.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Nasze dupowozy - Skorupa '89 2.4i KAT

Rumpel - 2016-02-16, 00:20
Temat postu: Skorupa '89 2.4i KAT
Nie wiem po co zakładam temat z dupowozem, bo nie mam kaszlaka... Póki co ;)

Nudne, stare, trochę pordzewiałe auto. Żaden PRL, nie porobione, 0% tuningu, kjsu i inych dupereli. Za to czysty tył napęd (z niesprawnym abs'em), 2.4 litra pojemności na 6 garach w widlastym układzie - ale tylko 125 KM mocy :lol:

Troch teorii, choć to nikogo nie interere - silnik to downsizing z Cologne 2.9i, najlepszego kuhwa silnika od Forda, który był bezpośrednim rozwinięciem 2.8i, konstrukcji znanej i lubianej, wkładanej do Scorpio Mk1, Granady, Taunusa i Sierry. 2.8i miał rozrząd na kole zębatym, 2.9i i, co za nim idzie, 2.4i - łańcuch. 12 zaworów na jednym wałku rozrządu w kadłubie silnika, czyli mamy tu konstrukcje typu OHV (właściciele trapezów dostają ohgazmu).

Chabeta kupiona w sierpniu 2015, od dealera Forda pod Monachium. Poprzednim właścicielem był dziadek niemiec, urodzony w AD1924 (chyba nie zdążył być w HJ). Przebieg w momencie kupna wynosił 71900, obecnie 83200. Przebieg jest oryginalny - mam na to książkę, wgląd w ogólny stan i opinie mojego ojca, który miał takie auto w latach 1992-2004 i najeździł nim około 350kkm. Progi troche zniszczone, ale blacharsko trzyma się superaśnie.

Od razu proszę o pucowanie się, kto ma podobne auto, lub silnik ;)

Razem z wielorybek mojego dobrego ziomka

Tu jak był sprowadzany, obok auto mojego ojca. Cossie 2.9 ;)

Może ktoś kojarzy z ogólnopolskiego w zeszłym roku :P
Sorka za brak spójności posta, ale jestem lekko wcięty

tokiroki - 2016-02-16, 00:33

Ten samochod jest tak brzydki jak Ty i powolny jak Ty, ale daje radę. :E
Rumpel - 2016-02-16, 00:37

tokiroki Ale dostaniesz w ryj jak cie spotkam
sigo - 2016-02-16, 02:45

Ja to to widuję czasem nawet, o :E
Delmut - 2016-02-16, 10:04

Toto ma podobno bardzo pojemny bagażnik :mrgreen:

CZESIO1958 - 2016-02-16, 10:19

Nie podobno :luj:
FreddieM - 2016-02-16, 10:52

Wow świetny jest ten Skorpion!
I wbrew opinii wielu ludzi ten samochód wcale nie jest brzydki :D

Ja co prawda nie mam ani tego silnika ani modelu forda, ale coś z rodziny:

Rumpel - 2016-02-16, 12:02

FreddieM zawsze miałem bul dupy związany z korbotronikiem z przodu :/ W wakacje planujemy z kumplem zakupić mu takiego, ale w liftbacku.
Delmut z tych cholernym bagaznikiem jest tak, ze jak juz wrzucisz koło zapasowe (bo gaz), skrzynke z narzedziami i troche róznych dupereli to kurczy się o 1/3 pojemnosci. Na szczescie jak się wsadzi bagaze wystarczy mocniej pieprznąć klapą i wszystko sie zmiesci :D
sigo gdzie? :o

Hanss - 2016-02-16, 16:12

Kurde Wojtas na rezerwie,no nie wierzę :lol2:
Rumpel - 2016-02-16, 17:50

Hanss od dawna, yno nie pisałem, bo nie miałem co. Spam jest dla zwierząt i debili :) Kiedy wgl pijemy ?
sigo - 2016-02-16, 18:18

W okolicach Bogucic :E
Hanss - 2016-02-16, 21:11

Rumpel napisał/a:
Hanss Kiedy wgl pijemy ?

W urodziny Ani,ani moje ani Twoje :lubieto:

Jareg - 2016-02-16, 21:21
Temat postu: Re: Skorupa '89 2.4i KAT
Rumpel napisał/a:
Poprzednim właścicielem był dziadek niemiec, urodzony w AD1924 (chyba nie zdążył być w HJ).

:lol2: :lol2: :lol2:

Rumpel - 2016-02-16, 21:43

Cytat:
W okolicach Bogucic :E

Swego czasu zostawiłem tam wątrobę :mrgreen:

sigo - 2016-02-17, 02:15

Rumpel napisał/a:
Od razu proszę o pucowanie się, kto ma podobne auto, lub silnik

Niestety o wszystkich mogę mówić w czasie przeszłym ale...

Mój krokodyl, DOHC 2.0 gazem niepokalany :lol2:
Korbki w drzwiach, dwie poduchy, abs, klima, czyli śmiesznie :mrgreen: Jedno z aut ze ścisłej czołówki "kurwa, dlaczego ja to sprzedałem?". Wolałem jeździć tym niż ówczesnym dupowozem z lpg :E

Dobre auto na zakupy, dwa rowery weszły bez problemu, jedynie przekręcone kierownice o 90st :mrgreen:

Z innej parafii:

Ścierra #1

Sedan 2.0 OHC z LPG [kupiona od Wuja :o ]

Pojazd ustanowił rekord = miałem ją rok! To nieprawdopodobne, bo żaden inny samochód nie wytrwał u mnie tyle :lol2: Przez ten czas przygody, raz wracała na lince, bo... zapas uderzył w czujnik zderzeniowy, do czego doszedłem dopiero pod domem :E Niezbyt udany, ale zapewne widowiskowy lot bokiem przez łuk na Bielsko zakończył się pinballem od krawężników, robiąc z belki precla i wyciągając półosie z dyfra :P Potem, pierwsza stłuczka z mojej winy w życiu. Kurwa, przejeździłem trochę jednak, a wyjebałem wyjeżdżając z własnego podwórka :E

Rozciąłem nią renówkę jak konserwę :lol2:

To już był kolejny raz, kiedy kurwa popsułem i znowu musiałem naprawiać, więc.. Kupiłem dawce :E

Ściera #2 2.0 liftback DOHC GT ze oryginalnym szperunkiem, poliftową okrągłą dechą i wypasami. No i z pękniętą głowicą :E Co nie stanowiło problemu żeby poleciała 170 :mrgreen:

Jej historia należała raczej do tych krótkich, bez hepiendu

Wszystko poleciało do OHaCa, ja miałem jakiś czas zabawę w rozbieranie jednego i składanie drugiej, więc w tak zwanym międzyczasie, wypatrzyłem sobie kolejną czarną sucz :lol2:

Ściera #3, Czarny sedan DOHC GT z elektroszperą

Jezu jak to chodziło bokiem, jak złe. A po deszczu cięzko było tym nie lecieć bokiem :lol2:

Fajna była, fajnie się latało ale moja OHC w międzyczasie przeobraziła się w pełnoprawne GT więc trzeba było to pogonić :P

Potem chwila przerwy, jakieś smutne, chujowe dupowozy które miałem po miesiąc max, wpadła kolejna :shock:

Ściera #4 2.0 OHC liftback
z gazownią, ABS i wspomaganiem

Nigdy nie widziałem tak zadbanego wnętrza w tak starym samochodzie :shock: Ogólnie była dość wychuchana.

Zdecydowanie najładniejsza i najprzyjemniejsza ze wszystkich. Tak się złożyło że wtedy miałem 3 auta, na ścierę pojawił się napalony kupiec który chciał dać dobry pieniądz, więc się skusiłem i pozbyłem :oops: no cóż.

Dopiero pisząc to przypomniałem sobie, że przecież całkiem niedawno, 2 lata temu, wyszperałem na OLXie

Ściera #5, 2.0 OHC liftback, przedliftowa, ze wspomaganiem i gazownią

Fajna, zdrowiutka :o Serio niski przebieg, nie mogłem się tym najeździć :mrgreen:

Ale po czasie stwierdziłem, że to ni chuja nie jest to samo, co tamte, wróciło wkurwienie na samego siebie za pozbycie się ostatniej ściery i krokodyla, pogoniłem dalej.

Dziękuję za możliwość wyspowiadania się, nie mamy tu działu "Nasze Stare Fordy", więc było mi bardzo przyjemnie przypierdolić takiego posta :mrgreen: Jako jebnięty fan starych wielkich Fordów z jedynym słusznym napędem, liczę na to że jeszcze kiedyś mi coś wpadnie, no i gratuluję dobrego egzemplarza :mrgreen:

FreddieM - 2016-02-17, 09:17

Jak bym miał takiego OHC jak Twój pierwszy lub tą czarną GT to za chuja bym się tego nie pozbył. Śliczne były :)
CZESIO1958 - 2016-02-17, 09:39

Ech miałem kiedyś Scorpio wieloryby.
Burgund kolorek faul wypas.
Z tym samym silnikiem :D

Kamil252 - 2016-02-17, 11:29

ten ostatni z Będzina,a raczej Mierzęcic,za długo się zastanawiałem a naprawdę okazja to była ;)
Rumpel - 2016-02-17, 23:21

sigo, aaa, to ty kupiłęś tamta Ścierkę.... Siedziałem w tym wozie, był kapitalny ;) Ogólnie ładna kolekcja, ale nigdy nie szanowałem ani CLów, ani sedanów. Elektryczny szyby to był jeden z warunków jak kupowałem tego grata, a przy okazji trafił mi się winterpakiet, czyli szpera, halogeny i niesprawna grzana przednia szyba ;)
CZESIO1958, moim poprzednim gruzem był właśnie wieloryb w full opcji (poza siedzeniami w prądzie) w Cosworcie, którego powyższy Kamil252 lakierował da razy :mrgreen: Stare fordy z jedynym słusznym napędem są kapitalnymi wozidłami.

Wgl, elektroszpera ? Ori? :shock: No, i najwazniejsze - kiedy kolejne Fordy? :D

sigo - 2016-02-18, 00:30

Na tamtą ścierkę ostrzyło sobie zęby sporo osób, więc postanowiłem działać bez wahania :lol2:
Pojechałem bez kierowcy, kupiłem, wrócił ze mną właściciel, zostawiłem ścierkę pod domem i wróciłem z nim do niego po dupowoza. W międzyczasie dzwoniło parę wkurwionych osób :P

Z tym wyposażeniem jest w chuj śmiesznie, bo np krokodyl miał dość fajne wypasy, sprawną grzejącą przednią szybę, ale korbki w drzwiach. OHC niebieska to w ogóle, Ghia bez wspomy i z korbkami :E

Elektroszpera? No pospawany dyfer, ot co. Niebieska GT miała fabryczną, nie wiem ile to spina, niewiele, ale lepiej niż fabryka :E Ford będzie bankowo, jak się trafi :lol2: póki co lipa. Był w wakacje taki czerwony DOHC, ale nie dam 4k za ścierę CL :E

Rumpel - 2016-02-18, 00:36

Pojebało, ogólnie ja teraz szukam dla kumpla w niemcowni Szmaty do latania na daily, to ludzie mają nasrane w głowach. Vide, sierra, prawie 200k i sprzedają za ~2k ojro, BO TO SIERRA. Sram na takich, Idzie dostać ładnego przedlifta Mk2 z przebiegiem ca. 120kkm za mniej niż tysiac, trza ino poszukać. A pewnie i tak kupimy krajową.

Wyposazenie to patologia, jeszcze Cl z winter zrozumiem, ale Ghia z korbotronikiem ? Chore, to się tylko w Fordzie mogło zdarzyć.

Nawiasem, czy ohac miał LE-Jetronica? Bo interere mnie to, chodzi mi o gaz sekwencyjny. Aktualnie spawamy z ojcem merca od mojego kumpla (190, bez progu i błotników) i mam bul dupy, bo KE-Jetronic i sekwencji nie założysz :(

sigo - 2016-02-18, 00:55

Cytat:
Injection variant (TL20EFI)[edit]
The injected 2.0 L used the Ford EEC-IV engine control system which brought the output up to 85 kW (114 hp) of power and 160 N·m (120 ft·lbf)[1] of torque. As the EEC-IV installation on most of those engines contains some Bosch parts that are easily visible in the engine compartment (air flow meter of the electromechanical "flap" type, injectors, fuel pressure regulator etc), it is often - but falsely believed that they are fitted with the Bosch L-jetronic injection system. Some of the TL20EFI engines have closed-loop lambda control, while others are lacking that feature.

Sekwencja spoko siądzie ;) DOHC w moim odczuciu jedzie trochę lepiej jednak, skrzynka MT75 jakaś taka hmnnn.. nie wiem, miększa :mrgreen: no i faktycznie, sprawny silnik da radę w trasie spalić poniżej szóstki beny w normalnej jeździe, o dziwo dotyczyło to też krokodyla :E Trzeba tylko zadbać o bolączki, zaworek na pompie oleju np.

Z cenami jest rzeźnia :mrgreen: Gdybym trafił taką fabryczną Ghię na full wypasie, Recaro, klima, rolety, RSy etc, to byłbym skłonny położyć jakąś kasę. Ale nie kurwa za wyruchany paździeż, bo jest sierrą. W ogóle widzę same 1.6/1.8 ostatnio.

Hanss - 2016-02-18, 21:08
Temat postu: Re: Skorupa '89 2.4i KAT
Rumpel napisał/a:
12 zaworów na jednym wałku rozrządu w kadłubie silnika, czyli mamy tu konstrukcje typu OHV (właściciele trapezów dostają ohgazmu).

Dopiero teraz przeczytałem dokładniej ten Twój zjebany temat i.... mam wrażenie że pijesz do mnie :E

Rumpel - 2016-02-19, 13:14

sigo Mnie LE wkurza, bo wszystkie zasrane wtryskiwacze benzynowe chodzą naraz, co powoduje, że gazowe robia to samo. Przy pelnym gazie strasznie mi siada ciśnienie na reduktorze...
Cytat:
Gdybym trafił taką fabryczną Ghię na full wypasie, Recaro, klima, rolety, RSy etc

Gdybym ja tak trafił to ogliłbym glowe i został mnichem. wieksze prawdopodobieństwo ze strzele 6tke w totka :lol2:
A mt75 jest spoko ze względu na synchronizator wstecznego :mrgreen:

Cytat:
Dopiero teraz przeczytałem dokładniej ten Twój zjebany temat i.... mam wrażenie że pijesz do mnie :E

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: