| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Nasze byłe fiaty - Czerwony Fiat 126p EL town 1999
Fiat126poznan - 2016-02-14, 21:19 Temat postu: Czerwony Fiat 126p EL town 1999 Czerwony FL 1993 sprzedany... kupiona astra F. Teraz nowy nabytek haha
Dostałem cynk od kolegi o czerwonym elegancie za 500 zł. Myślę sobie ee tam pewnie trup
- Słuchaj kupujesz tego malucha i dajesz mi z niego halogeny!
- Fajnie tylko, że kasy nie mam,
- masz tu pożyczam Ci 250 zł, ale go kup.
- Jak nie będzie trupem to spoko, drugie 250 ogarnę.
- Jedź go jutro oglądać.
- Ok już dzwoniłem jutro o 10 rano jadę do niego.
Po takiej rozmowie trochę taki zmieszany, stwierdziłem, że co mi szkodzi, że tym bardziej, że stoi w Poznaniu jakieś 5 km od mojego domu.
Malucha kupił dziadek, był 1 właścicielem, potem podarował go starszej pani z rodziny. Ta przerejestrowała samochód. Następnie Auto stało 7 lat, jeżdżone tylko na przeglądy co roku i wokół bloku
Spotkałem wnuka, czy kogoś od tej starszej pani, która była jego właścicielem. Na miejscu przeszliśmy przez bramę i na podwórku pokazał się on, czerwony elegant. Moja mina: Miałem mieszane uczucia do tego zakupu. Spojrzałem na karoserię, zdrowo, progi do malowania, a w podłodze 2 dziury, jedna malutka, druga trochę większa. Oglądając go stwierdziłem, że biorę go!
Przebieg 31 tyś km! Chodzi jak nowy!
Cena 500 zł za zdrowego eleganta z takim przebiegiem!
Przejechałem się nim i powiedziałem "to jeździ lepiej niż astra!"
Poszliśmy na górę, spisałem umowę ze starszą panią, zrobiła nam herbatki i tak po godzince wyszedłem bez pieniędzy, ale z dowodem rejestracyjnym, kluczykami i umową kupna sprzedaży
Pan, który pomagał sprzedać malucha poszedł z nami otworzyć nam bramę. Już mam ruszać maluchem. Zapalam światła maluch zgasł Odpalił na kable od Forda. Jedziemy dalej i na pierwszej krzyżówce znowu zgasł... Kuzyn i kolega mnie pchnęli i tak dojechaliśmy do domu!
Widok jak go zobaczyłem w ogłoszeniu:
Dojechałem do domu:
Reanimacja akumulatora astrą, bo oczywiście złom... a czas na myjnie jechać
Odpalony to na myjnie
Z pod warstwy brudu wychodzi ładny elegant
Zrobiona polerka lakieru
Po polerce wleciała lotka
Wnętrze jak nowe!
Silnik trzeba ogarnąć
Bagażnik też
Progi, mają tylko nalot rdzy i schodzi farba, trzeba je odmalować
Przebieg niski
Halogeny ma nawet sprawne
MajkelMoto - 2016-02-14, 21:32
No świetny, do tego ta cena, super
lukio - 2016-02-14, 21:46
No normalnie okazja. Patrząc co za trupy stoją za tą cenę czm fl sprzedany.Blachy bardziej pasowały by do innego eleganta.
Fryta96 - 2016-02-14, 21:49
No to teraz astre sprzedaj i latasz Elegantem Czekam aż go mi pokażesz
Fiat126poznan - 2016-02-14, 21:51
| lukio napisał/a: | No normalnie okazja. Patrząc co za trupy stoją za tą cenę czm fl sprzedany.Blachy bardziej pasowały by do innego eleganta. |
maluch miał małą stłuczkę Po za tym nie opłacało mi się go trzymać... Sprzedałem za 600 zł.
| Fryta96 napisał/a: | No to teraz astre sprzedaj i latasz Elegantem Czekam aż go mi pokażesz |
ok w poniedziałek jestem w szkole nim
Fryta96 - 2016-02-14, 21:54
To szukaj mnie bo mój dziś odmówił posłuszeństwa i nie przyjadę swoim ;/
lukio - 2016-02-14, 21:59
| Fryta96 napisał/a: | | To szukaj mnie bo mój dziś odmówił posłuszeństwa i nie przyjadę swoim ;/ |
Kupiłeś drugiego
Fryta96 - 2016-02-14, 22:03
Kupiłem od kolegi padalec007 przejściówkę 1985 rok, ale nie robię jeszcze o nim tematu bo ciągle coś mi się w nim chrzani xD
Bonifacy - 2016-02-14, 23:35
Ładny Maluch, warto było
Za tą cenę to zwykle jakieś trupy na części, a tu 30tys. przebiegu
Tablice pasują do Happy Enda
Szotrab - 2016-02-14, 23:53
Gratuluję ha p. farciarzu opony oryginalne? pakazi jak wyglądają ori przy 30 tysia to sobie porównam swoje bieżnikowo czy faktycznie mam nalatane 12 tysia:)
barol91 - 2016-02-15, 07:47
On był wystawiony na którejś grupie 126p na fb ale jak widać naprawdę była to okazja (choć jedna normalna osoba która nie wołała za stojącego nieużywanego malca grubych milionów),świetnie że trafił w Twoje ręce i na rezerwe
ikarusenon - 2016-02-15, 09:39
Porządny detailing, lekkie poprawki lakiernicze i elegant jak znalazł
Tymek94 - 2016-02-15, 19:11
Tablica rejestracyjna pasowała by idealne do Happy Enda.
Aron - 2016-02-15, 19:30
Już mi się podoba ten pasek na szybie, hehehehehe
Fiat126poznan - 2016-02-17, 19:30
Mam nowe wieści Nie wszystkie dobre
Może od początku Maluch dostał prawie pełny bak po 7 latach
Na praktykach zacząłem z mechanikiem ogarniać motor W sumie jego pomoc nie wniosła nic nowego, po za tym, że jego wprawna ręka wyregulowała mi gaźnik i zawory
Kupiłem taki zestaw, ale nie przydał się Świece świeże, filtr powietrza tak samo, a uszczelka pokrywy zaworów ok.
Olej złoty kolor wymieniony tylko filtr paliwa. Jutro cyknę fotkę jak wyglądają zawory, bo będe zdejmował gaźnik. Silnik chyba na prawdę ma taki przebieg 31 tyś
Już prawie klapa czysta
Pojechałem na przegląd, ponieważ od roku go nie posiada... Diagnosta miło zaskoczony samochodem,
ale pieczątki nie postawił ze względu na jedną usterkę, która dyskwalifikuje auto...
Ściąga go przy hamowaniu na lewo. Mianowicie prawy tył nie hamuje w ogóle...
Podłoga ma 3 słabe punkty.
Reszta od spodu wydaje się zdrowa. Bitgum i tak trzeba skuć Do garażu szukamy przyczyny braku hamulca
Koło zdjęte, jedziemy dalej
o kurna! Dziadkowy patent do ręcznego
Cylinderek stoi.. Trzeba wymienić
Graty kupione Przewód nie daje się odkręcić przy cylinderku.. Udało mi się odkręcić go przy elastycznym przewodzie, więc wymienię sztywną rurkę i cylinderek
I śnieg zaczął padać... z jednej strony fajnie, ale szkoda tego eleganta na zimę
grzesiol - 2016-02-17, 19:43
Ja bym wymienił olej jednak. Jeżeli ostatnio był tankowany 7 lat temu to podejrzewam, że olej też od dawna nie był zmieniany. Tak samo dla świętego spokoju zmieniłbym sobie filtry, świece i kable WN.
Ogólnie świetny zakup jak za 500zł, sam bym brał
Fiat126poznan - 2016-02-17, 19:46
| grzesiol napisał/a: | Ja bym wymienił olej jednak. Jeżeli ostatnio był tankowany 7 lat temu to podejrzewam, że olej też od dawna nie był zmieniany. Tak samo dla świętego spokoju zmieniłbym sobie filtry, świece i kable WN.
Ogólnie świetny zakup jak za 500zł, sam bym brał |
Właśnie o dziwo wygląda prawie wszystko na świeżo wymienione. Świece wyglądały jak moje nowe w pudełeczku, tak samo filtr powietrza. Olej też wygląda na nowy. Mam kontakt ze starszą panią, więc mogę się dowiedzieć kiedy miał ostatni przegląd
zolwik - 2016-02-17, 20:00
Malo jezdzony i stal to nie ma oznak na swiecach i oleju,wątpliwa sprawa ze poprzedni wl wstawial nowe rzeczy wzapomniane auto,
Dla swojego spokoju wymienil bym
Ryder11994 - 2016-02-17, 21:05
Olej to minimalne koszty,a zawsze masz spokój na rok
Elegant pierwsza klasa,sprawdź jak wyglądają przewodu hamulcowe po takim czasie
Fiat126poznan - 2016-02-19, 20:21
Wczoraj kupiłem nowe wycieraczki
Nową choineczkę
a dzisiaj wymieniłem cylinderek i przewód hamulcowy wahacza
Pojechałem na przegląd Podbił bez problemu, koła tylne prawie identycznie łapią
Potem w domu odebrałem paczkę
Mateusz9510 - 2016-02-19, 21:15
Poczernij jeszcze zderzaki i super będzie
lukio - 2016-02-19, 21:22
50/50 na czerwonym elegancie dobre też tak twierdzę Ale dlaczego boczne kierunki za 2 zł nie zmienione
efelek - 2016-02-19, 21:24
| Mateusz9510 napisał/a: | Poczernij jeszcze zderzaki i super będzie |
I wloty i ramki tylnych świateł
Fiat126poznan - 2016-02-19, 21:39
| lukio napisał/a: | 50/50 na czerwonym elegancie dobre też tak twierdzę Ale dlaczego boczne kierunki za 2 zł nie zmienione |
a patrz zapomniałem kupić Podlecę do motoryzacyjnego, bo ostatnio widziałem i wymienię je
Fiat126poznan - 2016-02-21, 12:33
Na półkę trafiły książki
Pod rejestracje trafia ramka
Pyknęło 32 tyś
Gaźnik wyjęty do czyszczenia. Foto zaworków
Gaźnik dostał porządne mycie!
Wpadła nowa uszczelka pokrywy
Pompkę to benzyną przeleciałem, ale i tak muszę ją wyjąć i przejrzeć Co prawda problem z przerywaniem i gaśnięciem silnika ustał po czyszczeniu gaźnika, ale profilaktycznie ją przejrzę
silnik zaczyna wyglądać mówiłem o strzale w dupę? Patrzcie na nadkole prawe. Kiedyś ktoś maluszkowi ładnie trzasnął... Błotnik prawy jest pofalowany, w komorze pęka szpachla a nadkole i blacha koło tłumika jest wgięta Szkoda trochę bo tak byłby idealny po wyciągnięciu wgniotek na dachu i masce
Mam takie światełko stopu, tylko zastanawiam się jak to zamocować
Jareg - 2016-02-21, 13:01
Już mi się nie podobają te lotki i klosze
ikarusenon - 2016-02-21, 13:47
Lotka nie, klosze nie, i ramka też nie. To wszystko do siebie nie pasuje.
efelek - 2016-02-21, 13:55
| ikarusenon napisał/a: | Lotka nie, klosze nie, i ramka też nie. To wszystko do siebie nie pasuje. |
Książki też na nie Misz masz wszystko i nic No ale rzecz gustu
efelek - 2016-02-21, 13:55
| ikarusenon napisał/a: | Lotka nie, klosze nie, i ramka też nie. To wszystko do siebie nie pasuje. |
CZESIO1958 - 2016-02-21, 13:56
Kwestia gustu
efelek - 2016-02-21, 14:04
Fiat126poznan - 2016-02-24, 21:27
Na 3 stopa nie mam nadal pomysłu
Na praktykach znowu miałem okazję podnieść maluszka i dokładniej obejrzeć
Gumy na skrzyni to już chyba standard
Trzeba podłączyć czujnik wstecznego Naprawa prosta na 2 minuty roboty.
Przewody hamulcowe w dobrym stanie, nie ma potrzeby wymieniać
Zwrotnice są ok, luzów nie ma, smar, aż wypływa
Tłumik to nie długo podziękuje Czas myśleć o wydechu z obejmami. Pytanie tylko czy zostać przy serii czy kupić coś droższego, lepszego i ładniejszego
Co do podłogi. Jest troszkę gorzej niż to było widać na pierwszy rzut oka, ale bez tragedii.
Trochę spawania, ale jak tylko zrobi się cieplej ogarnę temat, póki jest co łatać i konserwować
Ogarnąłem sobie bagażnik ale i tak potrzeba benzyny, szmatkę, żeby ogarnąć tak porządnie
Wykładzina mimo prania i tak jest do poprawy
Konserwacja chyba go uratowała ale trzeba co nieco zmyć, bo brzydko wygląda
Odkurzanie wnętrza Na kable nie patrzcie, muszę je schować pod wykładzinę
Po włożeniu foteli i wycieraczek.
i znowu myjnia, jak pogoda jutro pozwoli to woskowanie
Fiat126poznan - 2016-02-28, 20:03
Umówiłem się do spawania podłogi Progi i felgi, to myślę, że sam ogarnę
Umyłem dzisiaj maluszka i nawoskowałem go porządnie, poczerniłem plastiki i taki efekt
I wieczorna przejażdżka
Ciasteczkowy - 2016-02-28, 20:55
a halogenow nadal koledze nie oddales
Fiat126poznan - 2016-02-28, 21:05
| Ciasteczkowy napisał/a: | a halogenow nadal koledze nie oddales |
Oddam mu przy najbliższej okazji, tylko, że jak ściągnę halogeny to zostaną dziury w zderzaku. Trzeba kupić nowy przedni
Fiat126poznan - 2016-03-06, 22:01
Maluch dostał 3 stop Przyklejony do uszczelki na mocny klej, cały dzień jeżdżenia i trzyma. Jeśli przeżyło jazdę po Polskich drogach to nie odpadnie
Dostałem telefon od właściciela garażu. Myślę sobie, już się upomni o kasę, a przecież 10 jeszcze nie ma, ale nie... telefon w innej sprawie, drugi garaż wolny. Zaoferował mi 300 zł za oba garaże. Zgodziłem się i tak o to czerwony dostał miejsce pod dachem
No to miejsca na graty jest sporo, bo w jednym garażu z gratami to już się nie mieszczę
Biały sobie stoi w ostatnim garażu i czeka
Silnik zaczął przerywać, szarpać. Myślałem, że syf zaciągnął z baku. Zatankowałem go za 20 zł, ale nadal tak się działo. Przyjechałem do garażu, wyciągnąłem pompę paliwa:
Oszlifowałem podkładkę pod pompą.
Dałem nową pompę, cieńszą uszczelkę
Trochę umyłem przy okazji
Silnik od razu ożył
Postanowiłem jeszcze podkręcić motor
Gumówka, wiertarka i działamy
Wiertło dycha
Rurka zamiast tłumika szmerów
Wleciała naklejka
tomek458 - 2016-03-06, 22:10
Nie przerabiaj go za bardzo, bo to naprawdę fajny egzemplarz w dobrym stanie.
Fiat126poznan - 2016-03-16, 15:16
z serii coś tarło przy hamowaniu
Nowy komplet szczęk
Trochę czyszczenia
I nowy komplet siedzi
Na początku śruby od kolektora wyskoczyły jak korki od szampana, potem wydech pękł na łączeniu rur a teraz rura odpała razem z kolankiem
Otwieram klapę i co widzę?
Po tym jak dostałem 100 zł za brak dowodu i polisy OC przy sobie stwierdziłem że trzeba coś z tym zrobić
Mechanik ze szkoły z miną typu "kurwa jak nie cierpię naprawiać głowic w maluchu" wziął się do pracy
Rozwiercił górny otwór i nagwintował, dolny wystarczyło nagwintować
Nówka sztuka gwint
Dolny też ok
Mechanik przyniósł nową uszczelkę i skręciliśmy to takim patentem
A to pęknięcie? Hmm czas wymienić wydech na michaela speedera. W każdym razie już jest ciszej, bo połowa spalin trafia do puchy tłumika
Mam jeszcze w garażu taką głowicę z rocznika 1999 jak maluch Zastanawiam się nad wymianą głowicy, ponieważ starą i tak muszę ściągnąć, bo uszczelki osłon popychaczy podziękowały...
Ciasteczkowy - 2016-03-16, 16:43
Pan Kalinski jezdzi jeszcze Sierra?pamietam czasy kiedy to ja robilem swojego malca na warsztatach
Fiat126poznan - 2016-03-29, 17:35
| Ciasteczkowy napisał/a: | Pan Kalinski jezdzi jeszcze Sierra?pamietam czasy kiedy to ja robilem swojego malca na warsztatach |
Chyba ma jakieś inne auto, bo żadnej Sierry nie widuję
Przyszedł czas na relację z napraw Wpadły owiewki
Próg został zrobiony
Drugi na razie w podkładzie, zbieramy chęci
Bębny pomalowałem
Wyleciał wydech zmęczony życiem :mrgreen
Tyle po nim Zdjęć nowego nie zrobiłem, ale i tak wyleci jak kurier dowiezie speederka
I foteczka
tokiroki - 2016-03-29, 17:43
Jedno co nie pasuje, halogeny z przodu.
Ciasteczkowy - 2016-03-29, 18:25
| Fiat126poznan napisał/a: | | Ciasteczkowy napisał/a: | Pan Kalinski jezdzi jeszcze Sierra?pamietam czasy kiedy to ja robilem swojego malca na warsztatach |
Chyba ma jakieś inne auto, bo żadnej Sierry nie widuję
|
popierdolilo mi sie on mial Scorpio musze tam na te warsztaty zajechac
matys782 - 2016-03-29, 23:01
Do malowania mogłeś nadkola po ściągać chociaż.
Jareg - 2016-03-29, 23:33
Z tego co widzę znowu twój maluch będzie w kilku kolorach, szkoda
Fiat126poznan - 2016-03-30, 13:58
| Jareg napisał/a: | Z tego co widzę znowu twój maluch będzie w kilku kolorach, szkoda |
To jest tymczasowo, chyba lepiej żeby było zabezpieczone niż potem wymieniać całe progi... Takie jest moje rozumowanie przynajmniej Mam zamiar to w przyszłości dać do blacharza i lakiernika żeby zrobili prawą stronę, bo błotnik pofalowany. Trzeba zbierać kasę, ale najpierw mechanicznie chce go ogarnąć... silnik rzyga olejem ile wlezie, resor z lewej strony siada i mówi do widzenia, łącznik skrzyni i zwarcie na czujniku cofania Dla mnie ważniejsza na chwilę obecną jest mechanika!
Jareg - 2016-03-30, 14:42
| Fiat126poznan napisał/a: | | Jareg napisał/a: | Z tego co widzę znowu twój maluch będzie w kilku kolorach, szkoda |
To jest tymczasowo, chyba lepiej żeby było zabezpieczone niż potem wymieniać całe progi... Takie jest moje rozumowanie przynajmniej Mam zamiar to w przyszłości dać do blacharza i lakiernika żeby zrobili prawą stronę, bo błotnik pofalowany. Trzeba zbierać kasę, ale najpierw mechanicznie chce go ogarnąć... silnik rzyga olejem ile wlezie, resor z lewej strony siada i mówi do widzenia, łącznik skrzyni i zwarcie na czujniku cofania Dla mnie ważniejsza na chwilę obecną jest mechanika! |
Jeśli rzeczywiście masz zamiar kiedyś zrobić to do porządku, a obecnie jest tylko żeby zabezpieczyć to zwracam honor
Kamil252 - 2016-03-30, 15:00
Strasznie gówniana robota,jak w ogóle można lakierować cokolwiek nie zdejmując plastikowych nadkoli,zdjąłbyś to sobie ładnie,oczyścił benzyną,zabezpieczył woskiem i zobaczył jak się to ma pod spodem.Za chwile znowu wyjdzie bo ma gdzie,wiem słyszałem że to na chwile ale według mnie bez sensu robić coś i się do tego nie przykładać.
Wąski75 - 2016-03-30, 16:28
300 zł za dwa garaże to prawie za darmo :O
MajkelMoto - 2016-11-17, 21:45
Żyje ten Maluch jeszcze?
Fiat126poznan - 2016-12-11, 17:28
żyje Rozwalił się alternator po mojej nie udanej wymianie
Służbowe auto musiało mnie ściągać na bazę chociaż...
Potem cinkuś 700 cm mnie holował Obecnie auto stoi w garażu, czeka na fundusz i naprawę. Do jazdy na codzień mam tego citroena xsarę z pierwszego zdjęcia
ikarusenon - 2016-12-11, 20:52
Jaki motor masz w xsarze ? Mam taką srebrną z motorem 1.9D mułowate niezajebywalne wozidło
Fiat126poznan - 2017-01-31, 19:45
| ikarusenon napisał/a: | Jaki motor masz w xsarze ? Mam taką srebrną z motorem 1.9D mułowate niezajebywalne wozidło |
benzynka 1,6i 88 km fajnie jedzie i fajnie brzmi
W maluchu alternator zrobiony, silnik uszczelniony na nowo teraz tylko włożyć motor, regulacje zaworów i powinien chodzić
Fiat126poznan - 2017-02-21, 19:07
W takich warunkach można robić po drodze małe problemy ze sprzęgłem także przytargałem malucha na warsztat do znajomego gdzie mam super warunki
Maluch wyjechał z warsztatu, oczywiście wszystko sam robiłem, wyjąć i wsadzić silnik mi pomógł kolega mechanik. Przyjechałem nim na osiedle
Gdzie dostał nowe kołpaki
Myjnia, paliwko
Dostał także regulację zaworów która była mocno potrzebna. Zostało dopieścić silnik, wypolerować, nawoskować karoserie, posprzątać trochę w środku oraz poczernić zderzaki. Maluch oficjalnie żyje i ma się dobrze
MajkelMoto - 2017-02-21, 19:48
Dalej jeździsz nim na codzień? Fajnie wygląda. Warsztat kozak, mi by taki wystarczył.
Fiat126poznan - 2017-02-21, 20:02
| MajkelMoto napisał/a: | | Dalej jeździsz nim na codzień? Fajnie wygląda. Warsztat kozak, mi by taki wystarczył. |
Maluchem dawno nie jeździłem bo stał przeszło 4 miesiące... Warsztat znajomego, mi też by wystarczył Do jazdy na co dzień mam citroena xsarę 1,6. Teraz jak muszę jechać do sklepu czy coś załatwić to biorę malucha, ale tak to raczej będzie na weekendy
Pawello652 - 2017-02-21, 21:17
Na tych nowych kołpakach lepiej wygląda
Paweł M-11 - 2017-02-22, 09:26
Pierwsze co zrobiłem w swoim to wyrzuciłem te halogeny, jak dla mnie od razu lepiej samochód wygląda
Fiat126poznan - 2018-01-02, 14:44
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA, MALUCH SPRZEDANY. Znajomy go wziął, a ja kupiłem przepięknego poloneza caro 95 1,5 ohv abimex na czarnych tablicach Bede miał trochę czasu to może go przedstawie na forum
kapsel - 2018-01-02, 16:02
Przerzuciłem do byłych aut, może nowy właściciel będzie kontynuował temat?
MajkelMoto - 2018-01-02, 16:06
Pokazuj poldona!
Budzik - 2018-01-04, 12:28
| Fiat126poznan napisał/a: | | przepięknego poloneza |
Nie ma czegoś takiego
skib - 2018-01-04, 19:05
| Budzik napisał/a: | | Fiat126poznan napisał/a: | | przepięknego poloneza |
Nie ma czegoś takiego | POLONEZ NAJLEPSZY SAMOCHUD J*BAĆ ZAGRANICZNE WYNALAZKI, POLONES TO JEST KRUL SZOS !!!!!!11!1!!1
xemup - 2018-01-04, 19:18
| Budzik napisał/a: | | Fiat126poznan napisał/a: | | przepięknego poloneza |
Nie ma czegoś takiego |
MajkelMoto - 2018-01-04, 19:42
Polonez dalej jest marzeniem wiekszosci spoleczenstwa jako codzienna limuzyna
Hanss - 2018-01-04, 22:43
Do puki go nie kupią
MajkelMoto - 2018-01-05, 06:39
| Hanss napisał/a: | Do puki go nie kupią |
Hahaha
Jonasz - 2018-02-10, 14:54
Jest już moj