.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przerywający/dławiący się silnik i brak biegu wstecznego
Autor Wiadomość
Swipess 

Wysłany: 2018-08-11, 11:50   Przerywający/dławiący się silnik i brak biegu wstecznego

Witam.
Jestem na wykończeniu mojego ST-ka ale od dłuższego czasu nie mogę uporać się z silnikiem, który "dławi się/gaśnie" przy dodawaniu gazu. Silnik odpala na strzał na zimnym i na ciepłym, na wolnych obrotach pracuje nawet ładnie ale przy dodawaniu gazu zaczyna go dławić, słychać że cos przerywa.
Sprawdzałem wszytko po kolei od baku - pływak i flitr w baku OK, przewody szczelne, filtr paliwa nowy (nie napełnia się cały paliwem podczas pracy, właściwie nie widać w nim paliwa), pompa paliwa wyczyszczona z nową membraną, gaźnik wyczyszczony na nowych uszczelkach.
Po wyczyszczeniu pompy silnik zaczął lepiej działac - reagował na gwałtowne dodanie gazu, jakby szybciej zaciągał paliwo z baku-widać było że w filtrze gromadzi się paliwo, dławił się dopiero na wysokich obrotach. Po przestaniu nocy problem znowu ten sam.

Drugi problem to brak wstecznego - 4 biegi do przodu są ale nie nie mogę wbić wstecznego tzn. 3 i 4 bieg idą po linii prostej ale nie mogę przesunąć już dźwigni w prawo bo opiera się na obudowie. Lizak nowy.

Ktoś ma jakiś pomysł bo ja już nie mam pomysłów.

michals 

Wysłany: 2018-08-11, 12:23   

Odnośnie pierwszego to może to być zapłon. Jeśli świece będą przechodzone, albo iskra słaba silnik "nie przepali" uboższej mieszanki jaka występuje po gwałtownym otwarciu przepustnicy.

Co do wstecznego trzeba wejść pod auto i przestawić skrzynię na poduszkach. Skrzynię trzeba podnieść około 2cm na poduszce od strony tłumika (po prawej stronie

Swipess 

Wysłany: 2018-08-11, 19:29   

Iskra jest dobra, skwiece nowe, zapłon ustawiany kilka razy ale jeszcze spraqdze.
Wsteczny jutro spróbuje ustawić i zobaczymy jak będzie.

Majonez 

Wysłany: 2018-08-11, 22:42   

Sprawdź/podmień kondensator przy aparacie . Ewentualnie gaźnik do regulacji.

michals 

Wysłany: 2018-08-12, 13:49   

Zapłon w ST jest słaby. Szczególnie na wyższych obrotach.

Pan_Waclaw 

Wysłany: 2018-08-12, 17:59   

Swipess, głupie pytanie ale wiesz o tym, ze w maluchu trzeba wcisnąć lewarek żeby wbić wsteczny?

Swipess 

Wysłany: 2018-08-13, 13:08   

Pan_Waclaw napisał/a:
Swipess, głupie pytanie ale wiesz o tym, ze w maluchu trzeba wcisnąć lewarek żeby wbić wsteczny?

Tak wiem wiem, spokojnie 😜

Swipess 

Wysłany: 2018-08-17, 12:37   

Kondensator aparatu zapłonowego wymieniłem i pomogło na tyle że reaguje na gwałtowny gaz ale przy przepustnicy otwartej na 1/3 zaczyna się dławić i strzelać w wydech.
Czy może to być obiaw za małej ilości paliwa, np. pompa nie wyrabia? Nie wspominajcie tylko o regulacji gażnika bo mam już tej regulacji po dziurki w nosie a nie ważne jak go ustawie ciągle jest ten sam efekt.

Majonez 

Wysłany: 2018-08-18, 18:52   

Jeśli gaźnik nie reaguje na regulacje, to w nim jest problem. Pewnie luz na osi przepustnicy. Jak wciśniesz gaz do końca to się wkręca normalnie ?

Odpowiedz do tematu