Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha Strona Główna Rezerwa 126p - Forum miłośników Malucha
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumStrona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ukręcona nakrętka przy miedzinym
Autor Wiadomość
Baro 
malcyngowiec

Wiek: 19
Dołączył: 08 Lut 2017
Posty: 14
Skąd: Zachodniopomorskie
  Wysłany: 2017-02-21, 16:43   ukręcona nakrętka przy miedzinym

Witam,
w moim maluszku przyszedł czas na wymianę przewodu hamulcowego który pękł dość dawno.
Przy wykręcaniu gumowego przewodu ukręciłem nakrętkę przy miedziaku. Czy da się ją jakoś wykręcić żeby nie zmieniać miedziaka?
Płyn hamulcowy kupić dota 4 ?
Czy cały układ hamulcowy mógł się odpowietrzyć ?
Ile płynu hamulcowego wchodzi do maluszka?
Czy po długim czasie wymienić wszystkie przewody hamulcowe?
 
     
norek 


Dołączył: 19 Wrz 2010
Posty: 582
Skąd: src
Wysłany: 2017-02-21, 17:11   

Lepiej kup nowy ten ukręcony przewód hamulcowy , kosztuje kilka złotych .
Na pewno po wymianie przewodów i płynu hamulcowego należy odpowietrzyć cały układ
Do malucha DOT-3 lub 4 , butelka pół litra wystarczy.
_________________

 
     
banasiewicz02 
ziomy rezerwy
Towarzysz Bananov :]


Wiek: 31
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1546
Skąd: Goleniów
Wysłany: 2017-02-21, 18:05   

generalnie jak pękł jeden przewód,to pozostałe również są w podobnym stanie i pękną albo przegniją lada moment. Ja bym wymienił od razu wszystkie co by jeździć spokojnie.
_________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
 
 
     
Baro 
malcyngowiec

Wiek: 19
Dołączył: 08 Lut 2017
Posty: 14
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-02-21, 19:45   

ogółem stoi w garażu już 7 rok bez ruchu a przewód pękł bo mój kolega idiota myślałem że da się w paluchu pedał hamulca napompować jak w tych z abs.
 
     
romek 


Dołączył: 30 Mar 2016
Posty: 602
Skąd: NOS 11261
Wysłany: 2017-02-23, 12:44   

To tylko źle świadczy o stanie przewodów hamulcowych w Twoim aucie ;) przewody kosztują grosze i lepiej na tym nie oszczędzaj!!
_________________
Jest: '99 Fiat 126 ELX Maluch Town SX 90's Style (2016-nieskończoność :D )

Był: '86 Polski Fiat 126p ZFA Bleu Lord (2003-2010 :D )
 
     
nanab 

Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 403
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-02-23, 23:20   

Baro napisał/a:
Czy cały układ hamulcowy mógł się odpowietrzyć ?

Musiał być już odpowietrzony, zapowietrzony by nie działał.
Baro napisał/a:
Czy po długim czasie wymienić wszystkie przewody hamulcowe?

wszystkie sztywne kosztują 50zł, elastyczne poniżej 10zł/szt i wymienić to dzień roboty, jak już są zgniłe to nie ma co się zastanawiać.
Baro napisał/a:
a przewód pękł bo mój kolega idiota myślałem że da się w paluchu pedał hamulca napompować jak w tych z abs.

Możesz wyjaśnić? Bo nic z tego nie rozumiem.
_________________
Powoli do przodu
https://goo.gl/photos/nX7quLxG24iN1sVR7
 
     
Baro 
malcyngowiec

Wiek: 19
Dołączył: 08 Lut 2017
Posty: 14
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-02-24, 16:49   

Mój znajomy naciskał na pedał hamulca myśląc że tak da się napompować hamulce. Do dziś nie wiem o co mu z tym chodziło.
 
     
Baro 
malcyngowiec

Wiek: 19
Dołączył: 08 Lut 2017
Posty: 14
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-02-24, 16:54   

a do wymiany sztywnych przewodów hamulcowych będzie potrzebny kanał czy da się bez ?
 
     
nanab 

Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 403
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-02-24, 17:05   

Nieważne jak by naciskał nie ma prawa pęknąć przewód hamulcowy no chyba ze już przegniły tak że ledwo się trzyma i abs, esp nie mają nic do tego.

Ja wymieniałem w garażu bez kanału. Jedyne utrudnienie to że trzeba wyciągnąć całe wnętrze i zbiornik paliwa.
_________________
Powoli do przodu
https://goo.gl/photos/nX7quLxG24iN1sVR7
 
     
Baro 
malcyngowiec

Wiek: 19
Dołączył: 08 Lut 2017
Posty: 14
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-02-24, 17:14   

dużo czasu ci to zajęło ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Rusztowania Szalunki
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15