.::Rezerwa 126p::. Strona Główna .::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak hamulców - nie leci płyn przy odpowietrzaniu.
Autor Wiadomość
herkules9200 

Wysłany: 2012-08-06, 21:45   Brak hamulców - nie leci płyn przy odpowietrzaniu.

Witam. Jak w temacie. Robiłem na 2 sposoby, które znalazłem w internecie. Pierwszy to taki:
Założyć wężyk na odpowietrznik, odkręcić odpowietrznik (na różne sposoby luzowałem) pompować do tąd aż przestaną wydobywać się pecherzyki zakrecic odpowietrznik przy nacisnietym pedale. Niestety przy tym sposobie płyn wcale nie leciał. Maluszek stał dosyć długo bez płynu hamulcowego ale kiedy poszedł w wężyki dolałem do maximum i już nie ubywa. Drugi sposób ktory nie działa tez to taki. Pompować kilka razy, wcisnąć hamulec odkręcić odpowietrznik. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Nie wiem co źle robię. Może wy koledzy mi pomożecie.

kaszlak_maniak 
ziomy rezerwy
warszawiakofob

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-06, 21:48   

Odpowietrzasz we właściwej kolejności? Tj. koło lewe tylne, prawe tylne, przednie prawe, przednie lewe? Może pompa hamulcowa się zesrała. Albo najpierw ją spróbuj odpowietrzyć.

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-06, 21:52   

A jak odpowietrzyć pompę? Tak w tej kolejności chociaż w internecie to pisze róznie z tymi stronami .Lewa czy prawa.

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-06, 21:56   

A i jeszcze jedno. Przy wciskaniu hamulca caly czas nawet odkrecalem odpowietrznik a z gwinta wydobywała sie chyba czasem kropelka tylko. Nawet od tylu strzykawka probowałem wstrzykiwac. A ta 1 metoda odpowietrzania dobra?

Domage 
ziomy rezerwy
buh

Wysłany: 2012-08-06, 21:57   

Pedał coś twardnieje przy pompowaniu ? Zacznij od pompy hamulcowej.
Odpowietrzasz odkręcając nakrętki od przewodów hamulcowych - zasada taka jak przy hamulcach.
Pompować kilka razy, wcisnąć hamulec odkręcić odpowietrznik - pedał hamulca powinien wpaść w podłgoę, wtedy zakręcasz odpowietrznik.
Ale jeżeli nie ma płynu hamulcowego tzn, że prawodpodobnie masz pompę zapowietrzoną. Gdyby był płyn w układzie, to nawet bez pompowania powinien się wylewać z odpowietrznika.

Pussy Wagon

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-06, 22:00   

Było kompletnie 0 w zbiorniku. Wlałem poszło w wężyki i uzupełniłem. Pedał nic nie twardnieje. Rozumiem że płyn ma być w zbiorniku jak będę odpowietrzał. A mógłbyś jeszcze powiedzieć gdzie jest tam pompa? Bo nigdy sie jeszcze nią nie bawiłem :) Maluch to FL

Znalazłem na rysunku. Jutro z rana się zabiorę od razu :) Byłem teraz w malczanie no i zauważyłem 3 rurki. Czy to przy tych odkręcić: z lewej jest jedna i z prawej co są 2 to ta od góry? I jeszcze jedno pytanie. W necie pisało że nie wolno puścić hamulca przy odkręconym odpowietrzniku natomiast w książce pisze zeby pompować. Jak to z tym w końcu jest? I gdy będę odpowietrzał pompę to jaki będzie znak że już jest odpowietrzona? Czy te rurki odkręcic całe?

Michaluss 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-06, 22:48   

Bo pompujesz na zakręconym odpowietrzniku potem go popuszczasz pedał wpada w podłogę następnie zakręcasz odpowietrznik i dopiero puszczasz pedał bo inaczej to powietrze co wyleciało wpadało by od nowa :E

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-06, 22:53   

A z tą pompka to co :) ?

Teraz próbowałem. Młody pompował tak z 5 razy trzymał pedał a ja odkręcałem i trochę i na maxa śruby od rurek. Niestety nic nie leci. Jak zakręcałem to szły bąbelki ale płyn nie leciał wcale. Chyba tak ma być. Teraz przestały a jak odkręcę odpowietrznik to czasem 1 kropelka wyleci i tyle.

xlar1 
forumowy elektryk

Wysłany: 2012-08-07, 11:18   

1) Wlać płynu do zbiorniczka wyrównawczego
2) osoba nr1 będąca pod samochodem luzuje odpowiedni odpowietrznik na cylinderku
3) Osoba nr2 wsiada do samochodu i naciska na pedał hamulca - 1 raz i trzyma wciśnięty do podłogi (nie puszczaj znaczy)
4) osoba nr1 kiedy pedał jest wcisnięty do oporu zakręca odpowietrznik
5) osoba nr 2 naciska pedał hamulca ponownie do oporu (można podpompować 2-3 razy) i znowu trzymać
6) osoba nr1 poluzowuje odpowietrznik na chwilę - wychodzi dalej powietrze i po chwili zakreca odpowietrznik
7) powtarzać czynnosci do skutku pamiętając o dolewaniu do zbiorniczka płynu hamulcowego co chwilę, bo go powinno ubywac - powinien wchodzić w układ

Kolejność odpowietrzania jest wyzej napisana. Możesz zobaczyc czy Ci płyn gdzieś nie ucieka z układu przez pękniety przewód - bo wtedy możesz sobie odpowietrzać do smierci.

Uzupełnialiście płyn w zbiorniczku na bieżąco?
Budujesz dom lub remontujesz mieszkanie i chcesz położyć nowe instalacje elektryczne?
Potrzebujesz pomocy z eNką, Cyfrą lub Polsatem - Splittery, multiroom, montaż i ustawianie anten. Rozbudowa posiadanych instalacji SAT i antenowych.

Dzwoń: 602-711-569 lub pisz gg:2609730
Xlar Tech Serwis

Jakub 
wyrwany z PRLu

Wysłany: 2012-08-07, 11:33   

hmm, a ja mam pytanko z nieco innej beczki, ale jakoś związane z tematem :) czy do 126p idzie wsadzić pompę od czegoś innego? :D

bombel126 

Wysłany: 2012-08-07, 12:04   

od poloneza :E

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-07, 13:02   

Hmm no i problem. Obrobiłem śrubę przy prawym przednim kole. Nie mam jak odkrecic odpowietrznika. Pilnik nic nie pomogl.

Jakub 
wyrwany z PRLu

Wysłany: 2012-08-07, 13:55   

żabką? :D
bombel, poldek miał wspomaganie przeca :>

herkules9200 

Wysłany: 2012-08-07, 14:32   

Co się o odpowietrzałem pompy... Bąbelki przestały iść a z prawej strony z odpowietrznika nic nie leci. Co robię źle.

duzy_lolo 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-07, 14:32   

Jakub napisał/a:
bombel, poldek miał wspomaganie przeca
polonez przed lucasem, 125p z dwuobwodowym układem i 126p mają w pełni zamienne pompy, choć wizualnie nieco inne.

herkules9200, a długo ta pompa stała bez płynu? jeśli tak, to mogła skorodować wewnątrz i nadaje się tylko do wymiany..

Odpowiedz do tematu