| |
.::Rezerwa 126p::. BEZ KOMUNISTYCZNEJ ADMINISTRACJI |
 |
Blacharstwo i lakiernictwo - Dziura w podłodze - co z tym zrobić?
McGyver - 2013-01-08, 16:25 Temat postu: Dziura w podłodze - co z tym zrobić? Co z tym robić?
Łatać czy wymienić całą podłogę kierowcy?
Alex - 2013-01-08, 16:26
Łate kwadratową, odpowiednio wygietą i już
Natt - 2013-01-08, 16:26
Jak dla mnie wymieniłbym podłogę od strony kierowcy. Jak obspawasz to dziura wyjdzie pewnie 2cm dalej... Syzyfowa praca
Natt - 2013-01-08, 16:26
Jak dla mnie wymieniłbym podłogę od strony kierowcy. Jak obspawasz to dziura wyjdzie pewnie 2cm dalej... Syzyfowa praca
kapsel - 2013-01-08, 16:27
Taki pypeć to nic, łataj
Mateusz23maw - 2013-01-08, 16:33
Łatać. Dać jakieś 300zł za wymiane podłogi z powodu takiej dziurki? Większej głupoty nie słyszałem
Quick07 - 2013-01-08, 17:17
Na dzień dobry , to pozbądź się tych wygłuszeń na podłodze i oczyść ją w celu sprawdzenia stanu reszty.
Wytnij skorodowaną blachę i wstaw łatkę.
O ile po wycięciu skorodowanych elementów nie okaże się , że skończyłeś ciąć na pasie przednim , a zacząłeś od tylnej kanapy
hacki - 2013-01-08, 17:36
zrób jak pisze Quick07, potem podkład i masą uszczelniająca na pędzel
McGyver - 2013-02-05, 21:57
Tak, zdarłem z podłogi cały ten bitgum czy jak to się tam zwie,
Tragedii ni ma:ledwo trzy dziurki fi 50mm.
I teraz takie pytanko:
Czy po załataniu dziur mogę doraźnie opierdolić podłogę minią?
Czy raczej muszę wylać jakąś masę uszczelniającą na gorąco?
Inaczej:czy sama minia lub podkład wystarczy by zabezpieczyć podłogę w należyty sposób?
Krzysztof0430 - 2013-02-05, 22:21
| McGyver napisał/a: | | czy sama minia lub podkład wystarczy by zabezpieczyć podłogę w należyty sposób? | nie wystarczy.
McGyver - 2013-02-05, 22:23
Tzn. co, te wygłuszenia trzeba koniecznie na nowo kłaść czy nie ?
Cinuz - 2013-02-06, 01:54
To znaczy, że prócz minii, musisz położyć dodatkowy środek zabezpieczający. Nawet bitgum mógłby spełnić rolę zabezpieczenia, izolatora od warunków zewnętrznych.
ignac2004 - 2013-02-06, 06:59
Łatka, na to podkład reaktywny na to podkład epoksydowy i masz ładną barierę izolacyjną.
Od spodu auta jakaś masa i będzie git
LOBUZ88 - 2013-02-06, 08:43
| ignac2004 napisał/a: | | odkład reaktywny na to podkład epoksydowy |
albo reaktywny albo epoksydowy....chyba że oddzielone akrylem (co w przypadku łatki na podłodze nie ma sensu), ale jeden na drugi nigdy
Klakier - 2013-02-06, 09:15
Minią to można brame pomalować. Na gołą blachę wrzuć epoksydowy a na to możesz już kłaść akryl. Żadne spreje, żadne farby tylko lakier z utwardzaczem.
ignac2004 - 2013-02-06, 10:15
LOBUZ88, Możesz kłaść reaktywny i na to od razu epokskyd. Reaktywny dodatkowo Ci wytrawi podłoże.
Akryl na reaktywny kładziesz jak masz zamiar szpachlować, i dopiero na to kładziesz epoksyd.
Jeśli nie masz zamiaru szpachlować, kładziesz reaktywny i epoksyd. Jak położysz epoksyd w technologii m/m aby na to dać lakier.
LOBUZ88 - 2013-02-06, 10:41
reaktywny i epoksyd w m/m ?
nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć, w wielkim skrócie te podkłady bazują na zupełnie innych żywicach które się nie łączą lub jeżeli łączą to bardzo kiepsko, można próbować kłaść epoksyd na reaktywny ale konieczne jest żeby dać reaktywnemu doschnąć i odparować - czasem kilkakrotnie dłużej niż zaleca karta technologiczna, po położeniu epoksydu również doschnięcie i odparowanie nawet kilkudniowe ! M/m w tym przypadku to już jakiś totalny kosmos Położenie szpachli na układ raktywny+epoksyd kończy się czasem zejściem wszystkiego do gołej blachy przy obróbce .
Mnie wystaczy to że sam spierdoliłem sobie kiedyś element kładąc reakt+epo, po tym chcąc się dowiedzieć co zjebałem poszedłem po rade do lakiernika który pracuje w zawodzie ze dłużej niż ja żyję i przyznał sie ze też zasugerował się kiedyś stara kartą technologiczną novola i położył tak samo jak ja po czym stało mu się to samo (zresztą z tego co mówił nie tylko jemu) potem przekopałem neta i słowa się potwierdziły. Potem nawet novol zmienił k-t wycofując się z łączenia obu tych podkładów.
Każdy niech robi jak uważa, ja wole kogoś ostrzec żeby sobie nie zjebał pracy bo to i czas i pieniądze niestety
ignac2004 - 2013-02-06, 10:51
Jak masz zamiar kłaść szpachlę to na reaktywny pakujesz akryl, później szpachla, epoksyd, akryl, lakier. Bo wiadomo szpachla normalnie zjedzie
Wiadomka, że poprzednie warstwy trzeba konkretnie wysuszyć bo jak zaaplikujesz epoksyd to robisz szczelną barierę
Moim zdaniem najlepsza technologia to:
Reaktywny,akryl,szpachla,epoxyd,akryl lakier.
Ewentualnie jeśli nie szpachlujesz można pominąć akryl przed epoksydem.
LOBUZ88 - 2013-02-06, 10:55
| ignac2004 napisał/a: | | Reaktywny,akryl,szpachla,epoxyd,akryl lakier. |
z tym się zgadzam
DF'a bym robił tak samo, tyle że tam były wspawywane nowe elementy więc korozji brak - sam epoksyd wystarczył
hacki - 2013-02-06, 11:17
proponował bym poczytać karty techniczne
LOBUZ88 - 2013-02-06, 11:27
problem właśnie w tym że novol wcześniej wcześniej dopuszczał łączenie tych podkładów, dopiero po wielu sygnałach nastąpiła zmiana w karcie technicznej i nie tylko odradzili ale wręcz przestrzegli przed takim systemem
http://professional.novol...PROTECT_340.pdf
ignac2004 - 2013-02-06, 14:56
To mnie skurczybyki źle szkolili
McGyver - 2013-02-06, 16:50
Dobra, dzięki za różne zdania na ten temat.
byda działał w niedalekiej przyszłości.
inna sprawa w tym temacie:
Nie ma takiej potrzeby, ale chciałbym na przyszłość wiedzieć jeszcze taką rzecz odnośnie wymiany podłogi.Mianowicie:jak oddzielić podłogę od progu, tunelu,tylnej części, nadkoli i przedniej przegrody?
Chodzi mi o to, że to jest wszędzie zgrzewane punktowo i gdybym chcioł wymienić podłoga,to przecież nie byda tego ciął kątówką.Jest na to jakiś sposób, by nie uszkodzić pozostałych elementów nadwozia?
Z tego co pamiętam to parę osób na forum wymieniał kompletną podłogę.
Firehand - 2013-02-06, 17:55
Wymiana podłogi bez wymiany progów jest bez sensu.
hacki - 2013-02-06, 18:10
LOBUZ88, wiem wiem jakieś jaja z tym były
McGyver,
tam gdzie są zgrzewy czyścisz szczotką na wiertarce lub szlifierce aby je odsłonić,
kupujesz wiertło do zgrzewów np. 8mm za 25zł i je rozwiercasz po kolei
McGyver - 2013-02-07, 21:03
| Firehand napisał/a: | | Wymiana podłogi bez wymiany progów jest bez sensu. |
Możliwe, ale w moim malcu progi zdrowiutkie, podłoga dużo gorzej.
Dobra, a jaki sprzęt polecacie do łatania,spawania,zgrzewania podłogi i blach nadwozia?Spotkałem się z opiniami, że spawarką transformatorową nie można spawać elementów auta. Why?Dlaczego?[/b]
Serec - 2013-02-07, 21:05
Migomat. Tranformatka mysle ze bedzie przepalac blachy, a jesl juz sie uda polaczyc dwa elemanty to spaw raczej dobry nie bedzie.
Magic - 2013-02-07, 22:19
Elektryczną jest ciężko pospawać. Więcej dziur zrobisz niż co warte. Jak i nie ma "dobrego" przetopu na tak cienkiej blaszce
Cinuz - 2013-02-08, 00:56
Spawarką transformatorową poprzepalasz blachy i wygrzejesz, napewno trwałość takiego elementu będzie dużo mniejsza. TIGiem spawać najlepiej, ale nie są to tanie koszta jednak, migomat powinien wystarczyć.
krosek97 - 2013-02-18, 20:54
epoksyd to można kłaść mokro w mokro z akrylowym a nie z reaktywnym bo epoksyd schnie nawet do 7 dni
|
|