Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana klaksonu na belma ślimak
Autor Wiadomość
szkot666 
rookie

Wiek: 41
Dołączył: 24 Paź 2017
Posty: 22
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-05, 11:42   zmiana klaksonu na belma ślimak

Witam, nabyłem klakson belma ślimak /trąbkę , już się zabierałem za wymianę a tu zonk ,stary klakson jest na dwa przewody a nowy ma jeden styk i masę ciągnie poprzez śrubę mocującą.
kombinowałem z przewodami , podłączałem go na kilka konfiguracji i albo lekko pika albo trąbi na stałe.
jest ktoś w stanie mi pomóc?
z góry wielkie dzieki
 
     
michals 

Wiek: 41
Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 345
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2019-06-05, 18:39   

Klakson wpięty jest nietypowo, bo od plusa. Kiedy naciskasz dekielek na kierownicy domykasz obwód do masy.

W twoim przypadku najszybciej będzie odizolować od masy auta (od budy) śrubę masową i przerobić trąbkę na podłączenie dwu przewodowe.

Inna opcja to dodać przekaźnik, tak aby załączał się w chwili trąbienia i załączał plus do trąbki.
 
     
szkot666 
rookie

Wiek: 41
Dołączył: 24 Paź 2017
Posty: 22
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-09, 23:09   

dzieki za podpowiedź, nie jestem biegły w takich podłączeniach wiec chyba trzeba sie bedzie poddać.
pzdr
 
     
Dawdzio 


Wiek: 21
Dołączył: 25 Mar 2016
Posty: 47
Skąd: Chojnów
Wysłany: 2019-06-09, 23:27   

To nic trudnego. Przykładowo taki Elmot typ 543 (ale może być jakikolwiek inny, oby był "normalnie otwarty", czyli zwierał styki dopiero po podaniu napięcia).


Wpinasz cewkę przekaźnika (85 i 86) zamiast klaksonu. Do ruchomego styku przekaźnika (30) podłączasz +12V, do styku, który jest rozłączony gdy przekaźnik nie działa (87) - klakson.
Możesz nawet kupić specjalne gniazdo dla przekaźnika, jeśli nie chcesz bawić się we wsuwki. Przekaźnik najlepiej, gdyby był w bagażniku, osłonięty przed brudem.
  
 
     
szkot666 
rookie

Wiek: 41
Dołączył: 24 Paź 2017
Posty: 22
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-10, 15:05   

Nic trudnego he he , przeczytałem bo po polsku ale nic nie zrozumiałem.
dobra szok minął coś mi świta..........jest wyzwanie bede probował...dzieki bardzo
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14