| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Fiat 126 BIS - Wersje wyposażeniowe Bisa
FreddieM - 2013-03-12, 18:35
No właśnie jak to było z wersjami i wyposażeniem dodatkowym bisa? Wiadomo na pewno, że nie było tyle wariantów co np. w FLu.
Wydaje mi się że były dwie: uboga i bogata. Ale co dokładnie i w jakim wariancie występowało tego sam nie ustalę.
Mój bis jest goły tj. brak tylnej wycieraczki i spryskiwacza, brak uchylnych tylnych szybek. Ma za to zapalniczkę, grzaną tylna szybę.
Jak jest u Was?
Anzel - 2013-03-14, 09:24
Czy ktoś mógłby mnie doinformować,czy poza wycieraczką tylnej szyby,jej grzaniem,oraz uchyłkami z tyłu było jakieś inne wyposażenie dodatkowe w Bisie? Nie spotkałem się z orginalnymi autami z wycieraczką a bez uchyłek,tak jakby Bisy dzieliły się na bogate i te całkiem biedne
Moja wersja jest identyczna z egzemplarzem FreddieM,a ustalenie orginalnej wersji nie ułatwia fakt,że doposażenie auta nie stanowi problemu.
Natt - 2013-03-14, 11:51
Ja mam ta "bogatą" i mam uchylne szybki, grzanie szyby + wycieraczka wraz ze spryskiwaczem.
2 poziomowa praca nagrzewnicy (Przelacznik od siebie wolne obroty - do siebie max obroty)
Popielniczka, wskaznik pracy wentylatora chlodnicy (Zielony wskaznik w miejscu gniazda zapalniczki samochodwej)
Anzel - 2013-03-14, 14:59
Wskaźnik pracy wentylatora? Mógłbyś zrobić zdjęcie,bo nie spotkałem się nigdy z czymś takim.
FreddieM - 2013-03-14, 15:10
| Natt napisał/a: | | wskaznik pracy wentylatora chlodnicy (Zielony wskaznik w miejscu gniazda zapalniczki samochodwej) |
A to chyba nie oryginalne?
Ja tez mam 2 stopniową dmuchawę i to było chyba w każdym Bisie. Tak jak tylna grzana szybka? Moja jest napewno oryginalna.
Anzel - 2013-03-14, 15:24
| FreddieM napisał/a: | | A to chyba nie oryginalne? |
Też mi się tak wydaje,poza tym chyba każdy Bis miał popielniczkę
Szopen - 2013-03-14, 15:45
| FreddieM napisał/a: | | Tak jak tylna grzana szybka? |
Grzana szyba nie była w każdym.
| Anzel napisał/a: | | każdy Bis miał popielniczkę |
Każdy miał popielniczkę ale nie każdy zapalniczkę.
grzesiol - 2013-03-14, 16:07
Ja nie mam grzanej tylnej szyby. Mój BIS to total bieda.
Dmuchawa nagrzewnicy z dwoma prędkościami była standardem.
Zapalniczki nie mam a popielniczkę mam.
A o kontrolce pracy wentylatora słyszę pierwszy raz, zapewne patent jakiegoś grzyba.
lukasz_bis - 2013-03-14, 18:46
Była taka duperelka w słupku ze jak podnosilo sie klape to lampka sie swieciła ta co jest w aucie. Sam nie dawno taka odkrylem.
Natt - 2013-03-14, 18:57
| Anzel napisał/a: | | Wskaźnik pracy wentylatora? Mógłbyś zrobić zdjęcie,bo nie spotkałem się nigdy z czymś takim. |
Po prostu taki czarny czujnik, ktory podczas pracy wentylatora zapala sie na zielono.
Anzel - 2013-03-14, 19:03
Grzesiol,jakbyś miał kiedyś tam zmieniać szybę na grzaną to chętnie odkupiłbym tą gładką Z zapalniczką to sprawa wiadoma,coś jak pakiet dla palących lukasz_bis,w którym miejscu jest zamocowana ta krańcówka? W zasadzie nie dopatrzyłem się u mnie miejsca na to,więc może to zwyczajne doposażenie autka w taki drobiazg przez poprzedniego właściciela?
grzesiol - 2013-03-14, 19:52
Nie będę zmieniał szyby tylnej, zostaje ta. Silnik wycieraczki już prawie wyleciał.
Mam schemat instalacji do BISa i nie wspomina kompletnie nic o kontrolce pracy elektrowentylatora chłodnicy i o czujniku włączającym oświetlenie kabiny po otwarciu pokrywy bagażnika, więc bankowo są to twórczości poprzednich właścicieli.
Anzel - 2013-03-14, 20:15
Wal mi na PW,jak tylko pożegnasz się z wycieraczką - obecnie szukam silnika W zasadzie krańcówka pod klapą z tyłu do ciekawe i wygodne rozwiązanie,rozważałem nawet montaż płaskiej lampki jak w samochodach typu kombi w podsufitce - jak by nie patrzeć zawsze byłoby widniej w tym bagażniku.
FreddieM - 2013-03-16, 14:30
A jest jeszcze jedna sprawa, o której nie wspomniałem:
chodzi o zagłówki przednich foteli - były bisy z takowymi i bez?
Co do tego elementu nie wiem jak było w moim ponieważ przy zakupie było nieoryginalne wnętrze, a poprzedni właściciel też już z takim kupił.
grzesiol - 2013-03-16, 14:39
W BISach występowały nawet dwa rodzaje zagłówków o ile się nie mylę. Ja mam niestety typowe karkołamacze.
FreddieM - 2013-03-16, 14:52
| grzesiol napisał/a: | | W BISach występowały nawet dwa rodzaje zagłówków |
Na pewno takie jak ma Delmut:
I coś a'la te co w black/silver/red/brown wersjach. Pamiętam że na FPM był ktoś kto miał takie. Postaram się znaleźć te zdjęcia.
synchro - 2013-03-16, 16:42
Szara tapicerka siedzeń też miała 2 rodzaje tkania, Ale nie jestem pewien tego. Trzeba by powklejać zdjęcia i porównać. Ustalimy to?
grzesiol - 2013-03-16, 17:09
| synchro napisał/a: | Szara tapicerka siedzeń też miała 2 rodzaje tkania, Ale nie jestem pewien tego. Trzeba by powklejać zdjęcia i porównać. Ustalimy to? |
Mam dwa komplety poszyć przednich foteli:
Anzel - 2013-03-16, 17:31
Grzesiol,nie masz czasem dostępu do jeszcze jednego kompletu?
grzesiol - 2013-03-16, 17:36
Niestety, nie mam. Ale i te moje nie są idealne, ale dają rade.
ATi - 2013-03-16, 18:04
| FreddieM napisał/a: | | I coś a'la te co w black/silver/red/brown wersjach. Pamiętam że na FPM był ktoś kto miał takie. Postaram się znaleźć te zdjęcia. |
O ja takie posiadam i są w Bisie od nowości.
Ale nie posiadają takiego samego wzoru jak na fotelach tylko są takie kremowe/brązowe.
FreddieM - 2013-03-16, 18:07
| ATi95 napisał/a: | | Ale nie posiadają takiego samego wzoru jak na fotelach tylko są takie kremowe/brązowe. |
To ja widziałem z wzorem Bisa Ale fotki zniknęły z FPMu więc nie mam jak zarzucić.
Chętnie je odkupie od Ciebie
grzesiol - 2013-03-16, 18:09
Też pamiętam te fotki z FPMu i wydaje mi się, że na zagłówkach był identyczny wzór jak na fotelach.
ATi - 2013-03-16, 18:41
FreddieM, nie sprzedam
Chce je obszyć materiałem ze wzorem z Bisa.
Miesiąc temu myślałem, że będę miał komplet poszyć foteli i kanapy do Bisa z FL z pakietem Bis ze szrotu,
który posiadał fotele ze w idealnym stanie (dzięki pokrowcom nie wyblakły).
Ale niestety jak tam przyjechałem na następny dzień, maluch był zgnieciony w kostkę
Może ktoś ogarnięty wie gdzie można zlecić zrobienie materiału na wzór tego z Bisa?
Jeśli nie znajdę materiału to będę zmuszony obszyć całe wnętrze w skórze, też będzie dobrze wyglądać, ale niestety nie będzie to co było w Bisie unikalne i rozpoznawalne.
lukasz_bis - 2013-03-16, 20:15
No jeszcze jest najbogatszy bis up.
FreddieM - 2013-03-16, 22:53
Najbogatszy tylko nie wiem pod jakim względem. Upy miały tylko te naklejki dookoła i nic więcej. Ten jak widać nawet nie ma tylnej wycieraczki czy uchylnych szybek...
Anzel - 2013-03-16, 22:54
W Polsce takie coś też było dostępne?
synchro - 2013-03-17, 07:42
| ATi95 napisał/a: | | Może ktoś ogarnięty wie gdzie można zlecić zrobienie materiału na wzór tego z Bisa? | Po co dorabiać. Kup jeden taki sam fotel lub kanapę, zdejmij z niego poszycie i z tego uszyj
Tylko najpierw zrób zdjęcie jak to teraz u Ciebie wygląda
lukasz_bis - 2013-03-17, 15:38
FreddieM, dobre pytanie. Ale niespotkalem takich naklejek w zadnych egz ktory zostal u nas.
kleznswp - 2013-03-19, 09:49
a powiedzcie mi taka rzecz ja mam tego "bogatszego" bisa ale nie mam oryginalnych foteli z przodu poprzedni właściciel wymienił, mam takie przedłużone o zagłówek i wydaje mi się ze mam inne lusterka jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakie maja być w bisie ?? mam jeszcze jakaś przeróbkę bo nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby a w zamian za to włącza się wentylator chłodnicy, a ta wersja up to chyba jakaś najbiedniejsza z tego co widzę po zdjęciu
Anzel - 2013-03-19, 10:27
Fotele to pewnie tzw. giełdowe lotniki,fotele w Bisie powinny być bez zintegrowanych zagłówków (jeśli zagłówki,to takie jak pokazano w samochodzie Delmuta),z jasno-szarym materiałem.Odsyłam do wcześniejszej strony tematu,gdzie Grzesiol wrzucił zdjęcie tapicerki.
Lusterka powinny być z obu stron,możliwe że masz prywaciarski wyrób marki Cross,a powinny to być prostokątne lusterka z sygnaturą FSM.
Co do włącznika ogrzewania,to zapewne ktoś wykorzystał orginalny obieg do tylnej szyby i połączył to z wsuwkami elektrozaworu (okolice tłumika) aby przyciskiem włączać "na krótko" wiatrak,ewentualnie poprowadził te kable prosto do kostki wentylatora
grzesiol - 2013-03-19, 11:42
Lusterka mają wyglądać tak:
Z tyłu mają sygnaturkę FSM.
kleznswp - 2013-03-19, 15:16
hm... to już wiem lusterka miałem inne poniżej zdjęcie mojego bisa teraz mam podobne do tych co maja być lecz mam nie oryginalne podkładki tych lusterek i są źle spasowane
grzesiol - 2013-03-19, 15:44
Lusterka ze zdjęcia są produkcji Wesem, chyba najbrzydsze jakie można założyć do Malucha. Ja swoje lusterka kupiłem używane w BDB stanie bez podkładek. Podkładki kupiłem już nowe, fabryczne, 16zł za sztukę.
Cross produkuje lub produkowało bardzo podobne lusterka do tych montowanych w BISie.
PS: przedstaw swojego BISa, bardzo ładnie się prezentuję.
Natt - 2013-03-19, 15:46
grzesiol,
Gdzie udało się Tobie dostać podkładki do tych lusterek?
Moje strasznie "Skaczą" podczas jazdy, sadze iż to wina właśnie tych podkładek..
FreddieM - 2013-03-30, 10:58
http://youtu.be/yvO4mNEEdBk?t=35s
Zaczyna się od 0:35 gdzie widać zagłówki bisowe w stylu "brown"
grzesiol - 2013-03-30, 14:18
Dokładnie mówiąc, na filmie jest FSM Niki, ale w BISie były takie same zagłówki.
I trzeba dodać, że BISy mają w daszku przeciwsłonecznym pasażera, lusterko.
FreddieM - 2013-03-30, 15:03
| grzesiol napisał/a: | | Dokładnie mówiąc, na filmie jest FSM Niki |
Tak dokładnie, ale chodziło mi o same zagłówki
ATi - 2013-03-31, 11:12
| grzesiol napisał/a: |
I trzeba dodać, że BISy mają w daszku przeciwsłonecznym pasażera, lusterko. |
A to "zwykłe" maluchy tego nie mają?
Tak to już jest, jak się nigdy nie jechało maluchem.
Anzel - 2013-03-31, 11:24
U mnie w FL-u '91 jest właśnie daszek z lusterkiem.Najlepsze jest to,że mając go ponad rok,nigdy nie sprawdziłem jaką ma przekładnię kierowniczą
tomek3815 - 2013-03-31, 11:38
Anzel, jak nie chce ci się schylac pod auto to przy listwie wałek kierowniczy przed przejściem przez przegrode przy nogach skręca trochę w prawo a w slimakowej idzie prosto
Anzel - 2013-03-31, 12:11
I tak będe go pruł na kilo,więc jak śniegu ubędzie to podwozie ujawni swoją tajemnicę Raczej nie będzie niespodzianki,bo auto nie ma znamion lepszego pakietu.
tomek3815 - 2013-03-31, 12:24
Nie musi mieć lepszego pakietu. Mój fabrycznie miał stałe szyby z tylu, statyczne pasy, czarny skaj, kierownica zwykła fl, tylko grzana szyba z tylu i chyba kolejna przednia bo się w rogu rozklejala więc musiałem ją wymienić a mam magiel
grzesiol - 2013-03-31, 15:18
Znaczy ja nie pisałem, że w zwykłym Maluchu nie może być lusterka, bardziej mi chodziło o to, że jest w każdym BISie.
Anzel - 2013-04-01, 12:34
| grzesiol napisał/a: | Znaczy ja nie pisałem, że w zwykłym Maluchu nie może być lusterka, bardziej mi chodziło o to, że jest w każdym BISie. |
U mnie coś było kombinowane,bo moje daszki są wykonane z czegoś na wzór skóry naturalnej (dużo lepszy materiał niż klasyczna skajka w innych 126) i mają fakturę w postaci 1x1cm odciskanych kwadracików,może jeszcze dziś zrobię zdjęcie,bo trudno to opisać W każdym razie lusterka nie mam
zawodnik - 2014-01-13, 23:19
ja mam jeszcze bllokade lusterka wewnętrznego na takim pokrętełku zeby sie nie bujalo podczas jazdy
Adi. - 2014-01-13, 23:22
zawodnik, Daj jakieś zdjęcia, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę.
zawodnik - 2014-01-13, 23:28
spoko jak bede w garazu to cykne i wrzuce
Delmut - 2014-01-14, 09:08
| adi_98 napisał/a: | | zawodnik, Daj jakieś zdjęcia, bo pierwszy raz o czymś takim słyszę. |
Dokładnie takie samo jak w elegantach. Też mam.
zawodnik - 2014-01-20, 22:05
fota lusterka z regulacją
Adi. - 2014-01-20, 22:06
To o tej regulacji mówiłeś. W takim razie to nic nadzwyczajnego, ja w fl'u też to mam.
zawodnik - 2014-01-20, 22:09
a no widzisz, człowiek wszystkiego nie wiem
Piotrek Oława - 2014-01-24, 03:08
w moim bisie nie było lusterka prawego.zaślepki fabryczne tam siedziały. Totalny golas,brak szyb uchylnych,tylna niegrzana,brak wycieraczki tył,zwykły korek paliwa,brak zapalniczki. A ZFA w vin i stacyjka z kluczem obustronnym.
grzesiol - 2014-01-24, 11:46
Zwykły korek paliwa? Taki jak w FL?
A masz do niego oddzielny kluczyk czy ten sam co do drzwi i bagażnika?
Delmut - 2014-01-24, 11:58
| grzesiol napisał/a: | Zwykły korek paliwa? Taki jak w FL?
A masz do niego oddzielny kluczyk czy ten sam co do drzwi i bagażnika? |
A może zwykły bez kluczyka??
Ja mam w swoim korek taki jak był kiedyś w Elegancie - bez kluczyka
lukasz_bis - 2014-01-24, 15:55
| Piotrek Oława napisał/a: | | zwykły korek paliwa |
Bardzo ciekawe bo ja widziałem bisa w werji "full opcja" i tez miał korek z FL-a na kluczyk.
Piotrek Oława - 2014-01-25, 00:32
Mam dwa komplety ori kluczyków od pierwszego właściciela ,korek taki jak w fl.kluczyk oczywiście jeden do drzwi,klapy i korka.
grzesiol - 2014-01-25, 00:43
Ooo, to ciekawe. Ja mam w BISie też ten z FLa ale prawdopodobnie dziadek przełożył bo wolał zamykać na kluczyk a po drugie mam oddzielny kluczyk do niego. W dawcy natomiast mam już taką korkozatyczkę bez kluczyka.
Zawsze byłem przekonany, że w BISach występowały korki bez kluczyka. Tak poza tym to mamy identycznie wyposażone BISy, mój to też totalny golas z vinem ZFA. Z którego roku jest Twój?
| Delmut napisał/a: | | grzesiol napisał/a: | Zwykły korek paliwa? Taki jak w FL?
Ja mam w swoim korek taki jak był kiedyś w Elegancie - bez kluczyka |
Widzisz, od tej strony nie pomyślałem. Wydawało mi się, że zwykły to będzie taki jak w FL bo chyba każdy BIS z reguły powinien mieć taki korek jaki potem można znaleźć w Elegantach?
Delmut - 2014-01-25, 01:25
| grzesiol napisał/a: | Ooo, to ciekawe. Ja mam w BISie też ten z FLa ale prawdopodobnie dziadek przełożył bo wolał zamykać na kluczyk a po drugie mam oddzielny kluczyk do niego. W dawcy natomiast mam już taką korkozatyczkę bez kluczyka.
Zawsze byłem przekonany, że w BISach występowały korki bez kluczyka. Tak poza tym to mamy identycznie wyposażone BISy, mój to też totalny golas z vinem ZFA. Z którego roku jest Twój?
| Delmut napisał/a: | | grzesiol napisał/a: | Zwykły korek paliwa? Taki jak w FL?
Ja mam w swoim korek taki jak był kiedyś w Elegancie - bez kluczyka |
Widzisz, od tej strony nie pomyślałem. Wydawało mi się, że zwykły to będzie taki jak w FL bo chyba każdy BIS z reguły powinien mieć taki korek jaki potem można znaleźć w Elegantach? |
Zgodnie z artykułem z Motoru przestawiającym BISa korek powinien być taki jak w Elegancie. W moim BISie takowy się zachował.
Podejrzewam, że FLowe korki w Waszych BISach to efekt takiego samego działania jak w przypadku Elegantów - zabezpieczenie baków przed ściąganiem paliwa.
Co do wypasu. W moim jest:
- grzana tylna szyba, bez wycieraczki
- brak uchyłów
- jednobiegowy wentylator (choć przycisk dwubiegowy)
- jedno lusterko zew.
- numery ZFA
- rocznik 89
Anzel - 2014-01-25, 07:44
Co do wentylatora,to wydaje mi się że został wymieniony.Jaki byłby sens pakowania dwubiegunowego klawisza,jeśli dmuchawa byłaby zwykła?
Delmut - 2014-01-25, 11:07
| Anzel napisał/a: | Co do wentylatora,to wydaje mi się że został wymieniony.Jaki byłby sens pakowania dwubiegunowego klawisza,jeśli dmuchawa byłaby zwykła? |
Rozważam tą opcją, jak również opcję wymiany samego przełącznik...
grzesiol - 2014-01-25, 13:50
| Delmut napisał/a: | | Anzel napisał/a: | Co do wentylatora,to wydaje mi się że został wymieniony.Jaki byłby sens pakowania dwubiegunowego klawisza,jeśli dmuchawa byłaby zwykła? |
Rozważam tą opcją, jak również opcję wymiany samego przełącznik... |
Na wentylatorze powinien być wybity rok jego produkcji. Może to rozjaśni jakoś tę niepewność.
Adi. - 2014-01-25, 19:38
A wiązka jest przystosowana do dmuchamy 2 biegowej?
kleznswp - 2014-01-26, 08:44
ja mam 89
vin ZFA126A
korek na ten sam kluczyk co drzwi i klapa tylna
wycieraczka tył
uchylne tylne szyby
zapalniczkę
dmuchawa dwu biegunowa
po włączeniu guzika grzania tylnej szyby włącza mi się wentylator chłodnicy
pierwszy właściciel zmienił przednie fotele na "giełdówki"
ATi - 2014-01-26, 11:31
| kleznswp napisał/a: | po włączeniu guzika grzania tylnej szyby włącza mi się wentylator chłodnicy
|
Trochę bezsensu, ogrzewanie tylnej szyby zazwyczaj włącza się na początku, gdy jeszcze silnik jest zimny.
kleznswp - 2014-01-26, 11:41
ale moja tylna szyba niema ogrzewania po prostu ktoś pewnie miał problemy z czujnikiem wentylatora i zamiast dorabiać dodatkowy guzik użył i tak nieużywany od tylnej szyby
Anzel - 2014-01-26, 12:55
Najprościej doprowadzić kable do kabiny od przekaźnika wentylatora,jeśli Twoja szyba wogóle nie była grzana,to zapewne tak masz zmodyfikowany włącznik.
pyros - 2014-01-26, 13:28
W obu moich BIS'ach posiadam korek wlewu paliwa na kluczyk. Taki jak w FL'u. I nie sądze,żeby były wymieniane przez poprzednich właścicieli. Kluczyk jest ten sam co do drzwi i tylnej klapy.
.Adam - 2015-03-01, 12:37
Mój Bis:
Rok produkcji 1989
Vin: ZFA126A0003138466
Kolor biały
korek wlewu paliwa taki jak w FL (ten sam kluczyk co w tylnej klapie)
brak ogrzewanej tylnej szyby
brak tylnej wycieraczki
brak uchylanych tylnych szyb
brak radia
brak zapalniczki
brak zagłówków
brak regulacji oparcia foteli
przełącznik dmuchawy dwustopniowy
posiada lusterko prawe lecz było za dopłatą
Na koniec dodam że samochód nigdy nie przechodził jakichkolwiek przeróbek i nieoryginalne ma tylko opony i akumulator.
lukasz_bis - 2015-04-05, 14:44
.Adam, jaka masz date 1 rejestracji?
Bo u mnie jest 1 marca.
Moj bialy byl full wypasem, mial nawet pstryczek od zapalania swiatla w prawym slupku.
Co do szarego: oba lusterka, dmuchowa dwustopniowa, korek jak w el, fotele nie wiem bo mial gieldowki, brak radia i zapalniczki, brak uchylek i tylnej wycieraczki, grzana tylna.
marconi - 2016-03-22, 12:33
orientujecie się czy radio było w BISie oryginalnie montowane?
Jeśli tak to jakie?
Adi. - 2016-03-22, 20:29
Fabrycznie radio nie było montowane do żadnego malucha.
marconi - 2016-03-30, 11:01
A jakie radio proponujecie wsadzić do BISa żeby pasowało "wiekiem i charakterem"?
Adi. - 2016-03-30, 16:55
Ja miałem radyjko blaupunkta z lat 90 i w sumie nie było złe Zobacz sobie w moim temacie.
marconi - 2016-04-01, 13:32
fakt było spoko ale ja wolałbym jednak Unitrę. Ktoś się orientuje czy tamte radia po przestrojeniu odbierają dzisiejsze sygnały radiowe?
Adi. - 2016-04-01, 17:24
Nawet jak przestroisz, to nie dasz rady objąć całego zakresu UKF.
tomek458 - 2016-04-01, 18:26
Nawet bez przestrojenie stare radia Unitry odbierają fale radiowe. Co prawda tylko Polskie Radio, ale zawsze.
|
|