.::Rezerwa 126p::.
BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI

Fiat 126 BIS - Uszczelka pod głowicę

ATi - 2013-03-16, 18:31
Temat postu: Uszczelka pod głowicę
Chętny ktoś na taką uszczelkę:

Koszt to 16,90 € ≈ 70 zł. + koszty przesyłki.

Anzel - 2013-03-16, 18:39

Robisz zamówienie hurtowe? Ja pisałbym się w przyszłym miesiącu :)
ATi - 2013-03-16, 18:54

Anzel, tak hurtowe. Tylko cena 16,90 € jest do 21 marca, potem jest za 19,90 € (83 zł).
W zależności od chętnych to cena z wysyłką powinna zamknąć się w kwocie 100 zł.

Może ktoś ma znajomych w Niemczech, aby dogadać się z nimi co do dostawy, wyszło by taniej.

FreddieM - 2013-03-16, 18:55

To jest ta miedziana? Kurde może bym się skusił...
ATi - 2013-03-16, 19:07

FreddieM, tak jest to miedziana uszczelka z odpowiednimi "uszczelniaczami" na swojej powierzchni, tak jak jest to w oryginale. Jeśli nie będzie chętnych to zamówię zwykłą miedź i przetestuje.
Alex - 2013-03-16, 19:13

Ktoś mi mówił ostatnio, że miedz z woda i płynami chłodniczymi źle reaguje ale nie wiem czy dobrze pamiętam.
Anzel - 2013-03-16, 19:40

Dowiem się czy istnieje szansa dogrania jakiegoś odbioru osobistego przez moją rodzinę w Berlinie.ATi95,podrzucisz mi jakiś link do sklepu z tym asortymentem?
ATi - 2013-03-16, 19:47

Anzel, https://webshop.fiat500126.com/

Alex napisał/a:
Ktoś mi mówił ostatnio, że miedz z woda i płynami chłodniczymi źle reaguje ale nie wiem czy dobrze pamiętam.

Jeździ wiele samochodów z uszczelkami wyciętymi ze zwykłej miedzi i nic się nie dzieje.
Oczywiście jak będziesz coś wiedział na ten temat to pisz.

Piotrek1990 - 2013-03-16, 20:33

miałem produkować takie miedziaki do bisa ;)
Anzel - 2013-03-16, 20:37

Piotrek1990 napisał/a:
miałem produkować takie miedziaki do bisa ;)

A przy tym miałbyś możliwość wykonania tych uszczelnień dla kanałów wodnych i olejowych jak na powyższej? Bez tego chyba nie byłoby szans na poprawne funkcjonowanie silnika.

Piotrek1990 - 2013-03-16, 20:56

te uszczelnienia dla kanałów wodnych i olejowych to tylko dodatkowy patent, który cholernie ciężko wyrzeźbić, uszczelka miałaby być płaska tak samo jak upg do 650
ATi - 2013-03-16, 22:41

Anzel, powinno działać i bez tego.
Znajomy ma czystą miedź w uturbionym civicu i nic się nie dzieje.

Piotrek1990, wykonałbyś zwykłą miedzianą? Mam nawet projekt wykonany w AutoCAD'zie.

Anzel - 2013-03-21, 17:34

Dopiszę w tym temacie: jestem na etapie wymiany UPG,stara była rozsypana ze starości i wygląda na orginalną.Brak śladów szczeliwa na gwintach sugeruje że nie było tam "naszych" :) Stąd kilka pytań:

-o ile mogę bezpiecznie obniżyć głowicę aby radykalnie nie zwiększyć sprężania?
-czy faktycznie warto zasmarować podkładki i nakrętki głowicy szczeliwem?
-ma ktoś doświadczenia z uszczelką Elring?

grzesiol - 2013-03-21, 18:45

Nie mam doświadczenia z planowaniem, ale mam sąsiada który latał pod koniec lat 90tych BISem w KJSach i mówił, że miał tylko głowice splanowaną o 2mm i BIS szedł 110km/h na 3cim biegu ale za to uszczelki pod głowicą padały jak muchy i dwa razy skrzywił głowicę. Mówił też, że zawieszenie silnika słabo znosiło agresywną jazdę i często zrywało gwint w bloku.

Warto posmarować nakrętki głowicy szczeliwem, ja zawszę smaruję. ;) Polecam: Victor Reinz "REINZOSLI" niebieski. Bardo skuteczny i niewidoczny. 70ml kosztuje około 40zł, naprawdę dobry shit. ;)

W poprzednim silniku miałem uszczelkę Elringa i zrobiłem na niej 8tys km i gdyby nie wyciek oleju jeździła by dalej. Raz nawet zagotowałem wodę jak mi się wirnik pompy odkręcił a uszczelka zniosła to dzielnie. Przed wczoraj zmieniłem w obecnym silniku uszczelkę z polskiego rzemiosła na Elringa i myślę, że wytrzyma dużo. Podstawa przy zmianie uszczelki to dokręcać głowicę wg algorytmu Fiata kluczem dynamometrycznym z odpowiednimi momentami.

Do tego daje REINZOSIL na blok i głowicę:

to są zdjęcia poprzedniego silnika w trakcie remontu...

Anzel - 2013-03-21, 19:48

Bardziej chodziło mi o wyrównanie głowicy niż obniżanie celem zyskania mocy :) Pewnie warsztat zbierze jakieś 0,10mm.Składasz głowice ponownie bez planowania?Głowica przy skręcaniu zawsze się odkształca :|

Też masz takie charakterystyczne wgniotki na przygni głowicy na zakończeniach odlewu między cylindrami?Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic" :) Myślałem bardziej o szczeliwie vel silikonie wysokotemperaturowym aby uniemożliwić wyciek chłodziwa do oleju wg. koncepcji ze strony Stachmaxa.
Klucz dynamometryczny mam więc tu nie ma kłopotu :) Mam nadzieję że po tej operacji znikną kłopoty z zapowietrzonym układem,jutro wrzucę fotki z rozbiórki 8)

LOBUZ88 - 2013-03-21, 21:05

Anzel napisał/a:
Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic"

byle by nie trzymał jak ten hermetic bo może być problem - znajomy opowiadał jak z kolega złożyli w Polonezie upg na hermeticu...nie żałowali go. Problem był przy kolejnym demontażu głowicy - nie zdjęli jej już :lol2: nie puściła mimo rwania wyciągarką do silników i napierdalania po niej młotkami - popękała, pokruszyła się a nie puściła :shock:

grzesiol - 2013-03-21, 21:07

Tamtej głowicy nie planowałem i dała radę. Obecną dałem znajomemu, jak to powiedział do "zbielenia" i sprawdził czy jest prosta, wszystko ok. A jak się odkształca przy dokręcaniu to plan i tak nie pomoże bo ciężko planować dokręconą głowicę. ;) Głowice w BISie ciężko odkształcić, sąsiadowi się krzywiła w sporcie dopiero przy bardzo hardcorowych i długich przegrzaniach.
REINZOSIL jest bardo dobrym i typowym specyfikiem do uszczelnień, chłopaki na F&F go polecają do Fiatów i nie tylko. Sylikonu nie lubię za bardzo, zawsze mi się kojarzył z zakatowanymi silnikami, ociekającymi czerwonym silikonem z każdej szczeliny gdzie się da. REINZOSIL, jest bardzo wytrzymały na temperatury, nakład się cieniutką warstewkę, a to co wypłynie przy skręcaniu ścierałem szmatką. Również, uszczelniałem nim podkładki w głowicy. Dobry shit, zawsze gwarantuje, czyściutkie i suche silniki, uszczelniłem również powierzchnię między blokiem a podkładką a pompą paliwa, oczywiście uszczelki też są. ;) Zauważyłem, że w BISach zawsze silniki są uwalone w okolicach pompy paliwa, tamten po przebiegu 8 tys km był suchy. :mrgreen:

Anzel - 2013-03-21, 21:13

LOBUZ88 napisał/a:
Anzel napisał/a:
Ten specyfik Reiza wyglada troche jak peerelowski "hermetic"

byle by nie trzymał jak ten hermetic bo może być problem - znajomy opowiadał jak z kolega złożyli w Polonezie upg na hermeticu...nie żałowali go. Problem był przy kolejnym demontażu głowicy - nie zdjęli jej już :lol2: nie puściła mimo rwania wyciągarką do silników i napierdalania po niej młotkami - popękała, pokruszyła się a nie puściła :shock:

Dziwne,bo prędzej powinna się rozwarstwić sama uszczelka :mrgreen: Na hermeticu składałem wiele silników do wuesek czy eshaelek,i na równych przylgniach i porządnej uszczelce nie było mowy o żadnych wyciekach.

Grzesiol,dałeś mi do myślenia z tą głowicą,teraz nie wiem czy warto ją wogóle wyrównywać,czy to tylko kasa wyrzucona w błoto.W zasadzie auto paliło do końca więc nie mam podejrzeń co do skrzywnienia samej głowicy,ale z doświadczenia wiem,że zawsze przy wymianie uszczelki głowicę się conajmniej sprawdzało na szczelność.Jakby nie było tam wody,to składałbym ją jeszcze dziś,szkoda by było roboty,gdyby miał się pojawić jakiś wyciek.

LOBUZ88 - 2013-03-21, 21:18

a cholera ich wie co tam nakombinowali, może tylko urban legend, ale jak tak czasem koleś opowiadał co robili/robią to jestem w stanie uwierzyć :E
grzesiol - 2013-03-21, 21:42

Zapomniałem dodać, że jak ściągałem np. głowicę po jego zastosowaniu, to nie było żadnych problemów. Głowica schodziła w miarę lekko a resztki REINZOSILu schodziły przy użyciu szmatki i rozpuszczalnika.

Jak ściągnąłem parę dni temu głowice to w drugim cylindrze stała woda i przed demontażem chodził tylko na jeden cylinder.
Tak jak mówię, w poprzednim silniku głowicy nie planowałem i zrobiła 8tys km bez problemu. W tym silniku przy poprzedniej uszczelce nie planowałem głowicy i się uszczelka wysypała po 104km, ale podejrzewam, że to wszystko przez uszczelkę za 19zł. Teraz dałem dla świętego spokoju głowice znajomemu, żeby ją sprawdził i "zbielił" i wszystko było z nią ok, i poskładałem teraz na uszczelce Elringa.

Anzel - 2013-03-21, 21:49

Teoretycznie tak krótka głowica nie powinna mieć tendencji do odkształcania.Zobaczymy co jutro powie znajomy mechanik :) Jeśli trzeba,to na poczekaniu warsztat wykona delikatne planowanie i pewnie blizej wieczora auto zostanie poskładane :)
ATi - 2013-03-26, 15:37

W sprawie uszczelki to pytałem się w zakładzie wycinającym wodą, to przy zamówieniu 5 szt chcieli 370 zł :shock:
Więc cenowo wychodzi na to samo co ta uszczelka z Niemiec.
Może ktoś ma dostęp do wycinania laserem/wodą, za mniejszą kasę.