Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Wakuometr MERA
Autor Wiadomość
matys782 
El 99r


Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 805
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-07-15, 22:34   Wakuometr MERA

Witam zakupiłem taki oto wakuometr
http://images13.fotosik.p...26b1852ba45.jpg
i chciałem sprawdzić czy działa ale nie mam podstawki pod gaźnik z dwoma krócicami (wiem że musze kupić taka podstawkę z dwoma ) więc odłączyłem wężyk który tam idzie i podłączyłem wakuometr i jest problem wakuometr działa ale wskazówka rusza sie jak by chciała a nie mogła tzn dodaje ostro gazu a ona nie rusza się tak jak obrotomierz tylko po woli rośnie sobie do 40 mimo że dodaje ostro gazu. wakuometr ma taki dziwny króciec o to zdj .

moje pytania:
- winą tego że on tak wolno reaguje na gaz może być że podłączyłem go pod ten jeden króciec przy podstawce albo i to że ten wakuometr ma dolutowany taki mały pręcik przez co dostaje się mało tego ciśnienia?
- powinienem usunąć ten pręcik i rozwiercić dziurkę czy może on zostać?
- te dwa kable które z niego wychodzą to tylko plus i minus od podświetlenia?
 
     
Krzysztof0430 


Wiek: 25
Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1487
Skąd: Mizerów [SPS]
Wysłany: 2013-07-15, 22:40   

Otwór chyba będzie po to taki mały żeby wskazówka od podciśnienia nie skakała mocno podczas pracy silnika na jałowych obrotach.
_________________
 
 
     
matys782 
El 99r


Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 805
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-07-15, 23:20   

to co uciąć i rozwiercić? tylko właśnie dziwi mnie po co to zrobione ;/
 
     
duzy_lolo 


Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 541
Skąd: Kraków
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-16, 00:20   

tak jak Krzysztof0430 pisze. ten pypeć redukuje pulsowanie ciśnienia w przewodzie i tak ma być. chyba, że jest załamany, albo zaciśniety, to trzeba nareperować. :mrgreen:
 
     
matys782 
El 99r


Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 805
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-07-16, 10:18   

no to czyli co mam go zostawić tak? nic nie ucinać? mam po prostu "udrożnić" ten pręcik tak?
 
     
duzy_lolo 


Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 541
Skąd: Kraków
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-16, 12:00   

możesz spróbować przetkać cienka szpilką, na pewno nie ucinać.
 
     
matys782 
El 99r


Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 805
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-07-16, 16:30   

zrobiłem ale nie rozumiem zbytnio działania tego sprzętu albo dzieje sie tak przez to że nie mam podstawki pod gaźnik na dwa krócice, a mianowicie jak odpalę maluszka to wskazówka lata po między 60 a 40 jak dodaję ostro gazu to idzie w stronę 20 a jak puszcze gaz to pokazuje 80 nie powinno byc odwrotnie? i do tego jak skończyłem przejażdzkę to wskazówka zatrzymała się na 20w wytłumaczy mi ktoś jak to powinno działać i czemu sie tak dzieje? albo winny wszystkiemu jest ten pypeć którego trzeba było by nareperować?
 
     
duzy_lolo 


Dołączył: 25 Gru 2010
Posty: 541
Skąd: Kraków
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-07-17, 00:47   

matys782 napisał/a:
jak odpalę maluszka to wskazówka lata po między 60 a 40 jak dodaję ostro gazu to idzie w stronę 20 a jak puszcze gaz to pokazuje 80 nie powinno byc odwrotnie?
tak ma być.
matys782 napisał/a:
jak skończyłem przejażdzkę to wskazówka zatrzymała się na 20w
a tak nie.
 
     
matys782 
El 99r


Dołączył: 05 Maj 2013
Posty: 805
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2013-07-17, 12:15   

dzięki wszystko jasne działa :)
 
     
Boren 

Dołączył: 15 Lis 2019
Posty: 16
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-11, 11:29   

Witam,
odkopię temat bo nie chcę zakładać nowego.

Chciałbym podłączyć wakuometr do fiacika FL z 1994 r. Mam gaźnik tylko z jednym wychodzącymi króćcem, chyba od odprowadzania par paliwa z powrotem do baku. Podstawa bez króćców. Czy mogę dać w to miejsce trójnik i połączyć wakuometr razem z odprowadzaniem par paliwa? Będzie to działać, bo nie chce przerabiać podstawy albo stosować podstawki z EL.

Pozdrawiam
_________________
Fiat 126p, 1993 r. FL.
  
 
     
michals 

Wiek: 42
Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 473
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2021-01-11, 19:37   

Boren napisał/a:
Witam,
odkopię temat bo nie chcę zakładać nowego.

Chciałbym podłączyć wakuometr do fiacika FL z 1994 r. Mam gaźnik tylko z jednym wychodzącymi króćcem, chyba od odprowadzania par paliwa z powrotem do baku. Podstawa bez króćców. Czy mogę dać w to miejsce trójnik i połączyć wakuometr razem z odprowadzaniem par paliwa? Będzie to działać, bo nie chce przerabiać podstawy albo stosować podstawki z EL.

Pozdrawiam

NIE, nie będzie działać. Powrót z gaźnika rządzi się swoimi prawami. Najprościej będzie kupić podstawkę pod gaźnik w wersji EL i wykorzystać jeden z króćców. Inna opcja to nawiercić posiadaną podstawkę i wkręcić tam np. igłę do pompowania piłek.
 
     
Boren 

Dołączył: 15 Lis 2019
Posty: 16
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-01-11, 19:48   

Ok. Dziękuję.

No to szukam podstawki z EL z jednym króćcem.
_________________
Fiat 126p, 1993 r. FL.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15