym przykładem prócz malucha jest chodź by Polonez ATU każdy ATU przed plusem pod deską rozdzielczą posiada Całą wiązkę elektryczną do Elektrycznych lusterek mimo ich braku w samochodzie |
|
|
|
 |
Piter7391

|
Wysłany: 2020-04-02, 08:24
|
|
|
| W FL-u 94r. kumpla była kontrolka i kabelek od licznika pod dźwignię ssania w tunelu środkowym, musiał dołożyć krańcówkę, ja bym zrobił to w ten sposób a nie bawił się w linki i gaźniki z ELX-a. |
|
|
|
 |
|
|