Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaźnik FOS z Cinquecento w 650E
Autor Wiadomość
LiSiC 
Wilczur


Wiek: 21
Dołączył: 20 Lis 2016
Posty: 23
Skąd: Racibórz
  Wysłany: 2018-04-03, 12:17   Gaźnik FOS z Cinquecento w 650E

Swego rodzaju swap, więc chyba tu :)
Więc tak, buduję silnik i ktoś mi podsunął pomysł z montażem gaźnika dwu-gardzielowego.
Mój wybór padł na FOS 30S2H od FSM 170(wczesne Cinquecento 700) Takie to:


Jestem ciekaw czy ktoś już coś takiego montował. Wiem że od BISa kilka osób montowało i to chodzi całkiem fajnie. Buduję silnik o nieco większej mocy do poruszania się po mieście lub na krótkie trasy do roboty.
Pierwszym problemem który napotykam jest podstawka pod gaźnik. Da się to z czegoś wyrzeźbić w zaciszu garażowym czy pozostaje tylko CNC?

Wszelkie pomocne uwagi i rady mile widziane.
_________________
 
     
mi5i3k 

Wiek: 31
Dołączył: 23 Lut 2016
Posty: 66
Skąd: Pionki
Wysłany: 2018-05-08, 22:05   

Podlaczam sie do pytania, ja wywalilem ta membrane od podcisnienia, sadze ze ona moze problemy sprawiac, na razie nie mam malucha do testowania.

Co do podstawki ja kupilem taka : https://www.500mania.it/p...112-abarth.html
  
 
     
LiSiC 
Wilczur


Wiek: 21
Dołączył: 20 Lis 2016
Posty: 23
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-05-10, 12:30   

mi5i3k napisał/a:
Podlaczam sie do pytania, ja wywalilem ta membrane od podcisnienia, sadze ze ona moze problemy sprawiac, na razie nie mam malucha do testowania.

Co do podstawki ja kupilem taka : https://www.500mania.it/p...112-abarth.html


Jak to zrobiłeś, zaślepiałeś coś po tej membranie? Też o tym myślę, w Cinquecento czasami się zawieszała i silnik na wolnych wkręcał się na 2000obr/min, albo gasł bez powodu. Ja właśnie czekam na podstawkę gaźnika, dałem dorobić na CNC(widzę jednak że taniej by wyszło jakbym zamówił z Włoch, no cóż), jak przyjdzie to się przymierzam do montażu w silniku który kończę budować, do przeróbki na pewno będzie cięgno gazu(nie wiem czy nie zrobię w formie haka z jednej strony, bo trzeba by przerobić w gaźniku uchwyt linki, z Poloneza ani z Żuka nie pasuje bo ośka przepustnicy jest mniejsza w gaźniku CC, a nie mam aż tak zaawansowanej technologi spawania żeby do tej cienkiej blaszki spawać kulkę na zaczep)
_________________
 
     
mi5i3k 

Wiek: 31
Dołączył: 23 Lut 2016
Posty: 66
Skąd: Pionki
Wysłany: 2018-05-10, 15:06   

Trzeba zaslepic krociec, na razie jeszcze nie testowalem, ale mysle ze ssanie tak jak jest zrobione w maluchu w standardzie z linka i regulacja "manualna" da rade.

co do linki gazu tez sie zastanawiam w jaki sposob to zrealizowac
 
     
ywel84 

Dołączył: 01 Kwi 2017
Posty: 13
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-05-10, 17:58   

Jaki jest koszt dorobienia podstawki?
Pytam bo potrzebuję podstawkę do wtrysku.
 
     
buczek21 

Wiek: 36
Dołączył: 05 Lip 2016
Posty: 178
Skąd: Bytom
Wysłany: 2018-05-10, 21:10   

mi5i3k,
Masz tą podstawkę już w domu??
Pytam bo to co zlinkowałeś jest pod Webery z seri 32..
A nie jak FOS'y czy Webery z CC,czy bisa serii 30...
Pytaam bo sam jestem na etapie kupna podstawki pod Webera i chce sie upewnić czy jest inny rozstaw śrub między serią 30 a 32...

Co to dzwigienkipod te gaźniki.To ja przerobiłem sobie dzwigienkę z bisa..
http://www.motozbyt.net/1...aznika-bis.html

Trzeba tylko obciąć rolkę i skrócić-przespawać oś dzwigni...5minut roboty..
Wtedy jest dziwgnia na kulkę..i zostaje tylko kwestia dorobienia cięgna między oryginalną dzwignią na obudowie silnika a gaźnikiem..Ale to juz przecież tylko kawał wygiętego i nagwintowanego pręta..
Odpada problem sztukowania -kombinowania z linką..

ywel84,
Podstawki albo z Włoch...albo jedna osoba na FB wykonuje w CMC...Ale cena 250zł...
 
     
LiSiC 
Wilczur


Wiek: 21
Dołączył: 20 Lis 2016
Posty: 23
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2018-05-11, 10:34   

mi5i3k napisał/a:
Trzeba zaslepic krociec, na razie jeszcze nie testowalem, ale mysle ze ssanie tak jak jest zrobione w maluchu w standardzie z linka i regulacja "manualna" da rade.

co do linki gazu tez sie zastanawiam w jaki sposob to zrealizowac


Ok, śruba w wężyk :P
Linka ssania z BISa jest dużo dłuższa, ja się nad tą zastanawiam. Kilka osób które przerabiały Maluchy do KJS lata temu mi o niej wspominało.

ywel84 napisał/a:
Jaki jest koszt dorobienia podstawki?
Pytam bo potrzebuję podstawkę do wtrysku.

Ja dałem 270zł.

buczek21 napisał/a:
mi5i3k,
Masz tą podstawkę już w domu??
Pytam bo to co zlinkowałeś jest pod Webery z seri 32..
A nie jak FOS'y czy Webery z CC,czy bisa serii 30...
Pytaam bo sam jestem na etapie kupna podstawki pod Webera i chce sie upewnić czy jest inny rozstaw śrub między serią 30 a 32...

Co to dzwigienkipod te gaźniki.To ja przerobiłem sobie dzwigienkę z bisa..
http://www.motozbyt.net/1...aznika-bis.html

Trzeba tylko obciąć rolkę i skrócić-przespawać oś dzwigni...5minut roboty..
Wtedy jest dziwgnia na kulkę..i zostaje tylko kwestia dorobienia cięgna między oryginalną dzwignią na obudowie silnika a gaźnikiem..Ale to juz przecież tylko kawał wygiętego i nagwintowanego pręta..
Odpada problem sztukowania -kombinowania z linką..

ywel84,
Podstawki albo z Włoch...albo jedna osoba na FB wykonuje w CMC...Ale cena 250zł...


30 a 32 nie ma różnicy w rozstawie śrub mocujących(przynajmniej w większości które spotkałem), dopiero 34 ma szerzej rozstawione śruby(tak samo jak i JIkov z BISa)

Co do spawania to ja mam taki problem że mam dostęp aktualnie tylko do starej spawarki do elektrod rutylowych(plus na masie jak w Syrenie xd) Najwyżej zlecę komuś pospawanie.
A haczyk wymyśliłem jak rozwaliłem plastikowy uchwyt linki od CC i okazało się że w środku była zalana blaszka z otworami, stąd ten pomysł.

Po za tym dzisiaj przyglądałem się uchwytowi linki w gaźniku od starego UNO(chyba, kolektor z gaźnikiem leżał w UNO, reszty silnika nie stwierdzono) na szrotowisku i też by dało się z tego coś wymyślić, o ile średnica ośki przepustnicy się zgra.
_________________
 
     
mi5i3k 

Wiek: 31
Dołączył: 23 Lut 2016
Posty: 66
Skąd: Pionki
Wysłany: 2018-05-16, 23:04   

mam, obrobilem troche, bo sa zadziory na odlewie
Fotka
 
     
rychoo 


Wiek: 38
Dołączył: 24 Lis 2016
Posty: 180
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-05-25, 12:02   

Hi
Ja mam z FB, super wykonane.
_________________
126p '92 Rosso Racing
Pony 301 '88
 
     
Piter7391 


Wiek: 25
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 779
Skąd: Radom
Wysłany: 2018-05-25, 13:12   

rychoo napisał/a:
Hi
Ja mam z FB, super wykonane.
Obrazek

Bardzo drogo?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14