| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze dupowozy - Renault Twingo
krzysztof18 - 2013-03-23, 11:00 Temat postu: Renault Twingo Witam,
Chcialbym wam przedstawic moje drugie ,awaryjne wozidlo
MARKA: Renalut
MODEL: Twingo
ROK PRODUKCJI: 1998r
SILNIK: 1,2 16v
MOC: 75km(teoretycznie)
MECHANIKA:seria
ZAWIESZENIE: seria
UKŁAD HAMULCOWY:seria
KOŁA: stal 13' 145/70 przod i tyl
NADWOZIE:seria z rozkładanym dachem;)
AUDIO: to co dala fabryka czyli dwa wydajne glosniczki i radio renault do ktorego musialem kminic kod bo po wymianie akumulatora nie chcialo sie włączyć
WNĘTRZE:
seria,bardzo przestronne
INNE:
W moim posiadaniu od 17.07.2012r ,sprowadzony z Niemiec,smigam nim baaaardzo rzadko poniewaz wole smigac malcem(jak dla mnie wygodniejszy i ekonomiczniejszy) przepalam raz na dwa tyg i przewietrzam raz na miesiac
PLANY:
ojj sporo
-lekkie obnizenie,
-felga z duzym rantem 15'
-wymienic pare częsci blacharskich
a z mechanicznych to:
-zregenerowac rozrusznik(bendix czasem nie chce wyjsc;p)
-wymienic amorki z tylu bo juz tluką
jest przy nim co robic tylko chęci czasu i gotowki chyba ,że go wcześniej sprzedam bo wgl mi sie nie podoba
HISTORIA:
zakup auta nastąpił spontanicznie , bez przemyslania, potrzebne bylo wozidlo w dośc spora trasę(krakow) z racji tego,że malec stal z rozbrojonym silnikiem wiec poszedlem w komis , wybralem wsiadlem i pojechalem-totalny spontan zawsze to malcem smigalem no ale wtedy tak wyszlo ,że nie bylo czasu ;/
foty;)
Podziałałem dzisiaj przy aucie :
-Wymieniłem pompę paliwową
-wymieniłem spalone żarówki w dodatkowym świetle STOP
-wymieniłem płyn do spryskiwaczy
-wymieniłem żarówki tylne pozycje/stop na LED-owe
-wyczyściłem i zaimpregnowałem "rolkodach"
Zapraszam do komentowania;)
Pieki - 2013-03-23, 11:51
Na glebe i na smoory go i bedzie kozak. U mnie taka jezdzi po ns z megaa gleba
Krzysiek. - 2013-03-23, 14:55
Jak można sobie kupić Twingo, serio nie rozumiem.
Jak do tego wsiadam to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Centralnie wolałbym w tych pieniądzach kupić nawet Seicento czy ładne CC w Sportingu.
mtts - 2013-03-23, 14:57
Niestety, ale gleba nie zrobi fajnego auta z czegoś co z fabryki wyjechało paskudne, do dzisiejszej młodzieży to nie dociera.
duzy_lolo - 2013-03-23, 14:57
beskid!!!!!!!!!!!11111111
FreddieM - 2013-03-23, 15:12
Do Beskida temu czemuś jeszcze daleko
krzysztof18 - 2013-03-23, 16:38
hah chętnie bym sie wypowiedział na temat co nie których ale szkoda sie produkowac dla pajaców....
auto prowadzi sie dobrze, mimo swoich rozmiarów jest w środku bardzo przestrzennie ,spalanie w zimie jest spore (jak chyba każde auto) lecz w lecie porównywalne do malca ok 5-6l cykl mieszany. Sporadycznie nim śmigam bo przyzwyczaiłem sie do malucha i jakos wole nim jeździć.Calkiem możliwe ,że wpadną same spręzyny obniżające ale z tymi smoorami to chyba dam sobie spokój bo bardzo duzo twngo na nich smiga wolałbym na start szeroką stal którą juz mam gotową ze wszystkimi midyfikacjami ruszę jak zrobi sie troszke cieplej;)
Krzysiek. - 2013-03-23, 19:56
| krzysztof18 napisał/a: | hah chętnie bym sie wypowiedział na temat co nie których ale szkoda sie produkowac dla pajaców.... |
Poświęć się, bo nie rozumiem ?
Mały DomaRZ - 2013-03-23, 20:22
otworzyłem zdjęcie deski i nie mogę wyjść z podziwu... jak można kupić coś takiego?!
Mateusz23maw - 2013-03-23, 20:25
No nie jest to za ładny samochód, Zastanawiam się co bym wolał bardziej, multiple czy to...
krzysztof18 - 2013-03-23, 20:29
""
HISTORIA:
zakup auta nastąpił spontanicznie , bez przemyslania, potrzebne bylo wozidlo w dośc spora trasę(krakow) z racji tego,że malec stal z rozbrojonym silnikiem wiec poszedlem w komis , wybralem wsiadlem i pojechalem-totalny spontan zawsze to malcem smigalem no ale wtedy tak wyszlo ,że nie bylo czasu ;/
foty;) ""
wystarczy? szkoda,że potraficie innym tylko ubliżać zamiast czytać ze zrozumieniem
Paweł M-11 - 2013-03-23, 20:33
...
Baki94 - 2013-03-23, 20:34
A ja lubię Tłingacze. Malutkie na zewnątrz, a ogromne w środku i to się chwali
Anzel - 2013-03-23, 20:36
Stylistyka auta jest kontrowersyjna i nie każdemu musi się podobać.Dla mnie Twingo to twór robakopodobny,tak jak Matiz A Multiplą bym jeździł
krzysztof18 - 2013-03-23, 20:37
Paweł M-11, nie martw się potrafie zastanawiam się czy Ty byś udawal chojraka jakby ktos Twoje auto tak komentował... wątpie
głodny - 2013-03-23, 20:42
Punkt 16 regulaminu
Raina - 2013-03-23, 20:44
Skoro pokazujesz auto na forum to musisz liczyć sie z tym że nie każdemu sie spodoba i
że każdy ma prawo sie wypowiedzieć
Kolega z klasy ma Twingo w tym silniku i Moja Ciocia tydzień temu kupiła z tym że
ze skrzynią pólautomatyczną
Moim zdaniem jest to jeszcze znośne auto dla kobiety, ale dla faceta to jest to porażka.
Nie widze w tym samochodzie nic co mogło by być "fajne"
banasiewicz02 - 2013-03-23, 20:45
zegary digitale so zajebiaszcze
Raina - 2013-03-23, 20:46
| banasiewicz02 napisał/a: | | zegary digitale so zajebiaszcze |
W BMW takie załóż
banasiewicz02 - 2013-03-23, 20:51
nie przystoi w takim prentkim wozie
krzysztof18 - 2013-03-23, 20:51
chyba za bardzo wszystko biore to do siebie no ale na tym forum każdemu wszystko sie nie podoba chyba ze mna juz coś nie tak?
banasiewicz02 - 2013-03-23, 20:53
dokładnie,opanuj korbę,są tu na forum ludzie którzy jeżdzą gorszym szmelcem i jeszcze się z tego cieszą
kaszlak_maniak - 2013-03-23, 20:54
Na zewnątrz Twingo wcale nie jest aż takie szkaradne, za to projektant deski z pewnością w czasie pracy spożywał alkohol i to w zdecydowanie zbyt dużej ilości. Ale może dałoby radę tam tanim kosztem wrzucić deskę z Clio 2 przed liftem, to jako całość prezentowałoby się nie najgorzej.
krzysztof18 - 2013-03-23, 20:55
jak wyjade żabojadem dwa razy w miesiącu to jest dobrze bo w większości czasu on tylko stoi ,służy jako auto awaryjne
o tym nie pomyślałem, trzeba było by poszperwać w necie czy mozna cos takiego wyczarować;) bo faktycznie taka deska troche razi w oczy w lecie w ostrym slońcu nic nie widac na tym cyfrowym wyswietlaczu
Raina - 2013-03-23, 21:03
OOO ! przypomniałem sobie zajebistą rzecz, otwierany szyberdach na całej powierzchni dachu, nie wiem czy to masz ?
Lizard - 2013-03-23, 21:03
A według mnie mają w sobie jakiś niewymuszony urok te Twingo, nawet jeśli chodzi o deskę.
P.S Beskid
banasiewicz02 - 2013-03-23, 21:04
| krzysztof18 napisał/a: | jak wyjade żabojadem dwa razy w miesiącu to jest dobrze bo w większości czasu on tylko stoi ,służy jako auto awaryjne
o tym nie pomyślałem, trzeba było by poszperwać w necie czy mozna cos takiego wyczarować;) bo faktycznie taka deska troche razi w oczy w lecie w ostrym slońcu nic nie widac na tym cyfrowym wyswietlaczu |
po prostu jeździj tym i pierdol to nie ma wozów idealnych,jeździ? jeździ więc o co kaman
krzysztof18 - 2013-03-23, 21:07
| Raina napisał/a: | | OOO ! przypomniałem sobie zajebistą rzecz, otwierany szyberdach na całej powierzchni dachu, nie wiem czy to masz ? |
mam ten dach , to jakos sie zwie nawet "rolkodach" czy cuś, w lecie super sprawa z tym bajerem
pewnie,że będe śmigać
zdzich - 2013-03-23, 21:09
krzysztof18, Nazywa się to faltdach.
kaszlak_maniak - 2013-03-23, 21:47
| krzysztof18 napisał/a: |
o tym nie pomyślałem, trzeba było by poszperwać w necie czy mozna cos takiego wyczarować;) bo faktycznie taka deska troche razi w oczy w lecie w ostrym slońcu nic nie widac na tym cyfrowym wyswietlaczu |
W golfach 2 wkładali deski z golfów 3, a zdarzyła się nawet i z golfa 4, za czasów kiedy jeszcze na ulicach było pełno 125p, zdarzały się egzemplarze z poprzekładanymi deskami z Caro +, to czemu i w Renault nie dałoby się poprawić konstruktora?
Ja cały czas mam nadzieję, że Banan kiedyś z nudów kupi Lagunę 2 1.9 dCi i w swoim garażu ogrzewając się przy świecącej na biało kozie przeszczepi do tej laguny mechanikę z W124.
Tasok - 2013-03-23, 22:22
Moim zdaniem to twingo wygląda jak Matiz po sterydach, z zewnątrz jeszcze ujdzie, ale deska jest kosmiczna.
DiZeL - 2013-03-23, 22:31
wszyscy się śmieją a kolega ma takiego 58 KM serie , zapierd... max , też się śmiałem że twingo ale jak wyjeb.. mojego golfa 115 KM to mi szczęka opadła i nie tylko mi
http://www.youtube.com/watch?v=k6znHo0ZGn4 do 100 ma 10,5 s
kaszlak_maniak - 2013-03-23, 22:39
Matiz też zapierdala nieziemsko, w dodatku mało pali i też się wszyscy z niego śmieją.
Jeżeli to ma dokładnie ten sam silnik (a pewnie tak), co w clio 1, to na pewno nie można powiedzieć, żwawe auto to to jest, ale jak dałeś się wyjebać jadąc niemal 2x mocniejszym golfem, to albo z Tobą albo z Golfem coś jednak musiało być nie tak.
vwsokol - 2013-03-23, 22:44
mama chwile miala Twingo brzydkie ale ekonomiczne autko
mtts - 2013-03-23, 22:52
| kaszlak_maniak napisał/a: | Jeżeli to ma dokładnie ten sam silnik (a pewnie tak), co w clio 1, to na pewno nie można powiedzieć, żwawe auto to to jest, ale jak dałeś się wyjebać jadąc niemal 2x mocniejszym golfem, to albo z Tobą albo z Golfem coś jednak musiało być nie tak. |
Golf miał 115 w latach 90, a jak 58 konne Twingo ma 10,5 do 100, to kolega chyba waży tyle co patyk, miał resztkę paliwa i wnętrze zostawił w garażu.
FreddieM - 2013-03-24, 09:43
| banasiewicz02 napisał/a: | są tu na forum ludzie którzy jeżdzą gorszym szmelcem i jeszcze się z tego cieszą |
Masz na myśli BISy?
Pieki - 2013-03-24, 10:10
| krzysztof18 napisał/a: | hah chętnie bym sie wypowiedział na temat co nie których ale szkoda sie produkowac dla pajaców....
auto prowadzi sie dobrze, mimo swoich rozmiarów jest w środku bardzo przestrzennie ,spalanie w zimie jest spore (jak chyba każde auto) lecz w lecie porównywalne do malca ok 5-6l cykl mieszany. Sporadycznie nim śmigam bo przyzwyczaiłem sie do malucha i jakos wole nim jeździć.Calkiem możliwe ,że wpadną same spręzyny obniżające ale z tymi smoorami to chyba dam sobie spokój bo bardzo duzo twngo na nich smiga wolałbym na start szeroką stal którą juz mam gotową ze wszystkimi midyfikacjami ruszę jak zrobi sie troszke cieplej;) |
Masz racje, co do szerokiej to tez dobra opcja Mina chłopaków w golfie jak tico na a4 ich wyprzedzało przy 160 niezapomniana
Magic - 2013-03-24, 10:55
Fajnie się wymienia podświetlenie licznika w tym aucie
Fajnie to to jedzie szkoda że nie ma czym tego wyhamować Jeździłem kilkoma sztukami tego i nie najgorzej było
krzysztof18 - 2013-03-24, 12:17
zapomniałem o jednym i chyba najważniejszym detalu tego auta
k4rgu1 - 2013-03-24, 12:27
wlasnie ja kaszlaka popieram i ublizac tez nie bede bo i po co
to ze brzydkie to tam chooj, ale zapierdala bo jest lekkie i malo pali, a to wazne
DiZeL - 2013-03-24, 16:29
| mtts napisał/a: | | kaszlak_maniak napisał/a: | Jeżeli to ma dokładnie ten sam silnik (a pewnie tak), co w clio 1, to na pewno nie można powiedzieć, żwawe auto to to jest, ale jak dałeś się wyjebać jadąc niemal 2x mocniejszym golfem, to albo z Tobą albo z Golfem coś jednak musiało być nie tak. |
Golf miał 115 w latach 90, a jak 58 konne Twingo ma 10,5 do 100, to kolega chyba waży tyle co patyk, miał resztkę paliwa i wnętrze zostawił w garażu. |
ano nie miał tylnych siedzeń a ja jechałem na 17 '' laciach no i 1300 kg
Lizard - 2013-03-24, 17:36
Z tymi 115 końmi bym nie przesadzał, golfowskie 2 litrówki są zazwyczaj tak skatowane, że połowa nominalnej mocy jest sukcesem
Anzel - 2013-03-24, 17:40
Szmatdachy to domena niemieckich Twingo i Mazd 121 - świetna sprawa,namiastka cabrio bez rezygnowania z wygody normalnego auta.Stan tych dachów bywa różny,ale w dobie dzisiejszego rynku cześci używanych co to za problem
Plus jest taki,że masz jedyny możliwy silnik w tym aucie.Wcześniejsze wynalazki OHV żarły tyle oleju ile gubiły do atmosfery a o ich osiągach przez litość nie wspomnę
Dawno nie oglądałem żadnego Twinkiego z bliska,jak te auta radzą sobie z korozją?
DiZeL - 2013-03-24, 18:46
| Lizard napisał/a: | | Z tymi 115 końmi bym nie przesadzał, golfowskie 2 litrówki są zazwyczaj tak skatowane, że połowa nominalnej mocy jest sukcesem |
tylko ja mam 1,9 TDI a nie tego bubla 2.0 i z tego co wiem to fabryka dawała gratisy i zamiast 115 na hamowni pokazywało ponad 120
a co do twingo to wiadomo lekka glaba, dobre koło i zmiana zderzaka z dokładką i halogenami odrazu lepiej wygląda jak ten
http://imageshack.us/phot...01/fota013.jpg/
http://imageshack.us/phot.../hpim20522.jpg/
http://imageshack.us/phot...03/fota014.jpg/
krzysztof18 - 2013-03-24, 20:42
nie nie żadnej dokładki nie będzie;) jakoś źle mi sie to kojarzy ewentualnie jak będzie gotówka zderzaki pójda z tymi halogenikami i w czarny lakier
z korozją akurat u mnie to z prawej strony próg zalicza się do wymiany bo mocno zjedzony jest a tak po za tym to jest w porządku,płyta podlogowa calutka ,nadkola też tylko ten jeden próg ,jestem ogólnie zadowolony;) w lecie chciałbym ogarnąć blacharke bo sporo ma takich delikatnych wgniotek ale to szczegół;)
Gloq - 2013-03-26, 16:50
Masz tu kolego w swoim Twingo silnik D7F 58km a ten co masz napisany na pierwszej stronie to D4F 75km ale Twingo jak Twingo mam kolege który jest pasjonatem więc jak widać da się lubić te auta
krzysztof18 - 2013-04-25, 18:07
up up up
po sporej przerwie ,postanowiłem żabę jakoś podnieść na duchu i podreanimować troszkę, pierwsze co wymaga natychmiastowej interwencji to są progi.Progi nie sa w całości zzarte co mnie to miło zaskoczyło bo obejdzie się bez kupowania cały progów ,tylko przy samych nadkolach praktycznie doszczętnie po obu stronach .
no to jedziemy;)
na pierwszy ogien poszło przetarcie co nie co progu prawego (bez szlifowania tylko co zdołało odpaść pod ręką )
później trzeba było zdemontować bak z całym osprzętem ,tłumik
Stasiek... chyba ukradli nam coś spod samochodu
i na dzisiaj na tyle pracy przy aucie, dość sporo czasu mi zeszło na ocene stanu progu,spuszczenie paliwa, wyciągnięcie baku że dzisiaj musze cieszyc się tym co Twingo podarowało za zainteresowaniem sie jego progu
jutro ciąg dalszych prac
Pieki - 2013-04-25, 21:57
Reanimuj i nie sluchaj innych. Fajny jest tylko trzeba troche o niego zadbac
krzysztof18 - 2013-04-27, 19:38
Próg pospawany(trochę spawareczką lipnie szło ale jakoś to złatałem i trzyma się jak durne ),profile zamknięte progu wyczyściem i poszedł na początek odrdzewiać a później konserwacja w płynnej postaci której nazwy już nie pamiętam.
pomalowałem podkładem aby przez niedziele spokojnie spać że nie rdzewieje nic mi w żabie zostało jeszcze wygładzić próg szpachlą wykończeniową, baranek, lakier i gotowe w 100%
zlokalizowałem jeszcze spore naloty delikatnej rdzy przy mocowaniach baku ,w wewnątrz błotnika i chyba tyle, po niedzieli jak zakończe sprawę z progiem to jeszcze porobie te sprawy aby było juz zrobione wszystko z tej strony
seba650 - 2013-04-27, 19:45
| Pieki napisał/a: | Reanimuj i nie sluchaj innych. Fajny jest tylko trzeba troche o niego zadbac |
Pewnie że tak, prosty i fajny dupowozik
Ja bym się troszeczkę bardziej wysilił i go zabezpieczył na nowo
krzysztof18 - 2013-05-28, 21:58
up up up up up renimacja grata ciąg dalszy
sprawa z prawym progiem zakończona w 100% ,zespawany ,zakonserwowany, przy okazji nadkola wyczyściłem i nowa konserwacją zarzucilem i ogolnie z tej strony jestem zadowolony;)
sprawa z lewym prgiem wygladała na tyle tragicznie,że prace nad nim przełożyłem na wakacje albo... na kiedys tam nie było sensu nawet spawać, pół centymetra szpachi i tylko polepilem to magicznym kitem dla nie poznaki na wierzch barania łąka i nawet się nie rzuca w oczy
następnym krokiem w tym aucie do roboty było wymiana starego, juz kilkakrotnie spawanego(nawet tłumik koncowy z rurą i rura na łączeniu z katalizatorem .... )
demontaż byl w h** cięzki ale udało się i siedzi juz nowy tlumik wraz z rurą i obejmami
po wymianie tłumika i obejmy jak to chyba każdy robi odpalilem auto aby posluchac efekt swoich prac... ja po odpaleniu no troszkę się zawiodlem, fakt zrobil się o niebo cichszy ,praca i reakcja na gaz zupełnia inna jak na starym tlumik lecz coś mi pierdziało jeszcze przy łączeniu, przy częsciowym zatkaniu rury wydechowej zlokalizowalem następną dziure ta dziura jest na tyle smieszna,że zrobila się tuż przy sondzie lambada, i znowu powrót do sklepu i zamawianie kolejnej części ukladanki
cdn...........
|
|