| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Wnętrze, nadwozie i stylistyka - Wałek sportowy Świątek 114
Jelcyn - 2010-06-13, 14:09
| Wujo napisał/a: | -wzrost momentu obrotowego i mocy silnika do 27-30KM
-poprawa przyspieszenia pojazdu 0-100km/h w 16-24sek.
-wzrost prędkości maksymalnej do 120-130km/h | z tym przyspieszeniem to moim zdaniem ktoś poszalał, z prędkością maksymalną jeszcze bardziej, bo to, to bardziej od skrzyni biegów zależy.
sr99 - 2010-06-13, 15:39
Miałem 114 kiedys u siebie i fazowac tego nie trzeba, jest to taka troche poprawiona seria, jak sie dogra do tego głowice, gaźnik, zapłon itd to całkiem przyjemnie to jeździ.
KuLaPL - 2010-06-13, 16:33
Zalezy do czego Ci to potrzebne, jak chcesz troszke zwinniej jezdzic po miescie to bedzie ok ale z tym walkiem szalu ni ma jesli chodzi o grubsze mody. 30KM ? wg mnie nie realne na tym walku. To walek bardziej "turystyczny" jesli mialbym go jakos nazwac
i kazdy walek ma inna charakterystyke ale zaden walek nie jest fazowany w producenta za to kazdy mozesz samodzielnie przefazowac wg swoich potrzeb
głodny - 2010-06-13, 20:49
KuLaPL, nowe wałki od świątka są fazowane pod najkorzystniejsze obroty/moc
sam pytałem
daj sobie siana z 114 za tą samą kase masz 385 i jeździ to bardzo przyzwoicie
Domage ma motor na 385 niech sie ten psuj wypowie
Domage - 2010-06-14, 09:25
| głodny napisał/a: | | niech sie ten psuj wypowie |
| głodny napisał/a: | | 385 i jeździ to bardzo przyzwoicie |
w sumie to ja już nie pamiętam czy fazowałem go na wyższe obroty czy nie, ale mój przy wolnych mocy ma tyle co seria, dopiero od 3 tysi ciągnie. (co jest irytujace przy zmianie z 2 na 3)
114 też wydaje mi się zbyt biedna jak już coś robić to robić porzadnie
(kolejny silnik będe składał na "piątkach" jak wszyscy radzą )
Domage - 2010-06-14, 10:37
385 to wg mnie takie minimum przy ulepszaniu malca, a spalanie nie wzrosło mi jakoś zauważalnie, po regulacji głodowego gaźnika wszystko jest w normie
głodny - 2010-06-14, 10:53
Wujo, weź dobre 385 przefazuj na niskie obroty przestaw sobie pod to zapłon i ciesz sie fajnym silniczkiem a nie pchaj kasy w 114
siwyZ - 2010-06-14, 11:45
gadałem i powtórze jeszcze raz 385 na miasto bedzie git tamten wałek szału nima no chyba ze lubisz pakowac kase to baw sie wałkami
głodny - 2010-06-14, 13:29
normalnie ;d
jak skręce telefon to ci napisze bo tam miałem zapisane w którą stronę dokładnie rozwiercić otwory w dużym kole rozrządu
Domage - 2010-06-14, 13:29
musisz fasolki porobic w duzym kolku rozrzadu .... w lewo albo w prawo
głodny - 2010-06-14, 13:33
| Domage napisał/a: | | . w lewo albo w prawo |
jak skręce słuchawkę to powiem ci dokładnie bo sam tego nigdy nie pamiętam
Domage - 2010-06-14, 13:43
| żuraw napisał/a: | | Można też manipulować wałkiem (nie polecane do wałków innych niż seryjne) tak żeby moment/moc max dobrać do innych obrotów, zasada jest taka przyspieszenie wałka (w prawo względem koła zębatego, rozwiercone otwory na śruby tak żeby dało się przesuwać koło zębate na wałku) przenosi moment max na niższe obroty, a opóźnienie (w lewo) przenosi moment max na wyższe obroty, trzeba pamiętać że rozwiercenie otworów o 1 mm to jest około 4 stopni (względem wału korbowego). |
http://www.126fan.pl/www/wal_rozrz.htm
głodny - 2010-06-14, 13:45
właśnie to pisałem
KuLaPL - 2010-06-20, 13:04
| głodny napisał/a: | | KuLaPL, nowe wałki od świątka są fazowane pod najkorzystniejsze obroty/moc |
sory ze dopiero teraz ale
kazdy walek na inna charakterystyke i krzywkami producent sam sobie okresla katy, wzniosy, czasy otwarcia etc, tak zeby to w miare przyzwoicie jechalo,tyle ze jest to robione juz u nich wzgledem seryjnego walka, zakladajac taka wydumke kazdy musi go sam pod siebie dostosowac bo oczywiscie producenta tez mozna poprawic
mialem to namysli, czy to swiatek, kaluza, heinrich czy inny halczynski tylko klepia walki wedle wzoru, wlasciciel dopiero musi zdecydowac co chce osiagnac z silnika, wybrac walek i dopiero wtedy cala reszte silnika dostosowac pod konkretny walek a nie jak to robi 90% znawcow swiata i okolic gdzie zaczynaja od dupy strony, najpierw splanuja glowice, pozniej odchudza zamach a na koniec zostawiaja zmiane walka rozrzadu "bo jest drogi i jak bedzie kasa to sie kupi"
|
|