Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Łańcuch rozrządu w BIS-e
Autor Wiadomość
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-08, 20:36   Łańcuch rozrządu w BIS-e

Założyłem nowy rozrząd w BIS-e (koła+łańcuch). Po założeniu łańcuch jest luźny co prezentują poniższe zdjęcia.



Czy taki luz jest normalny? Jak wymieniałem łańcuch w 650 łańcuch był bardziej napięty.
 
     
Krzysztof0430 


Wiek: 22
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1490
Skąd: Mizerów [SPS]
Wysłany: 2013-08-08, 22:39   

Taki luz nie jest normalny. Po prostu trafiłeś tak jak ja na kiepską serię tych rozrządów od Rometa.
_________________
 
 
     
hacki 
ziomy rezerwy


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 895
Skąd: wiem, że paczysz?
Wysłany: 2013-08-09, 06:53   

tego gówna od rometa to najlepiej w ogóle nie kupować :|
_________________
I spojrzał Pan na pracę Naszą... i był zadowolony, zapytał o nasze zarobki... usiadł i zapłakał
 
 
     
grzesiol 
126BIS


Wiek: 24
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 927
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-08-09, 07:34   

Ja tam nie narzekam na rozrządy Rometa, zawsze były OK a montowałem już nie jeden czy to w BISie czy w 650tce.
A po za tym jaki inny można kupić?
Są jeszcze firmy OMC do BISa ale z tego co wiem to kiepskiej jakości włoskie rzemiosło.
 
     
arek 


Wiek: 25
Dołączył: 30 Sie 2011
Posty: 43
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-08-09, 10:56   

jak ja wymieniałem to był tak napięty ze ledwo można było włożyć koła na swoje miejsce

ja zamawiałem komplet w intercarsie, jakiejś niemieckiej firmy nazwy w tej chwili nie pamiętam, 15000km już przelatało i problemów nie ma, płaciłem około 60zł

słyszałem o przypadku że nowy łańcuch rometa zerwał się po 300km
 
 
     
Groszek 
Weteran
Proszek


Wiek: 29
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 538
Skąd: Ciechanów/Warszawa
Wysłany: 2013-08-09, 11:09   

http://sphotos-a.ak.fbcdn..._89032838_o.jpg

Ja osobiście spotkałem się z takim przypadkiem w nowym Romecie (po 4500km).
No i w standardowej 650-tce.
_________________
FSM Polski Fiat 126p 650E 1991' Czerwony Rosso F-113
 
 
     
Anzel 
Konesuar


Wiek: 28
Dołączył: 09 Gru 2011
Posty: 2556
Skąd: Karków
Wysłany: 2013-08-09, 11:12   

Od dawna rozważam dopasowanie łańcucha od czegoś z Japonii.Do Junaków zakładałem iwisy z Mercedesa W123,może ktoś ma pomysł z czego wykorzystać łańcuch w przypadku Malucha?
_________________
'72 ZAZ Zaporożec 968A
'82 Fiat 126 De Ville
'84 FSM 126p Szałwia
'85 FSO 1500 LE Borewicz
'90 BMW E30 318i
'91 FSO Polonez 1.6 DOHC 16V
'93 BMW E36 318is Coupe
'94 FSO Polonez Caro GLE Orciari
'95 Seat Marbella 903
'96 BMW E36 318Ti
'97 VW Golf Mk3 1.8

Centoventisei-używki do FSO/FSM:
https://www.facebook.com/12sei/?fref=nf
 
 
     
Magic 
ee..


Wiek: 24
Dołączył: 29 Kwi 2012
Posty: 219
Skąd: zelów
Wysłany: 2013-08-09, 11:33   

arek, raczej Ruville. Jak by ktoś potrzebował to właśnie w InterCarsie jest dostępny niby oryginał z tym że cenowo ok 75zł..
 
 
     
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-09, 19:33   

Według tego artykułu:

http://poznan.naszemiasto...ometu,id,t.html

firma KAZ-Romet ogłosiła upadłość w listopadzie 2004 r.

Kto w takim razie produkuje nadal i podszywa się pod KAZ-Romet?
 
     
hacki 
ziomy rezerwy


Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 895
Skąd: wiem, że paczysz?
Wysłany: 2013-08-09, 19:51   

kaz -romet wykupiła firma limots

http://www.odi.pl/firma/limots-sp-z-o-o,nqcahs/
 
 
     
Baryla 


Wiek: 23
Dołączył: 11 Sie 2012
Posty: 173
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2013-08-11, 19:37   

Ja kupiłem do mojej 650 rozrząd z cc700 z rometa i seryjny nowy był tak luźny że miałem go tylko przez pierwsze odpalenie silnika i już na obudowie zostały po nim ślady... Tak teraz robią rozrządy. Na razie jeżdżę na rozrządzie starym z 650 trochę luźnym i zastanawiam się czy warto kupować rozrząd skoro takie coś robią...
 
     
RobertR 

Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 40
Skąd: Opolskie
Wysłany: 2013-08-14, 17:21   

A co sądzicie o tym:

http://allegro.pl/rozrzad...3443238972.html



Duże koło jest ze odlewu/odkówki (później obrabiane), małe koło wygląda na to że jest ze spieku. Łańcuch ma inny kolor (może po obróbce cieplnej?).

Ktoś miał taki zestaw?

Koła z zestawu który kupiłem były w całości obrabiane - inaczej to wygląda podanej powyżej aukcji.
 
     
voytas 


Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 101
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-04-05, 20:58   

Pozwolę sobie odgrzać kotleta...

Mam silnik wyciągnięty z budy i postanowiłem przy tej okazji zmienić rozrząd - co kupić?
- Kompletny zestaw OMC? http://www.tomczesci.pl/i...mc-126p-bis.htm
- Sam łańcuch RUVILLE? http://e-katalog.intercar...h-rozrzadu.html
- Włoski no-name? http://sklep.roda24.pl/ro...bis-wloski.html
- coś innego?
_________________
http://www.malusie.pl - koszulki i bodziaki dla maluchów
Polski Fiat 126 BIS 1991r. ZAMIENIĘ na FSO
był: Polski Fiat 126p 1984r.
 
     
Oh_Dae_Su 


Wiek: 28
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 115
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-05, 21:02   

Przepraszam, że się wtrące...

voytas napisał/a:
(...) łańcuch RUVILLE? http://e-katalog.intercar...h-rozrzadu.html


Łańcuch pasujący do CC 700 i BMW? :) Jeśli tak, to jest szansa, że będzie porządny?
_________________
Są:
- Pomarańczowy (294) Fiat 126 600 '83
- Niebieski (27) Polski Fiat 126p 650E '89

Były:
- Kremowy (05) Polski Fiat 126p 650E '90
- Żółty (246) Fiat 126 650E '84
- Błękitny (408) Polski Fiat 126p 650 '78
- Wiśniowy (12) Polski Fiat 126p 600 '78
 
     
grzesiol 
126BIS


Wiek: 24
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 927
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-06, 16:48   

Mój powyższy post z przed prawie 3 lat proszę nie brać na poważnie. Okazało się, że łańcuch Rometa w BISie się rozciągnął do tego stopnia, że nie można nim było normalnie jeździć, cały czas przestawiał się zapłon. W końcu dorwałem rozrząd do BISa w niebieskim kartoniku Fiata w zestawie z zielonym simmeringiem. Po założeniu problem przestawiającego się zapłonu ustał.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15