Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Łańcuch rozrządu w BIS-e
Autor Wiadomość
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-08, 20:36   Łańcuch rozrządu w BIS-e

Założyłem nowy rozrząd w BIS-e (koła+łańcuch). Po założeniu łańcuch jest luźny co prezentują poniższe zdjęcia.



Czy taki luz jest normalny? Jak wymieniałem łańcuch w 650 łańcuch był bardziej napięty.
 
     
Krzysztof0430 


Wiek: 23
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1487
Skąd: Mizerów [SPS]
Wysłany: 2013-08-08, 22:39   

Taki luz nie jest normalny. Po prostu trafiłeś tak jak ja na kiepską serię tych rozrządów od Rometa.
_________________
 
 
     
hacki 
ziomy rezerwy


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 900
Skąd: wiem, że paczysz?
Wysłany: 2013-08-09, 06:53   

tego gówna od rometa to najlepiej w ogóle nie kupować :|
_________________
I spojrzał Pan na pracę Naszą... i był zadowolony, zapytał o nasze zarobki... usiadł i zapłakał
 
 
     
grzesiol 
126BIS


Wiek: 25
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 991
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-09, 07:34   

Ja tam nie narzekam na rozrządy Rometa, zawsze były OK a montowałem już nie jeden czy to w BISie czy w 650tce.
A po za tym jaki inny można kupić?
Są jeszcze firmy OMC do BISa ale z tego co wiem to kiepskiej jakości włoskie rzemiosło.
 
     
arek 


Wiek: 26
Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 43
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-08-09, 10:56   

jak ja wymieniałem to był tak napięty ze ledwo można było włożyć koła na swoje miejsce

ja zamawiałem komplet w intercarsie, jakiejś niemieckiej firmy nazwy w tej chwili nie pamiętam, 15000km już przelatało i problemów nie ma, płaciłem około 60zł

słyszałem o przypadku że nowy łańcuch rometa zerwał się po 300km
 
 
     
Groszek 
Weteran
Proszek


Wiek: 30
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 535
Skąd: Ciechanów/Warszawa
Wysłany: 2013-08-09, 11:09   

http://sphotos-a.ak.fbcdn..._89032838_o.jpg

Ja osobiście spotkałem się z takim przypadkiem w nowym Romecie (po 4500km).
No i w standardowej 650-tce.
_________________
FSM Polski Fiat 126p 650E 1991' Czerwony Rosso F-113
 
 
     
Anzel 
Konesuar


Wiek: 29
Dołączył: 09 Gru 2011
Posty: 2564
Skąd: Karków
Wysłany: 2013-08-09, 11:12   

Od dawna rozważam dopasowanie łańcucha od czegoś z Japonii.Do Junaków zakładałem iwisy z Mercedesa W123,może ktoś ma pomysł z czego wykorzystać łańcuch w przypadku Malucha?
_________________
'72 ZAZ Zaporożec 968A #1
'72 ZAZ Zaporożec 968A #2
'82 Fiat 126 De Ville
'85 FSO 1500 LE
'90 BMW E30 318i
'91 FSO Polonez 1.6 DOHC 16V
'97 BMW E36 328i Touring
'04 Fiat Punto II FL 1.2

Centoventisei-używki do FSO/FSM:
https://www.facebook.com/12sei/?fref=nf
 
 
     
Magic 
ee..


Wiek: 25
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 219
Skąd: zelów
Wysłany: 2013-08-09, 11:33   

arek, raczej Ruville. Jak by ktoś potrzebował to właśnie w InterCarsie jest dostępny niby oryginał z tym że cenowo ok 75zł..
 
 
     
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-09, 19:33   

Według tego artykułu:

http://poznan.naszemiasto...ometu,id,t.html

firma KAZ-Romet ogłosiła upadłość w listopadzie 2004 r.

Kto w takim razie produkuje nadal i podszywa się pod KAZ-Romet?
 
     
hacki 
ziomy rezerwy


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 900
Skąd: wiem, że paczysz?
Wysłany: 2013-08-09, 19:51   

kaz -romet wykupiła firma limots

http://www.odi.pl/firma/limots-sp-z-o-o,nqcahs/
 
 
     
Baryla 


Wiek: 24
Dołączył: 11 Sie 2012
Posty: 173
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-08-11, 19:37   

Ja kupiłem do mojej 650 rozrząd z cc700 z rometa i seryjny nowy był tak luźny że miałem go tylko przez pierwsze odpalenie silnika i już na obudowie zostały po nim ślady... Tak teraz robią rozrządy. Na razie jeżdżę na rozrządzie starym z 650 trochę luźnym i zastanawiam się czy warto kupować rozrząd skoro takie coś robią...
 
     
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-14, 17:21   

A co sądzicie o tym:

http://allegro.pl/rozrzad...3443238972.html



Duże koło jest ze odlewu/odkówki (później obrabiane), małe koło wygląda na to że jest ze spieku. Łańcuch ma inny kolor (może po obróbce cieplnej?).

Ktoś miał taki zestaw?

Koła z zestawu który kupiłem były w całości obrabiane - inaczej to wygląda podanej powyżej aukcji.
 
     
voytas 


Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 102
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-04-05, 20:58   

Pozwolę sobie odgrzać kotleta...

Mam silnik wyciągnięty z budy i postanowiłem przy tej okazji zmienić rozrząd - co kupić?
- Kompletny zestaw OMC? http://www.tomczesci.pl/i...mc-126p-bis.htm
- Sam łańcuch RUVILLE? http://e-katalog.intercar...h-rozrzadu.html
- Włoski no-name? http://sklep.roda24.pl/ro...bis-wloski.html
- coś innego?
_________________
http://www.malusie.pl - koszulki i bodziaki dla dzieciaków
był: Polski Fiat 126 BIS 1991r.
był: Polski Fiat 126p 1984r.
 
     
Oh_Dae_Su 


Wiek: 29
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 115
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-05, 21:02   

Przepraszam, że się wtrące...

voytas napisał/a:
(...) łańcuch RUVILLE? http://e-katalog.intercar...h-rozrzadu.html


Łańcuch pasujący do CC 700 i BMW? :) Jeśli tak, to jest szansa, że będzie porządny?
_________________
Są:
- Pomarańczowy (294) Fiat 126 600 '83
- Niebieski (27) Polski Fiat 126p 650E '89

Były:
- Kremowy (05) Polski Fiat 126p 650E '90
- Żółty (246) Fiat 126 650E '84
- Błękitny (408) Polski Fiat 126p 650 '78
- Wiśniowy (12) Polski Fiat 126p 600 '78
 
     
grzesiol 
126BIS


Wiek: 25
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 991
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-06, 16:48   

Mój powyższy post z przed prawie 3 lat proszę nie brać na poważnie. Okazało się, że łańcuch Rometa w BISie się rozciągnął do tego stopnia, że nie można nim było normalnie jeździć, cały czas przestawiał się zapłon. W końcu dorwałem rozrząd do BISa w niebieskim kartoniku Fiata w zestawie z zielonym simmeringiem. Po założeniu problem przestawiającego się zapłonu ustał.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16