| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Silnik z osprzętem i układ przeniesienia napędu - Uszkodzona nakrętka półosi
Antoine - 2015-06-03, 22:08 Temat postu: Uszkodzona nakrętka półosi Witam. W czasie jazdy zerwał się zabierak (po tym incydencie trzymał się na jednej śrubie). Jako że miałem do domu ze 400 metrów to jakoś się doturlałem. Po oględzinach wyszło na to, że prawdopodobnie rozpadł się przegub gumowo metalowy (3 otwory w których były śruby łączące z zabierakiem są rozerwane).
Kupiłem zabierak ze śrubami oraz nowy przegub i pojawił się kolejny problem. Nie jestem w stanie zdjąć nakrętki na półosi która uwolniłaby stary przegub. Czytałem, że najpierw trzeba "odgiąć" jakieś zabezpieczenie a potem odkręcić nakrętkę. Rzecz w tym, że chyba w czasie tego krótkiego dojazdu do domu po awarii półoś (latała swobodnie) uszkodziła ową nakrętkę (jest na niej mały odprysk) i chyba też zabezpieczenie - bo odgiąć nie ma czego a nakrętka ani drgnie.
Ma ktoś może jakąś radę? Jeśli nie to jedynym wyjściem pozostanie hol do mechanika.
Gregortech - 2015-06-03, 22:22
Ta nakrętka musi się odkręcić, jeśli masz za mało siły użyj przekładni a jak to nie pomoże to kluczem pneumatycznym próbuj
Antoine - 2015-06-03, 22:51
| Gregortech napisał/a: | Ta nakrętka musi się odkręcić, jeśli masz za mało siły użyj przekładni a jak to nie pomoże to kluczem pneumatycznym próbuj |
Rzecz w tym, że nie jestem w stanie zdjąć zabezpieczenia.
ATi - 2015-06-03, 23:06
Antoine, jakiego zabezpieczenia? Pewnie rozchodzi się o zaklepaną nakrętkę, wystarczy więcej siły i pójdzie, a jak nie to majzel i młotek pomogą.
Ja na takie problemy odpalam pneumata i zawsze coś się odda.
Tu masz wszystko ukazane, co i jak postępować.
http://www.rezerwa126p.pl...miana-przegubow
Jareg - 2015-06-03, 23:09
Ew podnieś auto, zaprzyj klucz o wahacz (może ktoś trzymać żeby nie spadł) i kręć kołem
Hanss - 2015-06-03, 23:14
Z której to strony masz? Czasami się zdarza że jest lewy gwint na niektórych
Antoine - 2015-06-03, 23:28
| Hanss napisał/a: | Z której to strony masz? Czasami się zdarza że jest lewy gwint na niektórych |
Z prawej strony.
| ATi napisał/a: | Antoine, jakiego zabezpieczenia? Pewnie rozchodzi się o zaklepaną nakrętkę, wystarczy więcej siły i pójdzie, a jak nie to majzel i młotek pomogą.
Ja na takie problemy odpalam pneumata i zawsze coś się odda.
Tu masz wszystko ukazane, co i jak postępować.
http://www.rezerwa126p.pl...miana-przegubow |
Z tego tutoriala właśnie korzystam.
ATi - 2015-06-03, 23:35
Z prawej to może i lewy gwint być, ale czy z tyłu się zdarzał to nie wiem. Mam dwa komplety piast i wszystkie mają prawy gwint.
No to to "zabezpieczenie" to właśnie zabity kołnierz nakrętki, weź spróbuj odgiąć/przeciąć ten kołnierz i dalej już pójdzie.
malan126 - 2015-06-04, 12:01
Z prawej strony musi być normalny gwint bo koło patrzac od strony nakretki kreci sie w lewo wiec sie dociąga załozyć klucz na srube ,zaprzeć go o wahacz i popychać malucha do przodu i tyłu . Musi puscić chyba że masz pneumata to ogień nim
Gregortech - 2015-06-04, 13:08
Jaki LEWY gwint? W Maluchu nigdy nie było i nie będzie lewego gwintu na półosiach krótkich. Obie to prawy gwint!! Jedynie czopy zwrotnic maja prawy i lewy gwint
Hanss - 2015-06-04, 16:09
Gregortech, jesteś pewny? Mam chyba z dwie półośki z lewym gwintem jak nie wierzysz zrobię ci foto
Gregortech - 2015-06-04, 16:41
Hanss, Ok dawaj najlepiej z nakrętkami
Antoine - 2015-06-04, 17:16
Dzięki za wszelkie porady, jutro jak otworzą sklepy to zakupię lepszą nasadkę i tę cholerną nakrętkę i spróbuję to odkręcić. Po raz kolejny daje o sobie znać brak kanału i pneumata bo pewnie gdybym go miał poszłoby to o wiele łatwiej.
Antoine - 2015-06-07, 22:47
Fiacik już myka na nowych zabierakach i przegubach. Z tym że coś zaczęło rytmicznie metalicznie dzwonić - im szybciej jedzie tym szybciej dzwoni. Sprawdzałem i nie widzę by coś o coś zawadzało. Chyba że to jakieś wredne i niewidoczne miejsce.
Majonez - 2015-06-07, 23:26
A na postoju też dzwoni czy tylko w czasie jazdy?
Antoine - 2015-06-10, 22:09
Tylko jak jedzie, nawet jak się toczy. W weekend porozbieram wszystko na nowo aż znajdę przyczynę.
Majonez - 2015-06-10, 23:02
A przegubów za mocno czasem nie dokręciłeś ?
Anzel - 2015-06-10, 23:06
Sprawdź,czy założyłeś przeguby dobrą stroną.Między piastą a przegubem musi być niewielki dystans (przegub ma być skierowany podtoczeniem w stronę zabieraka,nigdy odwrotnie!) - może coś siedzi miedzy ścianką wahacza za przegubem i obciera?
FIGO - 2021-01-12, 18:45
Siema podpowiedzcie mi prawe koło (od pasażera ) przód czop zwrotnicy jaki powinien mięć gwint? odkręciłem normalnie w lewo, patrzę a gwint uszkodzony na samym końcu i nie mogę nakręcić nakrętki . Wie ktos jaki to gwint żeby to poprawić ?
zolo - 2021-01-12, 20:07
z prawej jest lewy gwint
FIGO - 2021-01-13, 21:26
| zolo napisał/a: | | z prawej jest lewy gwint |
Czy gwint to M14x1.5 ?
michals - 2021-01-14, 20:34
| FIGO napisał/a: | | Siema podpowiedzcie mi prawe koło (od pasażera ) przód czop zwrotnicy jaki powinien mięć gwint? odkręciłem normalnie w lewo, patrzę a gwint uszkodzony na samym końcu i nie mogę nakręcić nakrętki . Wie ktos jaki to gwint żeby to poprawić ? |
Gwint na pewno lewy po tej stronie. Chodzi o to aby w razie zatarcia łożyska samoczynnie poluzować.
A to uszkodzenie gwintu to miejsce to zabezpieczenia (zaklepania) nakrętki. Kupuj nową nakrętkę z nacięciami (z lewym gwintem) i powinni być OK.
FIGO - 2021-01-18, 12:09
| michals napisał/a: | | FIGO napisał/a: | | Siema podpowiedzcie mi prawe koło (od pasażera ) przód czop zwrotnicy jaki powinien mięć gwint? odkręciłem normalnie w lewo, patrzę a gwint uszkodzony na samym końcu i nie mogę nakręcić nakrętki . Wie ktos jaki to gwint żeby to poprawić ? |
Gwint na pewno lewy po tej stronie. Chodzi o to aby w razie zatarcia łożyska samoczynnie poluzować.
A to uszkodzenie gwintu to miejsce to zabezpieczenia (zaklepania) nakrętki. Kupuj nową nakrętkę z nacięciami (z lewym gwintem) i powinni być OK. |
Niestety nie idzie nakręcić nakrętki . Kupiłem zestaw łożysk z nakrętkami lewa prawa strona i żadnej nie idzie nakręcić
zolo - 2021-01-18, 14:40
Na pewno masz nakrętkę z lewym gwintem bo w zestawach to różnie bywa.
michals - 2021-01-18, 16:11
Te nowe nakrętki są do niczego. Bywa nawet tak że nacięcie (symbol lewokrętu) są na nakrętkach prawoskrętnych.
Wrzuć fotki, nakrętki wyrzuć a szukaj takich jakby pozłacanych
FIGO - 2021-01-20, 15:33
Nie bo nie pasuje na drugą stronę.Nakrętek mam poza tymi z zestawu jeszcze 5 .A powiedzcie mi sworzeń zwrotnicy powinien się obracać w tulejach obudowy zwrotnicy czy w tym czopie zwrotnicy a na tulejach ma ciasno siedzieć ?
michals - 2021-01-20, 19:55
Sworzeń ma się kręcić w tulejach a stać w czopie zwrotnicy. Po to jet kołek blokujący.
Wrzuć jakieś foty, przecież to tylko zwrotnica od Malucha...
FIGO - 2021-01-20, 20:15
| michals napisał/a: | Sworzeń ma się kręcić w tulejach a stać w czopie zwrotnicy. Po to jet kołek blokujący.
Wrzuć jakieś foty, przecież to tylko zwrotnica od Malucha... |
Faktycznie kurcze człowiek głupi. Gdzie można wrzucić tu foty?
| michals napisał/a: | Sworzeń ma się kręcić w tulejach a stać w czopie zwrotnicy. Po to jet kołek blokujący.
|
|